Reklama

Reklama

Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti

  • Západní Německo Winnetou und Shatterhand im Tal der Toten (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nebojácný náčelník musí zabránit, aby do rukou banditů padl dopis, jenž obsahuje cestu k ukrytému zlatu... Vinnetou se pokouší pomoci svému příteli majorovi Kingsleymu, ale nedokáže již odvrátit jeho smrt. Kingsley ještě stačil před bandity ukrýt vůz naložený armádním zlatem a odeslat dopis naznačující jeho polohu své dceři Mabel. Ta se s pomocí Old Shatterhanda vydává očistit otcovo jméno, neboť zvěst o jeho skonu se nedostala na velitelství, kde naopak předpokládají, že major se zlatem zběhl. V patách se jim vydávají bandité, kteří mají majora na svědomí a brousí si zuby na kýžené zlato... Chronologicky naprosto poslední film z klasické řady mayovek vznikal již poté, co producent Horst Wendlandt, jenž celou sérii započal a je podepsán pod většinou snímků zasazených na Divoký západ, ohlásil konec série filmů s Vinnetouem. Situace využil konkurenční producent Artur Brauner ze společnosti CCC-Film a coby samozvaný spasitel vinnetouovek se rozhodl znovu shromáždit hlavní hvězdy s cílem navázat na dávno minulý úspěch. Vedle Pierra Brice a Lexe Barkera se tak před kameru vrátili také Karin Dorová, Ralf Wolter, Eddi Arent i Rik Battaglia. Na režisérskou stoličku byl znovu povolán Harald Reinl, režisér čtyř nejslavnějších titulů série. Brauner původně zvažoval možnost točit film v koprodukci s Rumunskem, ale nakonec zůstal věrný Jugoslávii a využil řadu ikonických lokací přítomných již v předchozích filmech. Po dokončení prací v Jugoslávii dokonce zafinancoval krátké natáčení v USA, kde Harald Reinl za užití dublérů pořídil několik záběrů v Grand Canyonu. Paradoxně tak je Vinnetou a Old Shatterhand v údolí smrti jedinou z klasických mayovek, která obsahuje scény americké krajiny. Nicméně ani to nepomohlo obnovit zašlou slávu, a snímek tak zůstal posledním titulem série. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (194)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Jako mladší ročník zcela nepolíben kultem Vinnetoua a Old Shatterhanda neprožívám u těchto filmů nostalgii. Podobné klasické westerny mě až na výjimky míjejí, ale z času na čas se už z různých důvodů těmto filmům asi nelze vyhnout. Dobré muže jsem bez větší námahy okamžitě odlíšil od těch zlých, bylo mi předem jasné, kdo nad kým vítězí a prodívat se těmi 86 minutami se mi i díky pěkným scenériím nakonec úspěšně zadařilo. Kdyby jen ten nekonečný cyklus přepadávání, přivázání a o pár minut odvázání pomalu postupně všech přítomných postav mi brzy nezačal připadat tak monotónní. Co mě potěšilo, byl pohled na nádherné chorvatské vodopády Krka, které jsem před lety navštívil. Co mi pak zřejmě ještě na dlouhou dobu utkví v paměti z tohoto filmu, bude hlavně ono skalnaté údolí plné hadů, které jsem naštěstí nenavštívil a zcela mi postačí vidět na plátně. :o) [45%] ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

... aneb návrat ke kořenům. Harald Reinl se po letech vrátil, aby natočil vůbec poslední film s náčelníkem Apačů, a zároveň tak trochu uzavřel kruh, protože se jedná v podstatě o remake pokladu. Je pravda, že Vinnetouovi prospěl návrat režiséra (obzvláště po zrůdnostech typu Old Surehand), ale i tak se nejedná o žádný zázrak. Pouze nás může těšit návrat klasické staré gardy. ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

I tohle dneska patří mezi klasické filmy. Jasný, už to není taková kvalitka jako Vitenů 1, 2, 3 a Poklad na Stříbrným jezeře, ale nechá se na to jednou za rok podívat. Jen mi vrtá hlavou to, že do role krásné dámy je nasazená stejná herečka jako v Pokladu a dokonce i v Rudým gentlemanoj. No a to stejný záporák. Dyť tenhle gauner zastřelil Vinetůa poledním výstřelem a dokonce potrápil doktora Štenara (LEx Barker v Pokladě Aztéků). Jediný možný vysvětlení je to, že měli v Německu málo herců :o). A nebo málo pěkných herců. Což ale zas není pravda, páč taková Josefína Muncenbacher, hmmm ta si tady nezahrála :o)). Káslpůl dává jako dycky a Sam Hókins se jako dycky nemýlí :o) ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Společně s "Old Shatterhandem" asi jediný díl Vinnetoua, který nedělá ostudu nedotknutelné "původní" čtyřce. Také se jí snaží přiblížit, jak jen to jde. Nápady jsou zrecyklované ze starších dílů (hlavně z "Pokladu na Stříbrném jezeře"), herci zrovna tak, původní kouzlo je dávno fuč a kompenzuje ho jasný důraz na akci... Ale zábava je to po delší době zase dobrá. Po čurhendovských opusech, Apanači k pláči a debaklu s Oldřichem Zapalrukou je tohle vyloženě balzám na duši. Navíc se tu nachází snad vůbec nejteplejší hláška ze všech mayovek: "Bílé pero Vinnetouovi rozumí. Kánoe pro něj je už připravena." :-D A ten český dabing zase tak hrozný není. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Vynikající zakončení série filmových mayovek. Vrací se Harald Reinl, vrací se téměř celá sestava z původní "zlaté čtyřky". Dobrodružství ve své nejryzejší podobě. Navíc na DVD s digitálně restaurovaným obrazem. Konečně jsem si mohl všechny letecké záběry vychutnat jaksepatří. Hudba (starého známého) Martina Böttchera jasně říká, že tohleto je už naposledy. Při sledování tohoto snímku jsem se neubránil dojetí. Jen je velká škoda, že poslední mayovka se k nám dostala až po sametové revoluci, a tudíž český dabing (hlavně u hlavní dvojice) je dost problémový. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (26)

  • Náklady se vyšplhaly zhruba na 2 665 000 DM. (hippyman)
  • Rik Battaglia (Murdock) během natáčení onemocněl a musel být převezen do nemocnice v Zadaru, odkud následně přišla neblahá zpráva, že má herec hepatitidu. Přes improvizační změny a veškerou snahu štábu se muselo natáčení na čas přerušit. Škody vzniklé jeho nepřítomností uhradila pojišťovna - šlo o 209 739 DM. Podobná nepříjemnost se Battagliovi nestala poprvé - už během natáčení Pokladu Aztéků (1965) onemocněl jakousi kožní chorobou a celá produkce se i tehdy dostala do velkých potíží. (hippyman)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno