Reklama

Reklama

V roce 2010 bylo při důlním neštěstí v Chile zaživa pohřbeno 33 horníků. Na jejich vyproštění pak celých 69 dní pracoval dnem i nocí záchranný tým, zatímco jejich rodiny i svět čekal na jakýkoli záblesk naděje. Napětí vzrůstalo i v dusivém horku 200 pater pod zemí, kde brzy začaly docházet zásoby i čas. Ve strhujícím příběhu o houževnatosti, víře a triumfu lidského ducha natočeného podle skutečného závodu s časem exceluje Antonio Banderas. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (153)

peetriss 

všechny recenze uživatele

Filmová dramatizace skutečné události, kterou má mnoho z nás ještě v čerstvé paměti. The 33 současně stojí i padá na spolupráci s americkými producenty - podařilo se zlanařit několik známých hvězd (plus Bob Gunton, který - snad zatím - není na ČSFD v obsazení uveden!), důlní prostředí a jeho samotný kolaps jsou obstojně natočeny, postupem času je však drama stále víc a víc vytlačováno patosem amerického střihu až té míry, že nakonec začne rušit a snižovat napětí, byť samozřejmě každý předem ví, jak tato událost dopadla. Výběrem tohoto filmu ke sledování chybu neuděláte, neočekávejte však drama nejvyšší jakosti. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že si tento příběh horníků z Chile dokonce pamatuji. V dnešním filmovém průmyslu byla tudíž jen otázka času, než se toho chytí nějakej šikovnej producent, který by z toho udělal solidní srdceryvný příběh s happyendem. A ano, opravdu se povedlo. Jméno tomu dělá vopelichanej Tonda Banderas a celé to klade důraz na pravdu, což jednoznačně oceňuji. ()

Reklama

bloodline 

všechny recenze uživatele

Klasický záchranársky biják, ktorý má snahu vytĺkať silné city, ale výsledok skôr pripomína predstieraný orgazmus. Malátna réžia vykazuje záblesky lepších zajtrajškov, no v boji s veternými mlynmi narazí na strašne tupý scenár. Ten sa snažia povzniesť na uveriteľný zážitok herecké esá, ale v tomto prípade vykazuje ich činnosť zlatý klinec útrap a kolaps celého úsilia. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Keďže film bol natočeny podľa skutočnej udalosti v Chile, dalo sa tušiť aký bude koniec. Napriek tomu sa dá so zaujmom sledovať sled udalostí súvisiacich so záchranou baníkov. Pre mna bola zaražajúca veta spravcu bane, ktorý "za 38 rokov nezachránil ani jedneho baníka po závale". Nebyť prezidentskych volieb v budúcom roku, možno by sa vláda do projektu záchrany nezapojila, film by nebol natočený. ()

KASUGI 

všechny recenze uživatele

Je docela těžké natočit film podle skutečné události, který má být napínavý i přesto, že ona událost je mediálně známá a vy předem víte, jak to dopadne. V tomto ohledu se to celkem podařilo. Co mi na filmu vadilo byla zbytečná americká dramatizace na sílu viz třeba Banderasův konflikt s ostatními, ale především závěr, kdy se tam závodí s časem, protože "otázka nezní, jestli se štola zřítí, ale kdy se zřítí" a tak mají všichni hrozně dramaticky napilno, zatímco poslední vyzvednutý Lou Diamond Phillips se ještě v klidu a dojemně se štolou loučí, jako Vladko s vilou. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (11)

  • Stres a hrozné podmienky, ale aj zvýšený záujem médií o baníkov po ich záchrane mnohých z nich priviedol ku alkoholizmu alebo do starostlivosti psychiatrov. (Zdroj: pravda.sk) (vander19)
  • Čilskí baníci ešte v podzemí uvažovali o tom, že ak ich zachránia, ako najlepšie vyrozprávajú svoj príbeh. Ten sa rozhodli vydať v knihe, ktorú spísal renomovaný guatemalský publicista Héctor Tobar. Zisk z jej predaja si rozdelili všetci zavalení baníci rovnakým dielom. (Zdroj: pravda.sk)
    (vander19)
  • Exteriéry, respektive vchod do dolu San José, se natáčely na skutečném místě, kde k tragédii došlo. (T-enter)

Související novinky

Sedm statečných s unikátní hudbou

Sedm statečných s unikátní hudbou

21.07.2015

Už tento čtvrtek jde do kin Bojovník, boxerské drama s Jakem Gyllenhaalem, jehož hudbu složil nedávno zesnulý James Horner (Titanic, Avatar). Obecně se mělo za to, že bude posledním Hornerovým… (více)

Reklama

Reklama