Reklama

Reklama

Dřív než půjdu spát

  • USA Before I Go to Sleep (více)
Trailer 2
Drama / Mysteriózní / Thriller / Psychologický
Velká Británie / USA / Francie / Švédsko, 2014, 88 min

Christine při nehodě před několika lety utrpěla poškození mozku, při kterém se jí během noci pokaždé vymaže paměť. A každé ráno musí znovu a znovu zjišťovat, kým je, co v životě prožila, koho miluje a s kým žije. Její manžel Ben jí denodenně trpělivě pomáhá za pomoci fotoalb a vyprávění. Druhým Christininým průvodcem v mlhách její vlastní minulosti je psychiatr Edmund Nash (Mark Strong), s jehož pomocí si hrdinka vede videodeník. A ten jí jejím vlastním hlasem jednoho dne varuje: „Nevěř nikomu!" Deníkový záznam spustí sérii událostí, které mají strašlivé následky. Christine začíná pochybovat o všech, kteří se zdáli jí pomáhat. Otázky, kdo ve skutečnosti Christine je, co se skrývá v její minulosti a co způsobilo její poruchu, přinesou šokující odpovědi. Christine zjišťuje, že pravdu je lepší někdy zapomenout. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 2

Recenze (301)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Trochu škoda, ale ne tragédie. I během devadesáti minut dokážete začít nudu - například když se setkávala s Claire na lavičce, už jsem si říkal, že by to mohlo končit. A jestli to v tu chvíli byla tak polovina...? Všichni zahráli dobře, ale to "budování napětí", každou chvíli svým způsobem zvrat v tom, komu věřit a komu ne, a do toho občasné zbytečné lekačky (zbytečné ne, měly probudit usínající diváky) mě začínaly nudit a po dni v práci jsem si nejednou zívnul. Přesto tomu čisté ** dát nemůžu - nemá to špatný námět a nápad, nevypadá to vizuálně vůbec špatně a herci jsou dobří, ale divákovu pozornost dokáže udržet jen tak první a třetí třetina filmu - prostředek není nedůležitý nebo nezajímavý, ale poměrně nudně zpracovaný. A kdyby se autoři drželi jednoho pořádného dějového zvratu, udělali by lépe. ~~~ SPOILERY!!! PS: Když věděl, že si nic nepamatuje, proč jí rovnou netvrdil, že jako MIke je její manžel a že měli syna...? Proč si prostě nevymyslel svůj příběh úplně jiný? To čekal, že si začne vzpomínat? To je ale celé v ostrém kontrastu s jeho hotelovým "Už mě to nebaví". - Nebo když kamarádka na telefonu zjistí, že Cristy žije s někým, kdo se za Bena vydává, byla poměrně klidná, já už bych asi volal policii, číslo telefonu na síti by měli. - A když mu ona vykdákala, že si všechno nahrává a že má doktora, proč nějak nezatrhl telefon (domácí) a foťák nesbalil, vždyť by si nic nepamatovala... Moc otázek, kterými se raději nebudu zabývat, jinak to hodnocení ještě srazím. ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Dřív než půjdu spát je film o ženě v podání Nicole Kidman,která po nehodě ztratila paměť a vždy když je jí vše vysvětleno tak následující den po spánku se to celé opakuje a pořád dokola.Jde o to jestli jí její manžel Colin Firth říká pravdu a nebo naopak doktor Mark Strong není tím čím se zdá???Film se postupně pěkně vrství a přibývajícími minutami napětí stoupá a do poslední chvíle nevíte co Christine její ztrátu paměti způsobilo a co je pravda a co naopak lež.Pokud máte rádi filmy,kde musíte trochu bádat a není vám vše jasné od prvních chvil tak budete spokojeni.Navíc perfektní výkony předvedly všechny herecké osobnosti.Za mě tedy celkově 75 % a čtyři hvězdy. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Paměť je potvora ulhaná. Já si samozřejmě pamatuji naprosto přesně vše z mého života od vyjmutí z těla matky až po uložení do rakve, ale většina lidí takové štěstí nemá. Třeba taková Christine. Ta si nepamatuje ani to, co měla včera k večeři, natož svého manžela, syna, doktora ani týpka, který jí to v hlavě přeházel. Mě ta hra na hledání pravdy celkem bavila a i když se pointa celkem nápadně nabízela, tak jsem se s ženou bez paměti rozhodně nenudil. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem si myslela, že je to nějaký remake na motivy 50x a stále poprvé, ale ve smutné verzi. To jsem se ale spletla, druhá polovina už tak krátkého filmu začala být čím dál tím víc zajímavější a napínavější a zamotanější. Chvíli jsem dokonce ani já nevěděla, kde je pravda. Hodně dobrá podívaná! ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Mně se snímek líbil. A možná jeho téma není zrovna nejoriginálnější, ale spíš jde o to, v jakém žánru bylo doposud nejvíc použito, protože mě napadají hlavně romantické komedie, sci-fi, akční, ovšem čistě (mysteriózní) thriller zrovna příliš ne (resp. já zatím neměl tolik tu čest). Moc fajn bylo postavení publika na úroveň Christine. Tedy s postavami, u kterých hlavní hrdinka neví, zda jim má věřit a publikum je v tom s ní. Tvůrci si pohrávají s Christine i divákem jako kočka s myší, člověk nikdy neví, co je pravda, s přibývajícími indiciemi se jim stále mění pohled na postavy a skutečnost, což mě dost bavilo. A já během sledování napětí rozhodně cítil. Spíš jsem vzhledem k zdejšímu ne příliš lichotivému hodnocení čekal nějaký podraz v závěru („dobře“ vymyšlený super dementní twist či oživnutí z mrtvých, nebo co já vím). Ale ten pořád nepřicházel, až film „najednou“ skončil a já si s úlevou oddechl, že se nic nestačilo vyloženě podělat. A když si k tomu připočtu kvalitní herecké výkony, na slušné 4* mi to i přes trochu slabší konec vychází. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (13)

  • Ben (Colin Firth) vo filme Christine (Nicole Kidman) pripomína, že je alergická na jahody. Nicole Kidman je na ne v skutočnosti sama alergická. (Astonko)
  • Autorem předlohy je S. J. Watson, vystudovaný fyzik, který vystřídal řadu zaměstnání v nemocnicích a sanatoriích, kde se zabýval audiologií. V rámci "The Faber Academy", série kurzů nezávislého britského vydavatelství Faber and Faber, absolvoval kurz "Writing a Novel" a přestože je román "Dřív než půjdu spát"  jeho prvotinou, všiml si ho hned po vydání Ridley Scott, producent filmu. (Dr. Hawkeye)

Reklama

Reklama