Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantická komedie odehrávající se na pozadí studené války. Elsa, modistka středního věku a jasnovidkyně má svůj život naprosto pod kontrolou – dokud ovšem muž, kterého kdysi milovala a ztratila, neprojde dveřmi jejího obchodu s klobouky. Jsme v Helsinkách roku 1962. Jan, český jazzový hudebník, je ve městě kvůli vystoupení na „Mezinárodním festivalu mládeže a studentstva". Po více než dvě desetiletí Elsa věřila, že tento muž je mrtvý... Zpočátku si chce Elsa od Jana udržet odstup. A zejména od festivalu, který je pro ni jen dalším pokusem světových komunistů vymýt mozek dobrým, důvěřivým občanům západních zemí jako je Finsko. Jan však je vytrvalý, přesvědčivý a okouzlující. Když Elsa nakonec překoná svůj strach z lásky a závazků, uvědomí si, že pokud spolu chtějí strávit více než jen sedm dní festivalu, existuje jen jedno řešení... (Bontonfilm)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (73)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď Etzler hovorí Outinen, že je prvý krát na západe, tak to pôsobí dojmom, že scenárista nikdy v živote nevidel mapu Európy a nevie, že Fínsko je ďaleko na severe a tak trochu na východ od bývalého Československa. Ja viem, že je to myslené obrazne a má to svoju logiku, ale táto nechcene vtipná hláška mi pripadala na celom filme to najvtipnejšie. Láska, súdruh ťaží najmä z príjemnej retro atmosféry a fínskeho prostredia a ďalej z hviezdneho obsadenia vždy spoľahlivej Kati Outinen. Takže svojim spôsobom je to aj tak trocha Kaurismaki wannabe záležitosť. Škoda, že film nedokáže natoľko elegantne ťažiť aj zo scenára a réžie a celé to tak vyznie síce príjemne, ale absolútne priemerne. Mix angličtiny, fínštiny a češtiny je značne rozpačitý. ()

hrona 

všechny recenze uživatele

Shlédnuto v době Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. Film je celkem na pohodu. Jde o takovou romantickou komedii odehrávající se v 82 ve Finsku s pár českými herci, proto také čeština z filmu je slyšet minimálně.Hádek zejména z kraje filmu hraje opravdu velice povedeně postavu svazáčka, ovšem co je do očí bijící, věkový rozdíl, mezi hlavní finskou herečkou a Miroslavem Etzlerem. Je až úsměvné jejich vzpomínání na na jejich 43 let starý románek. ()

Reklama

zipacna 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že to nebyl film roku. Byl to takový milý malý film, kde bylo úplně jedno, jakým mluví kdo jazykem. Pěkně to tady fungovalo a skončilo to moc hezky. Asi jsem měl zrovna náladu, takový film sledovat. Kati Outinen, ač je její profilová fotka tady na ČSFD docela zastrašující, je ale dobrá herečka a dokázala mě přesvědčit. A ten Hádek, ten Hádek. ;) ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

NĚKDO BY MOHL V NÁSLEDUJÍCÍCH VĚTÁCH VIDĚT SPOILER: Nenáročná romantická komedie, která může zaujmout dokonce i toho, kdo nemá ani elementární historické znalosti. Všechno je zde velmi zjednodušené – historická fakta, historické a fiktivní osoby. Filmový Jan Novák se krásně vymlouvá, že se nemohl se svou finskou láskou spojit. Během prázdnin 1939 (do vyhlášení války) a po jejím skončení v období 1945-1948 to určitě šlo. Ale to je zřejmě pod scénáristovu i divákovu rozlišovací schopnost. Hlavně že jednotlivé postavy mají jasno, co je černé a co bílé. Jen přerod Hádka z absolutního fanatika, který měl „z kapitalismu za výbornou“, na emigranta je přeci jen trošku moc. A když už mu dal režisér do úst tolik ideologických frází a slátanin, mohl ho nechat promluvit i na konci filmu, abychom poznali, jak je na tom duševně v tak dramatické životní situaci. Škoda, že více prostoru nedostali ostatní čeští hudebníci - „účastníci zájezdu“. Tenhle potenciál nebyl využit. Vtipné bylo zakomponování historických postav – prezidenta „skinheada“ U. K. Kekkonena, rozšafného Gagarina a básnícího „Budaře“. Vnímavý divák si mohl překvapeně povšimnout i postavy nechvalně proslulého Lee Harvey Oswalda, který brzy značně ovlivní světové dějiny. I když se jedná o koprodukci, nemohu se zbavit dojmu, že jde o nízkorozpočtový film. Pokud by se našel investor, jistě by se dalo tohle téma pojat velkoryse. Ovšem s nejistou návratností vložených prostředků……….. Dávám za 3 – 60%. ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Láska, soudruhu je takový žánrový paskvil, který se chvíli tváří jako nevážná komedie a vzápětí jako hrozné drama. Nicméně jako celek to funguje a s velkým nadhledem se můžete podívat, jak to asi vypadalo na Mezinárodním festivalu mládeže. Trošku mi vrtá hlavou, co tam dělal padesátiletý saxofonista, ale rozhodně to je méně do očí bijící než opilý Gagarin balící finskou dorostenku. Ono tvůrci si takových hloupostí vymysleli více, až jim uteklo to nejhlavnější a to je hlavní dějová linie, která je tuctová a šíleně předvídatelná. Na druhou stranu film je zasazen do finské metropole v 60. letech a díky zastoupení všech jazyků působí velmi autenticky a má skvělou atmosféru. Pochválit také musím hlavní aktéry, zejména Kryštofa Hádka, který zapáleného komunistického pionýra zahrál skvěle. Připočtu-li k tomu pár povedených vtípků, jakým bylo například vysvětlování swingu, tak se jednalo o celkem slušnou podívanou. Moje hodnocení 60%. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení probíhalo v Praze, finských Helsinkách a v norském Andenes. (Terva)
  • Ve scéně, kdy velitel policejních složek Stahl (Esko Salminen) kreslí okolo 12. minuty na tabuli rozdíl mezi Helsinkami a Moskvou, jsou šipky na tabuli v každém záběru jinak umístěné. (Terva)
  • Když v závěru filmu Elsa (Kati Outinen) větší z ruky prezidentovi, sdělí mu i dvě budoucí věci, které prezident považuje za nesmysly - osamostatnění Estonska, jeho vstup do NATO a vítězství Finska v hudební soutěži Eurovize. Obojí se nakonec vyplnilo. Estonsko získalo nezávislost v r. 1991 po rozpadu Sovětského svazu, do NATO vstoupilo v r. 2004. Finsko vyhrálo Eurovizi v r. 2006, když zvítězila kapela Lordi s písní "Hard Rock Hallelujah". (Foxhound#1)

Reklama

Reklama