Reklama

Reklama

Sudá a lichá

  • Itálie Pari e dispari (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dva rozkmotření bratři se musí spojit v boji proti cinknutému světu hazardu. A možná i něco vyhrát... Floridské pobřeží hostí sportovní hry, kde změří síly ti nejlepší z nejlepších amerického námořnictva, pěchoty i letectva. Fair play ale ohrožuje mafie, která podvody a vyhrožováním ohýbá výsledky a vydělává na sázkách. K tajnému úkolu je tak povolán poručík Johnny Ferpo (Terence Hill), aby hazardní podsvětí odhalil. Ještě před tím ho však čeká náročnější mise: přesvědčit svého odcizeného bratra, s nímž ho pojí snad jen otcovo příjmení a láska k fazolím na cibulce, aby se k němu přidal. Charlie Ferpo (Bud Spencer) ale se světem hazardu nadobro skončil a úplně mu stačí jezdit se svým kamionem. Aby bratra přesvědčil, bude se Johnny muset uchýlit k tvrdšímu vyjednávání. Jako třeba prohrát Charlieho tirák v pokeru nebo mu nalhat, že jejich taťka oslepl a nutně potřebuje peníze na operaci. A to je teprve začátek jejich eskapád, při setkání s mafií budou navíc lítat pánve, tága i kulečníkové koule a samozřejmě také facky... Jednu z nejznámějších komedií Buda Spencera a Terence Hilla natočil Sergio Corbucci v italsko-americké koprodukci. Zatímco pro komediální duo šlo už o jedenáctou spolupráci v hlavních rolích, režisér s nimi točil vůbec poprvé. Všichni tři sice platili za výrazné postavy spaghetti westernu, Corbucci ale tehdy točil hlavně s Francem Nerem. Sudá a lichá (1978) se nakonec stala jedním z vrcholů spencerhillovské série a výrazným zástupcem žánrové vlny, kdy se italský film posunul od westernů k akčnímu policejnímu žánru – důraz na bombastickou akci, překombinované podfuky a groteskový humor ovšem zůstal. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (237)

Legas 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od uživatele Tosima jsem nezažil žádné "divoké a neutuchající orgie" všeho možného, jen mě lehounce ovanula vlna nostalgie. Právě tenhle film s titulní dvojicí jsem viděl v dětství nejvícekrát. Označil bych jej za pohodovou a nezávadnou odpolední relaxaci. Humor je přítomen převážně v první polovině, ale musím se přiznat, že na všechno to sportovní zápolení, karban a vyražené zuby se také pěkně dívá. Malý unavený Joe zůstává v mém retrospektivním hodnocení fackovací dvojice neporažen (zatím). ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

I Spencerovi s Hillem to může skřípat... I když si oba hrají to svoje a jejich špageťácký rvačky se nikdy dostatečně neomrzí, tomuhle filmu chybí pevnější děj. Hill je voják, ale spíš by bylo logický, kdyby ve dvojce se svým domněle slepým otcem byl podvodník; pak jsou tu delfíni, kteří k tomu přijdou právě jako ten slepej ke kytaře; nějaké šílené stíhání podvodníka se sázením, kterého se bůhví proč účastní námořnictvo Spojených států; klasická banda bradkařů, kteří v průběhu sta minut dostanou snad deset nakládaček; jeden ultra padouch, kterého skvěle nadaboval Josef Langmiler; a když už jsme u češtiny, tak Josef Větrovec a Jiří Novotný jako dabéři H+S jsou asi to jediné, kvůli čemu stojí za to tohle vidět. ()

Reklama

Cruchot 

všechny recenze uživatele

Možná vůbec nejlepší film dua Spencer - Hill. Ten se snad nikdy neokouká. Hláška střídá hlášku, gag gag, bitka bitku, vše v hodně slušném tempu. Kromě původního filmu nutno ale ještě ocenit původní český dabing. Měl jsem možnost shlédnout předabovanou novější nováckou verzi - to je nesrovnatelné. Děs. Film neskutečně ztratil své kouzlo, čemuž nejsou na vině samotní dabéři (někteří dabují i původní verzi), ale hrozný překlad (možná jen otrocký a doslovný), který ztratil původní šmrnc. Docela by mě zajímalo, jak film vypadá v originále. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tohle je jedna z těch spencerhillovek, která kdyby byla kratší, byla by o dost lepší. Takhle se totiž počtu doopravdy vtipných okamžiků (a že jich není málo) téměř vyrovnává počet zbytečných a kolikrát i s trapností hraničících míst, v nichž se toho k popukání příliš neděje. Každopádně Sudá a lichá pro mě vždy znamenala především krádež kamionu (a probouzení tuláka), perfektní scénu se zmrzlinou a závěrečnou bitku s dvojitým uzemněním chudáka řeckého karbaníka, což jsou opravdu skvostné momenty. Za zmínku stojí i fakt, že Buda Spencera tentokrát slyšíme s jedinečným dabingem nabručeného Josefa Větrovce: "Tak. Já když spím, a někdo mě tak naráz probudí, vždycky pláču. Dál. Když pláču, rozčílím se. A když se rozčílím, tak musím vstát. A když vstanu, he, tak se naštvu, a když se naštvu... Tak se musím nějak odreagovat." - "Kdybys neplakal, měl bys to snadnější." [ Třísk! Plác! Plác! Buch! Třísk! Třísk! Buch! Třísk! Plác!.. ] ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Původně česky dabovaná verze patří k mým nejoblíbenějším filmům. Tuhle komedii jsem viděl několikrát a vždy se u ní řežu smíchy. Film obsahuje poměrně dost nesmrtelných hlášek, které dodnes v různých situacích cituji, a množství gagů, skvělých postaviček a vyladěných detailů dělá tohle dílo u mě dokonalým. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (9)

  • V místnosti, kde Charlie a Johnny hrají biliard, zní píseň "Andělé a fazole". Tuto píseň nazpíval Bud Spencer. (Terva)

Související novinky

Zemřel Bud Spencer

Zemřel Bud Spencer

28.06.2016

V 86 letech nás v pondělí opustil legendární italský herec Bud Spencer. Parťák Terence Hilla se zamlada věnoval plavání a vodnímu pólu (dotáhl to až na dvě olympiády), v roce 1951 se ale dostal před… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno