Reklama

Reklama

Kniha džunglí

  • USA The Jungle Book (více)
Trailer

Obsahy(1)

Panter Baghíra najde při své každodenní procházce džunglí v rozbité loďce opuštěné děťátko. Nejbližší lidské obydlí je vzdáleno mnoho dní cesty a bez mateřské péče je dítě odsouzeno k záhubě. Baghíra se proto děťátka ujme. Desetkrát nastaly deště a desetkrát zase ustaly. Žádné "lidské štěně" není možná šťastnější, a přece Baghíra ví, že se jednoho dne bude muset Mauglí vrátit k lidem... Jedné noci se vlčí stařešinové sešli na poradní skále. To proto, že se po deseti letech do džungle vrátil tygr Šírkán, známý svou nenávistí k lidské smečce. Vlčí rada rozhodne, že se chlapec musí bezodkladně vrátit k lidem. Panter Baghíra ho má dopravit do vesnice. Mauglí se však nechce rozloučit se svými zvířecími přáteli a chce zůstat v džungli. Při cestě pralesem se Mauglí spřátelí s hravým medvědem Balúem, který ho učí, jak se má bránit v boji se zvířaty i jak se má těšit ze života. Baghíra ví, že Mauglí se musí co nejrychleji dostat z džungle, neboť tygr přichází. Mauglí se ale Šírkánovi postaví: i když je ještě malý, nebojí se ho, nebude před ním utíkat. Chopí se hořící větve a bije tygra hlava nehlava. Šírkán se bolestí a strachy raději odplazí. Všichni se radují. Mauglí slibuje, že teď už je nic a nikdo nerozdělí. Vracejí se do nitra džungle, když tu chlapec zahlédne u řeky holčičku nabírající vodu. Mauglí je okouzlen. Chce si ji prohlédnout a vůbec nepozoruje, že se vzdaluje svým kamarádům a následuje dívenku až do vesnice. Baghíra ví, že se to muselo stát. Balú neví co má říct, vždyť věřil, že z Mauglího bude jednou báječný medvěd... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (152)

hroubek 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem to lepší. Animovaný film není špatný, jen se v něm moc neděje a postavy přicházejí, zazpívají a pak opět mizí. Oproti mladším animákům jsou ty písničky dost na jedno brdo a po chvilce začnou nudit. Naštěstí jsou tady sympatické postavy od Mauglího, Baghíra a samozřejmě nesmí chybět medvěd Balú. Viděl jsem lepší animáky od Disneyho přesto pořád velký nadstandard. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Budu si muset doplnit vzdělání o nová zpracování Knihy Džunglí, protože by mě opravdu zajímalo, jestli i v současné ustrašeně korektní době jde natočit film s hudebními čísly, kde orangutani - a jenom oni - jedou regulérní černošskou muziku:) Ale k původní Knize - viděl jsem sice jakousi výroční remasterovanou verzi, ale to nic nemění na tom, že ta plynulost animace, která plně respektuje anatomické zvláštnosti jednotlivých zvířat (a není opravdu jednoduché udělat věrohodně se pohybující kočku), je dokonalost sama. Nemyslím si, že by dnes takto koncipovaný film mohl udělat nějakou díru do světa, ale je to rozhodně oprávněně žánrová klasika, která vám hrozí implantovat do mozku tak na jeden až tři dny nějakou ze svých chytlavých písniček:) 70% ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem ji neviděl a teď jsem si doplnil další filmové vzdělání. Jasně, příběh jsem znal z knihy, i když k mým srdcovkám nikdy nepatřil. Navíc jsem jako první viděl novou digitální verzi z roku 2016 od Jona Favreaua a ta mě uhranula zpracováním a vizuálem. Oproti této kreslené verzi na mě působila dospěleji a rozhodně jsem se u ní nenudil. U kreslené verze z roku 1967 se to bohužel říct nedá. Jednoduchý příběh bych v dětském animáku odpustil, ale naivní humor a časté písničky mě nebavily vůbec. Ale co se dá dělat, americká tvorba v tomto žánru je zkrátka taková a moc se nemění. Průměrné tři hvězdy pro průměrný animák, sentiment na mě nemá jak fungovat. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Až ve třetím desetiletí se dostávám k Disneyho klasikám. A je mi trošku líto, že až tak pozdě. Animace úžasná, příběh lehký jako vánek, písně sic trochu vousaté, ale veselé, Baghíra s charismatem a Balů je prostě pravý "bigbuddy." Je tam v tempu cítit rok výroby, ale dětem určená stopáž žádnou nudu nedovolí a člověk vskutku zarelaxuje beze stopy studu. V džunli se našlo lidské mládě, událost roku a změna pro včechny!... 80% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála starých filmů ze studia Walta Disneyho, který si pamatuji ještě z doby, kdy jsem byl dítě. Nevím, jestli jsem jich tolik neviděl, anebo si je prostě nepamatuji, ale "Kniha džunglí" mi zůstala v paměti. Scéna, kde se poprvé objevuje Šer Chán je pro mě pořád pořádně děsivá, s originálním zvukem je pak tygr ještě doplněn skvělým dabingem. I po letech má tenhle film efekt. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (13)

  • Jde o poslední film Walta Disneyho, který vznikal pod jeho vlastním dohledem. (hippyman)
  • V scéne, keď Bagheera presviedča plukovníka Hathiho, aby pomohol nájsť Maugliho, Hathiho žena Winifred sa vyháža, že prevezme velenie stáda, ak Hathi chlapca hľadať nepomôže. Hathi je pobúrený myšlienkou, že by ženská mala viesť stádo. Vtip je v tom, že v prírode vedie slonie stádo vždy slonica - matka, kým dospelí samci žijú spravidla samotársky. Ako jediná slonica v stáde by bola vodkyňou tak či tak Winifred. (LadyJinx)
  • Medveď Baloo, panter Bagheera a slon Hathi majú mená podľa pomenovania svojho druhu v hindčine. Shere Khan znamená v hindčine "kráľ tiger". (LadyJinx)

Související novinky

Netflix koupil Serkisovu Farmu zvířat

Netflix koupil Serkisovu Farmu zvířat

02.08.2018

Nejdřív Mauglí, teď Farma zvířat. Streamovací gigant Netflix si v Andy Serkisovi (Válka o planetu opic) pravděpodobně našel nového nejlepšího kamaráda, po odkoupení práv na jeho temnou verzi Knihy… (více)

Mauglí míří na Netflix

Mauglí míří na Netflix

28.07.2018

Temná adaptace Knihy džunglí Andyho Serkise (Válka o planetu opic), pojmenovaná jednoduše Mauglí, právě změnila distribuční model. Původně film vznikal pod studiem Warner Bros., a to současně s… (více)

Reklama

Reklama