foto

Jodie Whittaker

  • nar. 3.6.1982 (36 let)
    Skelmanthorpe, West Yorkshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým jménem Jodie Auckland Whittaker je známá anglická herečka, divadelnice, dabérka a rozhlasová herečka, která vystudovala na Guildhall School of Music and Drama.

Její herecká kariéra sahá již do jejího mládí, kdy projevovala zájem o hraní v různých divadelních inscenacích, avšak menšího rozsahu. Rovněž se i párkrát objevila v seriálech, kde však dostávala do té doby pouze „herecké štěky“. Za zmínku stojí až rok 2005, kdy odpromovala na výše zmíněné škole a získala roli v divadlu Globe (v angl. orig. Shakespeare's Globe) v divadelní hře Alexandra Nikolajeviče Ostrovskije „Bouře“. Krátce na to se totiž již v následujícím roce objevila v různých menších rolích v seriálech jako The Afternoon Play či Doctors, ale především zaujala svým předchozím divadelním výkonem natolik, že získala pro její kariéru podstatnou roli Jessie ve snímku Venuše – právě za tuto roli byla totiž rovnou čtyřikrát nominována v britských domácích, ale i zahraničních prestižních hereckých soutěžích.

Od tohoto okamžiku se Jodie Whittaker pravidelně v různých obměnách objevovala jak na obrazovkách televizorů, tak na plátnech kin. Kupříkladu v úspěšném filmu Útok na věžák z roku 2011, kde si zahrála po boku herce Johna Boyega roli Samanthy Adams, za níž byla nominována na Fangoria Chainsaw Awards v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli. V roce 2013 pak získala podstatnou roli Beth Latimer v televizním seriálu Broadchurch stanice Netflix, v níž se objevovala po více jak čtyři roky.

V neposlední řadě je téže třeba říci, že roku 2017 dne 16. 7. bylo při finále Wimbledonu slavnostně oznámeno, že se stává 13. Doctorem Who v seriálu Pán času (2005). Tímto krokem nejenom zanesla do celkového seriálu dost podstatnou změnu, avšak téže se stala i součástí rozsáhlého universa, který se datuje již od roku 1963.

Jodie Whittaker se i nadále věnuje hraní, a to ať už na plátnech kin, tak i na obrazovkách televizorů. Žije ve Velké Británii v Anglii společně se svým manželem, hercem Christianem Contreras.

Pavel "P. J. D." Dovhanič

Herecká filmografie

Filmy

2017 Doctor Who: Twice Upon a Time (TV film)
Journeyman
2016 Adult Life Skills
2014 Get Santa
Černé moře
2013 Dust
Jak je, Cartere?
2012 Ashes
Good Vibrations
2011 A Thousand Kisses Deep
Hello Carter
Jeden den
Night Watch (TV film)
Útok na věžák
2010 Kid
Ollie Kepler's Expanding Purple World
Royal Wedding (TV film)
2009 Irská odplata
Kolej Sv. Trajána 2: Legenda o zlatu rodu Frittonů
Labutí píseň: Příběh Occiho Byrna
White Wedding
2008 Good
Spalující vášeň (TV film)
Zabití Thomase Hurndalla (TV film)
2007 Holky z naší školky
2006 Venuše

TV seriály

2017 Trust Me (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
Broadchurch (TV seriál)
Epizoda 8 (S03E08)
Epizoda 7 (S03E07)
Epizoda 6 (S03E06)
další epizody (8)
2015 Broadchurch (TV seriál)
Epizoda 8 (S02E08)
Epizoda 7 (S02E07)
Epizoda 6 (S02E06)
další epizody (8)
2014 The Assets (TV seriál)
The Smoke (TV seriál)
2013 Broadchurch (TV seriál)
Epizoda 8 (S01E08)
Epizoda 7 (S01E07)
Epizoda 6 (S01E06)
další epizody (8)
2011 Marchlands (TV seriál)
Černé zrcadlo (TV seriál)
Celá tvá minulost (S01E03)
2010 Accused (TV seriál)
2009 Svengali (TV seriál)
2008 Tess z rodu D'Urbervillů (TV seriál)
Wired (TV seriál)
2005 Pán času (TV seriál)
2003 The Afternoon Play (TV seriál)
2000 Doctors (TV seriál)
1996 Dalziel a Pascoe (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace