Reklama

Reklama

Broadchurch

(seriál)
Trailer 2
Drama / Krimi / Mysteriózní
Velká Británie, (2013–2017), 19 h 20 min (Minutáž: 46–53 min)

Tvůrci:

Chris Chibnall

Hrají:

David Tennant, Olivia Colman, Andrew Buchan, Jonathan Bailey, Carolyn Pickles, Pauline Quirke, Steve Bennett, Jodie Whittaker, Will Mellor, Arthur Darvill (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Když je na pláži nalezen zavražděný jedenáctiletý Danny, zpráva o jeho smrti zasáhne nejen jeho rodinu, ale i ostatní obyvatele malého městečka Broadchurch. Vyšetřování se ujímá detektiv Alec Hardy (David Tennant) a místní policistka Ellie Miller (Olivia Colman). (kareen)

Videa (9)

Trailer 2

Recenze (146)

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

You don't eat fish and chips? What kind of Scot are you? Tři velmi dobré série z místa, které by mohlo být anglickým Máchovým jezerem - žádná blata, skoro žádný déšť, turisté a nezbytná malá komunita bez kazu. Tedy než dojde na ty vraždy a znásilnění a všechno svinstvo vyvzlíná na hladinu... Přičemž nic neškemrá po vysvětlení víc než smrt dítěte. Jestliže scénář není špatný, ale ani výjimečný, skutečným trumfem seriálu je neoriginálně nesourodá dvojice švestek. Britsky nevzhledná, britsky vynikající Olivia Colman, na níž se nyní víc než dřív těším ve Favoritce, a především David Tenant, dvojník Bretta Andersona ze Suede, se skotským přízvukem, který by samotný, bez výpravy, hudby a zápletky co do zábavy utáhl všech těch čtyřiadvacet dílů úplně sám. Ano, jen David Tenant a jeho výslovnost: Wááát d hyéééél, thyéééés bluuudy twatééér! Na závěr si neodpustím šovinistické rýpnutí. Snad už někdo někde natáčí seriál se všemi těmi zápornými - násilnými, intrikánskými, prolhanými, manipulativními, čistě zločinnými ženskými postavami, které v seriálech, jež jsem v karanténě zhlédl, chyběly: Bitches. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jako detektivka malinko fail, protože to používá typický "zbabělý model svícnu", nakupí to motivy odvádějící pozornost a vraha uhodnete jen tehdy, pokud zapojíte do hry zkušenosti s podobnou žánrovou taktikou. Což se mi moc nechtělo dělat, protože jsem doufal, že právě tomuto manévru se tvůrci vyhnou. Výstavba figur, úroveň epizodních linií a pojetí hlavních postav je totiž na vyšší úrovni, stejně jak zpracování, které využívá sytých barevných i světelných kontrastů, ponurých polodetailů na postavy v sychravé krajině i nesymetrické rámování. Ano, Wallander a severská detektivka tanou na mysli, i díky tomu modelu detektivní zápletky a zatajeného motivu. Broadchurch je nejlepší v tom, v čem zůstává svůj - skvěle vykreslená komunita, rozčeřená hladina až příliš poklidných životů, nejednoznačná práce s motivem incestu a především znamenité postavy detektivů, které ctí severský model asociála, ale zajímavě ho překládají do poněkud sentimentálnějších ostrovních not. Tennantův krysí obličej je přesný match, stejně jako tuctová tvář Olivie Colman. Nakonec docházím k nezvratnému dojmu, že Broadchurch jako drama funguje dokonce o něco lépe než Zločin (především se tolik nehledá a nabízí zajímavější perspektivy v psychologické a sociální rovině - média, komunita), ale jako detektivka zvládl pochytit jeho nešvar v osmi částech. Ta uhýbavost zamrzí, i když je jasně daná formátem. Stejně jsem v tom městečku ale citově nastěhovaný až po uši. [85%] ()

