Reklama

Reklama

Znovuzrozeni

(seriál)
  • Francie Les Revenants (více)
Trailer
Mysteriózní / Horor / Thriller
Francie, (2012–2015), 14 h 26 min (Minutáž: 50–60 min)

Hudba:

Mogwai, Jeff Russo

Hrají:

Frédéric Pierrot, Samir Guesmi, Guillaume Gouix, Anne Consigny, Clotilde Hesme, Céline Sallette, Pierre Perrier, Ana Girardot, Jérôme Kircher (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

V malom francúzskom horskom mestečku, ktorému dominuje umelé jazero s obrovskou priehradou, sa stane zázrak. V uliciach sa začnú objavovať ľudia, ktorí sú už roky mŕtvi. Mestečko tak čaká náročná úloha začleniť domnelých mŕtvych späť do spoločnosti a zároveň prísť na koreň toho, čo stojí za týmto neuveriteľným fenoménom. (Arsenal83)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (62)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Stejně jako Forbrydelsen nebylo dánské Twin Peaks, tak tohle není francouzské Twin Peaks. Mimo toho že se seriál odehrává v malém městečku (ale ne zase tak úplně malém), tak nemají společného skoro nic. V Les Revenants mysteriózní námět hraje prim jen zdánlivě, v reálu všechno stojí na čisté psychologii a sociologii. Velkou část děje zabírá popis vyrovnávání se obyvatel městečka s neobvyklou situací. Tajemství má každý dost a dost, ale nic co by se vymykalo běžnému, trochu zamotanějšímu životu. Atmosféře to kupodivu nevadí a je poctivě temná, mrazivá a mimózní celých osm dílů. Z části za to může výborná hudba, z části skvělí herci. Jedna podobnost s Lynchovým skvostem by se přece jenom našla. Seriál nedává nic zadarmo a co si divák sám nerozluští, to nemá. ()

