Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film zachytáva skutočný príbeh novinára Maziara Bahariho, ktorý mal za úlohu urobiť len zopár rozhovorov v Iráne, vzhľadom na blížiace sa voľby prezidenta. Svoju tehotnú snúbenicu doma ubezpečil, že o týždeň sa vráti. Nešťastná náhoda však jeho osud náhle zmení a Maziar je zatknutý v Iráne na oveľa dlhší čas ako jeden týždeň. Názov filmu Rosewater vznikol na základe toho, že Maziar mal počas každého vypočúvania väčšinou zaviazané oči, a tak dokázal rozlíšiť aspoň jedného vyšetrovateľa len vďaka tomu, že voňal ako ruže. (readan)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (13)

verbal 

všechny recenze uživatele

Tak to vypadá, že začali docházet „opravdoví hrdinové“! Hrdinové čestní a morálně neústupní natolik, že vydrží nelidské mučení v nejhnusnějších věznicích světa, aniž by jakkoliv ustoupili ze svých skálopevných zásad a zpronevěřili se své pravdě. V kurzu začínají být zbabělí přičmoudlí přizdisráči z londýnského Ňufsvíku, co v Halydej-Yn Ahmádího Neřáda po opravdu nehumánním a ultrabrutálním mučení spočívajícím v tom, že si museli natáhnout pásku přes oči, přičemž na ně dost nevybíravě pár měsíců zblízka řval nějaký perský strejc, jemuž asi dost ukrutně smrdělo z huby, prozradili i to, co nevěděli a bez skrupulí a ochotně se stali nástrojem propagandy té islámské pakáže. Vše jen proto, aby se co nejdříve dostali do pohodlného bezpečí svého evropského bytu a mohli pak velkohubě bez bázně a hany za počítačem naprosto páteřně bojovat proti bezpráví, útlaku a tyranii. No to mi teda polib Chomejnýho! Po sto minutách na hlavu postavené a kdovíproč natočené trapné kraviny o ničem jsem si připadal málem jako v pohádce Tisíce a jedné nudy, ve které se onen prefíkaný vezír na všechno vysral, vrabec sežral orla, pastýř okradl zloděje, al-Ma’mún si Chadídžu, dceru al-Hasana ibn Sahla, nakonec nevzal, i když byla sice tlustá a hnusná, ale zato strašná piča, a Šehrezáda tak unudila chalífa xmrti, čímž se vyhnula popravě. ()

hanka_h 

všechny recenze uživatele

Voľby v Iráne rok 2009, očami a kamerou novinára, ktorého za to zatkli a väznili. Filmovo priemerné, občas trochu naivné, ale bolo mi sympatické, že sa to nezvrhlo na klasický heroický epos alebo väzenský masochizmus. Občas to stačí aj takto, nohami na zemi. Ibaže potom nezostane žiadny vzletný zážitok. ()

Reklama

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Až příště dostanu chuť na perskou, tak raději tu o Šeherezádě. Nereálné (spíše přehnaně zjednodušené), naivní a silně prozápadní. Růže, těhotná manželka, Leonard Cohen, Megan Fox = porno, dobří a zlí Íránci (hovořící mezi sebou anglicky), agent dement, CIA je také zlá. Po celou stopáž víceméně k smíchu. Stewart je tak trošku chuj. Mohl to být moc dobrý film, jen se nebát tématu. 50% ()

kramatos 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý pohled na nepříliš dávné události v Iránu a ukázka že i tamnější obyvatelé jsou obyčejní a dost možná i normální lidé. První půlka filmu dávala tušit že se bude jednat o kvalitní podívanou, žel druhá polovina plná divných scén a flashbacků (nechci spoilovat), výsledný dojem hodně srazila. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Čtyřměsíční izolace, obvinění ze špionáže a psychické mučení v íránském vězení rozhodně nemohly být žádná selanka, nicméně zrovna tahle stěžejní většina snímku, v níž novinář Bahari přemítal o odloučení, rodině a spěl k podepsání (vykonstruovaného) přiznání, mě upřímně dost nudila. Přitom půdu měla připravenou dobře, úvodní dokumentování (zfalšovaných) voleb a následných demonstrací vypovědělo mnoho znepokojivého o nesvobodě v islámské zemi. Závěr s využitím ("masážních" :-)) fantazií vyslýchatele i zkostnatělosti režimu pak trochu ujel do nechtěně úsměvné, pranýřující angažovanosti; ovšem stále šlo o velmi "respektuhodné" téma, které si slabé 3* nakonec vysloužilo. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Jon Stewart sa na tomto filme podieľa ako scenárista, režisér a aj ako jeden z producentov. (drake31)
  • Hneď po iránskych voľbách a výtržnostiach bolo zatknutých veľa ľudí. Medzi nimi bol aj Maziar Bahari, ktorého mučili a vypočúvali. Jedna z vecí, pre ktorú mal byť vypočúvaný, bol kontakt s americkým špiónom. Tým mal byť Jason Jones, spravodajca The Daily Show (od r. 1996), ktorý sa pri natáčaní reportáže v Iráne dostal do kontaktu s Maziarom. Týždeň po jej odvysielaní správy informovali o zadržaní Maziara v Teheráne a nikto o ňom od jeho zadržania nepočul. Jon Stewart sa kvôli tomu cítil mizerne, a to aj napriek faktu, že on ani nikto z jeho štábu za nič nemohli. (drake31)
  • Jon Stewart bol taký zapálený pre príbeh Maziara Bahariho, že sa rozhodol dočasne prenechať svoje kreslo hostiteľa v The Daily Show (od r. 1996) kolegovi Johnovi Oliverovi, aby mohol odísť natáčať svoj režijný debut na Stredný východ. (drake31)

Reklama

Reklama