Reklama

Reklama

Penny Dreadful

(seriál)
  • USA Penny Dreadful
Trailer 1
USA / Velká Británie / Irsko, (2014–2016), 25 h 21 min (Minutáž: 47–60 min)

Tvůrci:

John Logan

Hrají:

Eva Green, Josh Hartnett, Timothy Dalton, Rory Kinnear, Billie Piper, Harry Treadaway, Reeve Carney, Helen McCrory, Danny Sapani, Alun Armstrong, Stephen Lord (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(27)

Výpravné seriálové zpracování původně hrůzostrašných povídek vydávaných v Londýně na začátku 19. století, jimž dal název fakt, že výtisk stál právě jednu penny. Týden co týden čekali dychtiví čtenáři převážně z řad chudiny na známé hororové postavy v podobě Frankensteina, Doriana Graye nebo hrdinů z románu Drákula. Všechny nestvůry jsou zasazeny do temného viktoriánského Londýna a kromě krásně strašidelného původního příběhu nabízí jejich seriálové zpracování i kvalitní dramatickou podívanou. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (370)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Originálny seriálový počin, ktorý postmoderne spája viaceré klasické béčkové monštrá do jedného funkčného celku. Rozhodnutie uviesť do stredu deja krehkú mladú ženu sa ukázalo ako skvelý krok, Eva Green so svojim gotickým zjavom sem náramne sadla a rovnako výborne bola napísaná aj jej postava, Vanessa. Máme tak pred sebou panoptikum postáv, ktoré sú skôr antihrdinami, pričom si svoje prekliatie naplno uvedomujú a aj napriek boju proti osudu nie sú schopné vždy vzdorovať a vyhrať. Samozrejme ide aj o metaforu temnej stránky v ľuďoch v reálnom svete a o večný boj s našimi horšími "ja", v tomto smere by sme nakoniec mohli našim (anti)hrdinom ich odhodlanie a zmysel pre obetu aj závidieť. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zaujal mě nápad, zaujali mě herci. No tak jsem do toho šel. Penny Dreadful na začátku každého dílu ukazuje stejné logo televize jako ukazovala u Dextera, tudíž Showtime. Takže se dalo předpokládat, že to bude nekompromisní. Nekompromisní to sice někdy je, ale taky je to strašná splácanin, přičemž netvrdím, že ty knížečky, co se v 19. století prodávaly v Londýně, byly něco jinýho. Mně ale nepřijde dvakrát zajímavé kombinovat to nejzajímavější z několika knih a smíchat to do jedné s novými příběhy. Jediné, proč tedy stojí za to tenhle seriál vidět a sledovat ho dál, jsou herci. Evička a Josh se tady fakt předvedli. Evička teda přeci jen o trošku víc...ona nemá problém kdekoliv ukázat cokoliv. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Námět, obsazení, tvůrci, výprava i zvolený styl slibují velké věci. Jenomže tato naoko šestáková hammerovská Liga výjimečných, která by si z fleku mohla potykat s viktoriánskými díly Doctora Who, navzdory mnohým nesporným kvalitám zůstává spíše pouze u těch příslibů; jakkoli je sympaticky za všech okolností svébytná a svým literárním předobrazům až nebývale věrná. Nikdy se však nastálo nepřesune ze škatulky "papírových příslibů" do škatulky "naplněných příslibů", byť do ní často nakukuje. Právě tyto pasáže však dělají seriálu spíše medvědí službu, jelikož při nich je nejlépe vidět, jak zatraceně moc dobré to bývalo mohlo být. Což samozřejmě neznamená, že by to nebylo dostatečně dobré i tak. ()

