Reklama

Reklama

V roce 2010 bylo při důlním neštěstí v Chile zaživa pohřbeno 33 horníků. Na jejich vyproštění pak celých 69 dní pracoval dnem i nocí záchranný tým, zatímco jejich rodiny i svět čekal na jakýkoli záblesk naděje. Napětí vzrůstalo i v dusivém horku 200 pater pod zemí, kde brzy začaly docházet zásoby i čas. Ve strhujícím příběhu o houževnatosti, víře a triumfu lidského ducha natočeného podle skutečného závodu s časem exceluje Antonio Banderas. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (153)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

PŘÍBĚH, KTERÝ SE STAL - což je deviza, která mu dodává punc ryzosti ... jako když se vám otevře srdce hory. Mohl se přidržet reality - nebo se jí vzdálit ... mohl zkrotit své emoce - nebo je zdůraznit ... mohl se vydat napřímo - nebo oklikou. Nemám zdání, co a jak udělal - důležité je, že zůstal věrný sám sobě. Jeho základ je nezpochybnitelný ... a stačí k tomu, aby vás pohltil - aby vás přiměl k cestě hluboko do podzemí, kde budete spolu s jeho hrdiny vydáni na milost rozmarům neklidné hory ... a odkázáni na dobrou vůli, finanční prostředky (!) a technické možnosti svých potencionálních zachránců. Zachránců, kteří netuší, zdali jste ještě naživu. A možná se přitom dozvíte, kolik životů musí být v sázce, aby o vás projevila zájem i chilská vláda. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Film dle skutečné události, kterou mám v živé paměti. U tohoto druhu filmu je nutné dobře vylíčit průběh dané problematiky a také nám pod kůži dostat hlavní hrdiny, abychom s nimi mohli soucítit a fandit jim k záchraně. Bohužel, obě části zde nejsou správně interpretovány. K první části sice máme možnost vidět následky tohoto závalu, ale o příčinách se mluví jen velmi střídmě, a kdo není obeznámen s celou situací, která kolem roku 2010 nastala, nedokáže se vnořit pořádně do celého filmu. A za druhé a to je ten nejdůležitější bod, hlavní protagonisté nejsou ale vůbec sympatáci, kterým by člověk u televize, případně u monitoru držel palce, spíš je to taková sebranka chlápků. Mimochodem pochybuju, že v tom dole bylo 33 herců, možná tak nanejvýš 20. Mně bylo celkem jedno, jestli tam zůstanou či nikoliv. Také problematika tak dlouhého soužití v zavaleném dole s lidmi, které kromě práce skoro neznáš a vývoj jejich charakteru není ve filmu, kromě jedné hádky vůbec řešena. Přitom by to bylo velmi zajímavé a z filmu by se částečně stalo i psychologické drama. Takto dostaneme polotovar a doporučovat průměrný film nebudu. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Dobře obsazená rekonstrukce jedné vyjímečné důlní záchrany v dějinách lidstva. Antonio Banderas v hlavní roli a sekunduje mu překvapivě mnoho známých hvězd ve všech možných rolích. Přestože stopáž je trochu delší a dějová linka je v podstatě jednoduchá a známá, tak mne to vtáhlo do děje a plynulo to poutavě. Mělo to pár dojemných mometů, kdy jsem byl naměko, ale celkově příjemný film s opravdovým happyendem. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Páčilo sa mi, že väčší dôraz bol kladený na psychológiu postáv a ich vzťahy a neurobili to ako nejaké podzemné dobrodružstvo. Chcelo by to ale možno trochu zostrihať, keďže niektoré pasáže boli nezáživné a výraznejšie dej a ani atmosféru neposúvali. Dianie nad zemou bola čistá "amerika", kde si všetci pomáhajú a všetci sú jedna veľká rodina. Uväznení baníci však boli dostatočne vykoľajený a následky uväznenia boli zahrané skvele. Mrzí ma ale, že sa tvorcovia úplne vykašlali na riešenie zodpovednosti za vzniknutú situáciu. Vinník zmizol zo scény po pár minútach a nikto sa už nad príčinami nepozastavil. Zaujímavý element bol prezident, ktorého politický kalkul filmu dodal asi najuveriteľnejšiu linku nad zemským povrchom. Ako dobrodružný-katastrofický snímok kvalitné, ale ako film s ambíciou na niečo poukázať slabé. 60% ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Příběh o důlním neštěstí v Chile známý z médií o jehož průběh ihned po záchraně všech přeživších horníků projevili zájem filmaři, jejichž dílo můžeme teď vidět a vlastně se i dozvědět další události, které se do médií nedostali. Film je natočen s naprostým respektem ke všem těm lidem, kteří to prožili a kteří tam zahynuli. Tvůrci se nijak nesnažili o nervy drásající drama nebo o cílenou citovou položku celé tragédie. Jedná se pouze o lehké převyprávění celé této události a to se kupodivu povedlo. Takže nelze čekat nějaký další popkornový katastrofický biják. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (11)

  • Španielsky herec Mario Casas v jednom interview spomenul, že sa rozplakal po tom, čo videl dokument o uväznených čilských baníkoch. (MikaelSVK)
  • Kvôli príprave na tento film sa španielsky herec Mario Casas nezúčastnil ani slávnostného odovzdávania filmových ocenení Goya. (MikaelSVK)

Související novinky

Sedm statečných s unikátní hudbou

Sedm statečných s unikátní hudbou

21.07.2015

Už tento čtvrtek jde do kin Bojovník, boxerské drama s Jakem Gyllenhaalem, jehož hudbu složil nedávno zesnulý James Horner (Titanic, Avatar). Obecně se mělo za to, že bude posledním Hornerovým… (více)

Reklama

Reklama