Reklama

Reklama

Železný Schwarzenegger

  • USA Pumping Iron
Trailer

V roce 1977 si nezávislý dokument posvítil na svět kulturistiky. Film se stal kasovním trhákem a vzbudil mezinárodní senzaci. Odstartoval kariéru jednoho budoucího multimilionáře a navždy změnil svět bodybuildingu a tělesného cvičení obecně. V hlavní roli zazářil pětinásobný držitel titulu Mr.Olympia Arnold Schwarzenegger. Dokument doprovází tohoto osmadvacetiletého kulturistu na cestě za jeho 6. titulem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (345)

HAL 

všechny recenze uživatele

Možná je diskutabilní jak moc je dokument Pumping Iron "dokumentární" ve smyslu přesného a celistvého zachycení reality, a stejně tak je diskutabilní jak moc je tahle "sochařina s živým masem" vlastně sportem - kvůli čemu stojí Pumping Iron za to vidět je že se daří ho přiblížit neznalému divákovi dost zajímavou formou i se slušným náhledem pod povrch, do psychologie hlavních soutěžících, jejich historického backgroundu, a při tom mezi nimi vyprávět (snad i přímo vyrábět) jistým způsobem i příběh. A samozřejmě, hlavně je to o Arnoldovi, a o tom jak moc to viditelně měl v hlavě srovnané už v tom mladém věku, a že své soupeře porážel hlavně svým myšlením a sebejistou cílevědomostí. A zároveň jak moc to v některých ohledech srovnané neměl, jaký měl charakter i včetně těch stinných stránek, a při čtení jeho biografie Total Recall je pak hezky vidět srovnání, v čem se během života změnil, a v čem zůstal bolestivě stejný. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Som naozaj rád, že po 20.rokoch čakania konečne vyšlo DVD s týmto výnimočným dokumentom, ktorý ponúka pohľad na kulturistiku, ale aj Arnolda, ako výnimočného človeka. To že ním naozaj je, hádam pochybuje málokto. Jeho cesta od kulturistiky, cez herectvo, až po politiku, je splnený americký sen. Nehanbím sa za to, že od mojich 13.rokoch bol mojím vzorom a obdivujem ho dodnes. V tom veku som sa dostal ku VHS kópii vo fanklube v Košiciach. Čo by som v tom čase bol dal za takéto DVD. .. Dnes už iba nostalgická spomienka na moje roky strávené v posilovni a zlatú éru akčných filmov, ktorým Arnold kraľoval. Dokoment dokonale odhaľuje Arnolda ako osobnosť, ako človeka cieľavedomého, chytrého, vtipného i podpichovačného, ktorý je po všetkých stránkach vždy o krok vpred pred svojimi súpermi. 100%. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Do posilovny chodím, nějaké to železo taky občas zvednu, ale přesto nemám důvěru v naolejované týpky, kteří mají obvod bicepsu větší, než mám já obvod hrudníku. Respektuji je, to ano, ale co mi také jiného zbývá. Přiznám se, že dokument jako takový mne nijak zvlášť nebavil. Arnold se v něm ukázal jako pohodový Jidáš, který neváhá špatně poradit kamarádům, když z toho může mít výhodu. Sportovního ducha to zkrátka moc nemělo a celkově mi připadalo poměrně směšné celé to natřásání před publikem a napínání některých podivných svalíků, o jejichž existenci jsem dosud neměl tušení. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Ako správny fanúšik a obdivovateľ Arnolda trápiaci sa s činkami v posilovni tomuto dokumentu dávam plné hodnotenie, pretože pre takých tento film je. Dozviete sa z neho aký je Arnie sebavedomý kliďas, ktorý si vždy veril a rád druhých podpichoval. Okrem neho sú tu predstavený aj ostatný skvelí kulturisti tej doby ako aj pravidlá súťaží Universe a Olympie ich priebeh a hlavne tréning dvoch najväčších súperov Arnolda a Loua Ferigna. Škoda že Frank Zane (ktorý trénoval sám bez dopomoci) na inej Olympii ako najviac vyrysovaný kulturista porazil všetky súťažiace korby sa tu mihne iba v jednom zábere na súťaži. ()

LINKIN 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem sníval o vlivných lidech, o diktátorech a tak, o lidech, kteří jsou známí i dlouho po své smrti, třeba jako Ježíš. Bodybuilding je podle něho nejlepší sport na světě, osobně hlasuju pro fotbal a nemyslim si, že by si Messi musel vymýšlet historky o tom, jak kvůli tréningu nepřišel ani na otcův pohřeb, ale kulturistika potřebovala zviditelnit, stejně tak Arnold, protože dneska je zatraceně těžký stát se diktátorem, možná ještě těžší než mesiášem. Zaplať pánbůh za americkou ústavu, díky níž se nedočkáme Herr Schwarzeneggera u kormidla, ona i ta Kalifornie potřebovala oddlužit že jo. Jinak informační hodnota dokumentu se rovná zhruba Arnoldovu intelektu, o kulturistice se mnoho nedovíme, o Arnoldovi jakbysmet. Celým dokumentem se akorát táhnou velkohubý zenový kecy (zdravim Gimpa) a když se po stopadesáté opět objevil detail na ta naolejovaná monstra s výrazem, který mívám občas v sobotu ráno na záchodě, moje rádoby intelektuálně vyprofilované ego málem puklo studem. Kde sou ty časy, kdy si naši tatínci poměřovali přirození? ()

Galerie (55)

Zajímavosti (15)

  • Na konci si Arnold skutočne šlukne jointa. Hovorí o tom v dokumente k 25. výročiu tohto filmu. (Shakers)
  • Filmem se krátce mihne Arnoldův kulturistický mentor Joe Weider, jak aranžuje Arnolda a pár krásek v bikinách při fotografování. (lekr)
  • Arnoldovy osobní rekordy v silovém trojboji jsou 210 kg na dřep, 200 kg na bench-press a 310 kg na mrtvý tah. (maseer2)

Reklama

Reklama