Reklama

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

1.série: Hutná, realistická, na dřeň kosti jdoucí emocionální masáž, která dovede diváka doslova a do písmene psychicky vyflusnout, jako šlupku od banánu. Herecké výkony jsou natolik fascinující, že člověk ani pomalu nestíhá dýchat. Hudební složka dere slzy do očí. Well, done! 90% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po první sérii převládalo absolutní nadšení. Říkal jsem si ale, že než to tady ohodnotím, počkám a shlédnu ještě zbylé dvě série, abych si mohl udělat ucelený obrázek. A ještě, že jsem dobře udělal, protože to čím první série vládne, druhá série absolutně zazdí. První série totiž vytvořilo perfektní detektivku z anglického vymyšleného maloměsta Broadchurch ležícího u moře, poblíž útesů a tak, pokud máte podobné prostředí rádi, budete si chrochtat blahem. Také vyšetřovatelé v podobě Davida Tennanta a Olivie Colman jsou skvělí. Tvůrci si navíc dali práci i se všemi postavičkami obce a tak tu každý je svým způsobem zajímavý..a hlavně každý může být vrah. To je na celém námětu asi to nejlepší. Navíc tu bylo pár vedlejších postav, které se mi svým životním příběhem okamžitě vryli pod kůži a jsou v ní zarytí do teď. Druhá série pak všechno vyvrací a v rámci soudního procesu jsem měl co dělat, abych se vysloveně nenasral. Pořád jsou tam stejní herci, stejní tvůrci, takže jisté kvality druhá série má, ale já měl co dělat, abych to se seriálem nevzdal. Scénáristky pro mě osobně totální průser. No a třetí série, ta se drží v duchu nového případu, jen ta atmosféra maloměsta se rázem změnila tak, že mám pocit, jak kdyby s kamerou objížděli celý jih Anglie, a celé to přitom situovali právě v Broadchurch. Už ta obec není tak celistvá, jako v první sérii. To, že se v průběhu všech tří sérií prolíná život lidí v obci, to nemusím ani dodávat. I to je jeden z bodů, který drží celou sérii na hladině. Celkově vzato jsem ale měl co dělat, abych seriál celkově zhodnotil. První série by byla za absolutní 5*, druhá série jen tak tak za 3* a třetí série za 4*. ()

emma53 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příjemná a pohodová krimi série se sympatickou, velmi dobře vybranou ústřední dvojicí, která pátrá po vrahovi Dannyho a kde se stává podezřelým téměř každý z místní komunity. Výborná Olivia Colman, kterou znám už z jiného filmu, kde byla taky skvělá a vynikající David Tennant, který zraje jak víno a o kterém jsem vůbec nepochybovala. Kdo ho jako herce nezná to může dost těžko posoudit, ale třeba v seriálu Single Father předvedl, jakým je dobrým hercem a už se těším na jeho další počin. Co se tvůrcům povedlo, bylo i to, že všechny důležitější osoby z Broadchurch, které se nějakým způsobem ocitli mezi podezřelými, byly moc dobře vykreslené a postupně vyplouvaly na povrch i jejich temnější stránky života. Závěr byl nad očekávání výborný i když ten tříminutový konec už tam nemusel být, ale jinak jsem byla spokojená a protože se Broadchurch stal mojí absolutní závislostí, tak si ho dám určitě na nějaký čas do topky. Jako velký bonus považuji i velmi příjemný vizuál a atmosféra vzájemné nedůvěry byla taky skvělá. A je to Anglie, pro tu mám slabost, to neodbourám, takže se už těším na druhou sérii. - Tak a spadla klapka za druhou sérií, kterou jsem popravdě ani neočekávala, ale zklamaná jsem rozhodně nebyla. Vyústění celé druhé série jsem nečekala až tak komplikované, ale budiž. Je zajímavé, že ani v tomhle případě mně nesednul ten závěrečný puntík u moře. Po herecké stránce jsem byla spokojená, ale přiznávám, že z dalšího pokračování jsem už trochu na rozpacích. Říká se, že v nejlepším se má přestat a tady by mně to pořekadlo asi sedlo. Moc velký dík metaleve za titulky:-) ()

Galerie (322)

Zajímavosti (13)

  • V seriáli sa spolu objavujú herci David Tennant, Arthur Darvill a David Bradley. Všetci traja hrali v britskom sci-fi seriáli Doctor Who (2005). Toto spojenie s týmto sci-fi seriálom však nie je jediné. Autor a scenárista seriálu Broudchurch - Chris Chibnall - totiž občas píše epizódy aj pre Doctora Who. (The M)
  • Postava Paula Coatesa bola napísaná priamo pre Arthura Darvilla. Tvorca seriálu Broudchurch - Chris Chibnall - Arthura oslovil, keď sa stretli na natáčaní Doctora Who (2005). (The M)
  • Téměř všem hercům tvůrci seriálu řekli, že právě oni mohli zabít Dannyho. Jediná Jodie Whittaker, jenž hraje matku chlapce, dopředu věděla, že ona vrahem není. Vyžádala si to kvůli správnému pochopení své role a také aby veděla, jestli má svůj smutek a paniku předstírat, či ne. (jezurka42)

Související novinky

Seriálový Duch, Beowulf, Hell on Wheels 4...

Seriálový Duch, Beowulf, Hell on Wheels 4...

22.11.2013

Zkrátka za hrstí televizních novinek. Studio Paramount chystá masivnější útok na malé obrazovky. Především by chtělo proměnit několik svých klasik v seriály. Třeba Duch, oscarový trhák s Patrickem… (více)

Reklama

Reklama