Mikita 

všechny recenze uživatele

Zatím je seriál příjemným překvapením. Různé příběové linie my přijdou malinko nekonzistentní, ale variace postav, příšer a skvělých kulis vše zachraňuje. Rozhodně se těším na další díly. --- 1.SÉRIE: Velkým plusem je rozhodně styl seriálu, atmosféra i dobová věrnost a propracovanost. Milá je i délka seriálu, kdy nedochází ke zbytečným průtahům. Jsou zajímavé i postavy a jejich spojení v jednom příběhu. Jediné, co mi vadilo, že se odskakuje od nastolených témat a jeden díl je o tom, pak o tom, pak se vrátí k tomu předtím. Mám raději větší "propojenost", např.když jsou flashbacky propleteny celým seriálem a my postupně odhalujeme příčinu, tady je jeden díl jen flashback. Chybí mi ta hra se všemi otázkami v jednom dílu, ale jinak je Penny Dreadful velmi povedený, temný seriál. Žádný oddychový čajíček. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Ještě se mi snad nestalo, že bych měl takto rozporuplné pocity z něčeho, co tak perfektně dostává svému jménu. Penny Dreadful je totiž na mě až příliš dokonalým zfilmováním premisy stejnojmenného literárního žánru: prvním a posledním je tu efekt na diváka, a aby ho autoři dosáhli, nebojí se využívat těch nejprovařenějších a nejlevnějších strategií. Základem je akce, horor, romantika a rodinné drama, vše okořeněné nadpřirozenem, mystikou a krví, a celé to zdobí nevídaný all-star tým nejzajímavějších literárních postav viktoriánské Anglie. Na papíře prostě až neuvěřitelně skvostně vypadající recept. Jenže jak už pes s kočičkou vědí, méně je někdy více, a ve výsledku je celá velkolepá série přes dokonalou dobovou a temnou atmosféru i postavy z dvou mých nejoblíbenějších dobových knih (do příští série bych uvítal ještě pány Jekylla a Hyda) nemastná, neslaná a ani těch pouhých osm dílů mě nedokázala udržet na špičkách. Chvílemi přirozeně dokáže pobavit, ale to mi u tak slibného projektu nestačí. V druhé sérii pak premisa trochu povoluje, využití krve i nahoty se zdá být střízlivější a hororové prvky skoro vymizely. To, i fakt, že se příběh konečně přesunul k Vanessině vzdoru vůči osudu by dalo tušit, že pokračování konečně dostává příslibům lákavého tématu, ale opak je pravdou. Celá sezóna se vleče, příběh přešlapuje na místě, a nijaký výsledek jakž takž zachraňuje jen povedená atmosféra. O jedinou zábavu se tak nakonec stará jen Frankensteinovo obludárium a stále výtečný Dorian Gray, zbytek už bohužel nezdravě nudí. Času u seriálu však rozhodně nelituju a každopádně se vyplatí sledovat, s čím přijde dál. Těžko mu přece lze mít za zlé, že naplňuje obsah svého názvu. ()

Galerie (978)

Zajímavosti (18)

  • Předprodukce zahrnující mj. vyhledání vhodných lokalit k natáčení, pořízení rekvizit a kostýmů trvalo tři měsíce. (Perverz)
  • Název Penny Dreadful je odvozen od názvu fiktivních příběhů, které byly vydávány v 19. století. Jednalo se o ponuré povídky o zločinu, okultismu a nadpřirozenu. (Perverz)
  • John Logan napsal roli Evelyn Poole / Madam Kali přímo na tělo Helen McCrory. Ta také od samého začátku věděla, jak bude její postava důležitá pro druhou sérii. (novoten)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Seriál Penny Dreadful se vrací

Seriál Penny Dreadful se vrací

04.11.2018

Po překvapivém zrušení před dvěma lety se populární seriál Penny Dreadful vrací zpátky k životu. Alespoň částečně. Stanice Showtime totiž oznámila chystaný spin-off s podtitulem Penny Dreadful: City… (více)

Eva Green znovu u Burtona

Eva Green znovu u Burtona

29.07.2014

Francouzská herečka Eva Green letos dráždí diváky hned v pěti projektech: V mysteriózním seriálu Penny Dreadful, v akčňáku 300: Vzestup říše, ve westernu Salvation, v dramatu White Bird in a Blizzard… (více)

Reklama

Reklama