cachina 

všechny recenze uživatele

Francouzská seriálová pecka, jenž také získala nominaci na Emmy. A to zcela po právu. Adaptace stejnojmenného filmu z roku 2004 vypráví o návratu mrtvých mezi živé. Hororové téma natočené ne úplně čistě hororovým stylem. Jedná se o tzv. demografický určený typ seriality, kdy je makrosvět omezen na určité území (zde dokonce je to doslovné - postavy se nemohou dostat pryč z onoho místa). V tomto případě se nacházíme v horském městečku, nad kterém se tyčí vodní přehrada. Seriál sází na pomalejší tempo a mrazivou atmosféru, při které dostanete příjemnou husí kůži. Tvůrci se zaměřují především na postavy, jejich jednání a osudy. Seriál sestává (respektive první řada) z osmi dílů, jenž jsou po většinu věnované jednomu z hlavních hrdinů (jednotlivé epizody také nesou jejich jména). Postupně odkrýváme jejich minulost. Ne ale všechny postavy jsou vztahově propojené. Jen některé pojí relační vztahy. Vše je natočeno stylem, jenž na sebe nestrhává pozornost, čímž se divák může zaměřit pouze na dění v městečku. Kriticky příznivě přijatý počin ukazuje, že k filmovému zážitku není zapotřebí velkorozpočtové akce, ale ,,stačí" mít vynikající scénář, jenž pokládá mnoho otázek, ale mnoho z nich nezodpovídá. K tomu ještě přičtěte úžasný hudební doprovod a pro mě Les Revants znamená jeden z nejlepších seriálových děl posledních let. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Mysteriózní seriály s námětem "městečko v horách, kde se dějí divné věci" mají tu smůlu, že rovnaký námět má i nejlepší seriál všech dob, takže při srovnávání kvalit s tímto velikánem jsou předem odsouzeni k porážce. U Les Revenants to samozřejmě platí také, kvalit Twin Peaksu nedosahují ani náhodou. Přesto se však jedná o velmi sympatický, lehce hororový seriál, kterému se těch necelých osm hodin vyplatí věnovat. Vypráví o několika (mrtvých) obyvatelích francouzského horského městečka, kteří se po různě dlouhé době zčista jasna vrátí ze záhrobí. Nezestárli ani o den, nepamatují si, jak zemřeli. Jejich návrat je samozřejmě provázen různými problémy ... Jeden z nich je například psychopatický vrah. Je to příjemně komorní, občas mrazivé, občas i mírně strašidelné. Již první díl mě spolehlivě zaháčkoval a všech osm epizod jsem zhlédl během dvou dnů. Největším mínusem je určitě to, že se seriál díl od dílu "přemysteriózovává", přičemž spousta motivů úplně vyšumí a jasnou, kloudnou odpověď dostane divák na máloco (například hned poslední scénou prvního dílu seriál položí otázku, ke které se už nikdy později nevrátí). To mě docela mrzí, ale přesto palec dohoru. Fanoušci mysteriózních příběhů by neměli být zklamaní. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,VĚŘ SI, ČEMU CHCEŠ, ALE JE TO PRAVDA. BYL JSEM NA TVÉM POHŘBU. VIDĚL JSEM TĚ LEŽET V RAKVI. A TEĎ STOJÍŠ PŘEDE MNOU. BYL TI DÁN NOVÝ ŽIVOT...“...... /// Nesmrtelnost duše povýšená na vzkříšení těla… scéna návratu z 1. části je nejen mysteriózně parádní, ale lidsky uvěřitelná! Postavy zahaleny tajemstvím, ale i potřísněny krví, zajímavá thrillerová složka si v ničem nezadá s tou mysteriózní (a navíc mají úžasnou schopnost vyšponovat scénu před závěrečnejma titulkama!). Baví mě, že víc než na ukecanost se sází na poklidnou, ale zároveň znepokojující atmosféru. Ti hloubavější možná budou hnidopišit, že se se vším chodí jak s hrncem vařící vody, ale díky zajímavosti příběhu i rozumný stopáži čovek neřeší kraviny, nepřemejšlí o důvodech a podstatě věci, ale baví se. Atmosférická seriálová pecka, která sází na něco jinýho než na prachy. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Umřel jsem. (loni, před 7mi lety, před 30 ti lety…). 2.) Zjistím, že není zombík jako zombík. 3.) Thx za titule ,,JolinarCZ“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tendence přirovnávat každý opravdu mysteriozní seriál ke kultovnímu Twin Peaks jsou sice pochopitelné, ale v případě Les Revenants to není příliš fér. Génius Lynch na vrcholu své tvůrčí imaginace stvořil malý televizní zázrak, umělecké dílo, ke kterému budou v obdivu nejspíš vzhlížet další generace. Les Revenants je "pouze" skvělý seriál, který místo bizarních postaviček sází spíše na reálné, propracované charaktery, tak typické pro evropskou tvorbu. Odlišná, přesto podmanivá atmosféra i hudba, úchvatné prostředí francouzského horského městečka a v neposlední řadě i originální námět, to jsou hlavní klady této zatím osmidílné série, u které si divák nevyhnutelně položí otázku, jaké by to asi bylo, kdyby se vrátil některý z jeho zemřelých blízkých? Jak by asi reagoval v první chvíli a jak by se to posléze odrazilo v běžném životě, v začlenění onoho člověka zpět do rodiny? V seriálu se nehraje (většinou) na živé proti mrtvým, příběhy obou skupin se prolínají, na povrch vyplouvají polozapomenuté osudy a postupně v pečlivě odměřených dávkách přibývá odkrývání záhad, závěrečné odhalení přesto zůstává sympaticky otevřené, takže pokud vás uspokojí jen seriál s zodpovězenými otázkami a rychlým spádem, tento se vám nejspíš líbit nebude. Mě osobně okouzlil a nebude to jen tou nádhernou úvodní znělkou. Těším se na druhou sérii. ()

Galerie (289)

Zajímavosti (16)

  • Fabrice Gobert vybral pre realizáciu soundtracku škótsku skupinu Mogwai, pretože podľa jeho názoru má ich hudba "napätie a atmosféru, ktorá je ťaživá aj éterická, má súmrakovú dimenziu". Skupine radil, aby pri skladaní piesní mysleli na filmy ako Twin Peaks (1992), Osvietenie (1980) či Mŕtvy muž (1995). (Arsenal83)
  • Pôvodný nápad bol, že seriál bude katastrofický, kde sa mŕtvi budú vracať hromadne a v celosvetovom meradle. (Arsenal83)
  • Okrem toho, že seriál je adaptáciou rovnomenného filmu z roku 2004 Les Revenants, jedným z hlavných vplyvov má na neho švédsky film Nech vojde ten pravý (2008) pre jeho prenikanie fantázie do veľmi realistického sveta. (Arsenal83)

Reklama

Reklama