foto

Helen McCrory

  • nar. 17.8.1968 (51 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie

Biografie

Helen McCrory se narodila v Londýně matce fyzioterapeutce a otci diplomatovi. Díky otcově zaměstnání procestovala celý svět. Žila například v Norsku, Nigérii, Kamerumu, Tanzanii, Zanzibaru a také v Paříži, kde navštěvovala anglickou internátní školu.

Helen studovala herectví v londýnském Drama Centre. Její kariéra započala v britských divadlech. Helen má ve sbírce mnoho divadelních i televizních cen. Například získala cenu Manchester Evening News za nejlepší herecký výkon ve hře Blood Wedding. Také získala cenu Iana Charlessona za roli Rose Trelawney ve hře Trelawney of the Wells. Helenina kariéra pokračovala velmi úspěšně. Odměnou pro ni tak byla cena kritiků za účast v královké Shakespearovské společnosti a zařadila se tak vedle svých úspěšných hereckých kolegů, jako například Joseph Finnes, Rupert Graves a nebo James Purefoy.

Helenin životní partner je herec Damien Lewis (Sága rodu Forsytů, Bratrstvo neohrožených) . Mají spolu dvě děti dceru Manon (* 8. září 2006) a syna Gullivera (* 2. listopadu 2007).

V roce 2007 si měla Helen zahrát Belatrix Lestrangeovou v potterovském pokračování Harry Potter a Fénixův řád, ale musela se této role vzdát, protože otěhotněla. A tak se na plátno kin dostane až v šestém pokračování, kde si zahraje matku Draca Malfoye.

Helen se však nevěnuje jen herectví, ale je také úspěšnou básnířkou. Napsala básnickou sbírku, za kterou získala cenu Five Gold Rings.

Helen učinkovala v řadě hereckých společností, například v divadle Donmar Warehouse. Hrála ve hře Staré časy, kterou režíroval Roger Michel a v hrách Sama Mendese Twelfth Night a Uncle Vanya. Úspěch sklízela v Londýně i v New Yorku, kde hry hostovaly. Za svůj herecký výkon v Twelfth Night získala nominaci na cenu New York Drama Desk Awards, jako nejlepší herečka. Helen si také našla čas založit společnost Public s Michaelem Sheenem, která sdružovala divadelní společnosti jako Liverpool Everyman, The Ambassadors a nebo Donmar (kde také učinkovala).

Helen se prvně ukázala v televizi ve filmu STREETLIFE s Rhys Ifans a za stvárnění role Jo v tomto filmu získala většinu televizních cen BAFTA, Monte Carlo Best Actress Award a Royal Television society jako nejlepší herečka. Edinburg Film Festival napsal: "Jednoznačně nejlepší výkon tohoto roku".

Helen získávala další ceny kritiků, například za roli advokátky Rose v seriálu NORTH SQUARE pro kanál 4. Helen prokazovala, že umí hrát velmi různorodé role. Objevila se v komediích, jako LUCKY JIM nebo DEAD GORGEOUS a také v dramatech jako CHARLES II. Za roli v tomto dramatu získala nominaci na televizní ceny Anna Karenina.

Lucie "Raviola" Bořánková

Herecká filmografie

Filmy

2017 S láskou Vincent
2016 Jejich nejlepší hodina a půl
2015 Bill
2014 Králova zahradnice
Tommy Cooper: Komik bez líčidla (TV film)
Žena v černém 2: Anděl smrti
2012 Flying Blind
Skyfall
We'll Take Manhattan (TV film)
2011 Harry Potter a Relikvie smrti - část 2
Hugo a jeho velký objev
2010 4.3.2.1
Harry Potter a Relikvie smrti - část 1
Zvláštní vztahy (TV film)
2009 Harry Potter a Princ dvojí krve
2008 Temné vzpomínky
2007 Frankenstein (TV film)
2006 Královna
Normal for Norfolk
2005 Casanova
Mesiáš 4: Božská komedie (TV film)
2004 Does God Play Football
Nezničitelná láska
Sherlock Holmes a případ hedvábné punčochy (TV film)
2003 Carla (TV film)
Lucky Jim (TV film)
2002 Dead Gorgeous (TV film)
Deep Down
Hrabě Monte Cristo
2001 Charlotte Gray
2000 Hotel Splendide
1999 Zlomek sekundy (TV film)
1998 Spoonface Steinberg
Stand and Deliver (TV film)
Surovec
1997 The James Gang
1996 Witness Against Hitler (TV film)
1995 Streetlife
1994 Interview s upírem
Odhalení

TV seriály

2020 Quiz (TV seriál)
2019 Jeho temné esence (TV seriál)
The Fight to the Death (S01E07)
The Spies (S01E03)
The Idea of North (S01E02)
MatkaOtecSyn (TV seriál)
Epizoda 8 (E08)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 6 (E06)
další epizody (8)
Gangy z Birminghamu (TV seriál)
Pan Jones (S05E06)
Šok (S05E05)
Smyčka (S05E04)
další epizody (6)
2017 Fearless (TV seriál)
Episode 6 (E06)
Episode 5 (E05)
Episode 4 (E04)
další epizody (6)
Gangy z Birminghamu (TV seriál)
The Company (S04E06)
The Duel (S04E05)
Dangerous (S04E04)
další epizody (6)
2016 Gangy z Birminghamu (TV seriál)
Epizoda 6 (S03E06)
Epizoda 5 (S03E05)
Epizoda 4 (S03E04)
další epizody (6)
2015 To Appomattox (TV seriál)
Penny Dreadful (TV seriál)
A byli nepřáteli (S02E10)
A samo peklo mým jediným soupeřem (S02E09)
Memento Mori (S02E08)
další epizody (9)
2014 Penny Dreadful (TV seriál)
Grand Guignol (S01E08)
Seance (S01E02)
V čísle 9 (TV seriál)
The Harrowing (S01E06)
Gangy z Birminghamu (TV seriál)
Epizoda 6 (S02E06)
Epizoda 5 (S02E05)
Epizoda 4 (S02E04)
další epizody (6)
2013 Gangy z Birminghamu (TV seriál)
Epizoda 6 (S01E06)
Epizoda 5 (S01E05)
Epizoda 4 (S01E04)
další epizody (6)
2012 Loučení (TV seriál)
2010 Pán času (TV seriál)
Upíři benátští (S05E06)
2009 National Theatre Live (TV seriál)
Na doživotí (TV seriál)
Jedna a jedna (S02E21)
Dvě různé zbraně (S02E20)
Záruční lhůta (S02E17)
další epizody (5)
2003 Karel II. - Moc a vášeň (TV seriál)
2002 Dickens (TV seriál)
Porota (TV seriál)
2001 In a Land of Plenty (TV seriál)
2000 Anna Karenina (TV seriál)
North Square (TV seriál)
1997 Trial & Retribution (TV seriál)
1996 The Fragile Heart (TV seriál)

Dokumentární

2019 Král, který převezl Hitlera (TV film) - vyp.
2015 Potíže s vesmírným odpadem (TV film) - vyp.
2013 Horizon: Swallowed by a Black Hole (TV film) - vyp.
Muse of Fire
2010 Jsme lidmi díky vaření? (TV film)
2003 Making of 'Charles II', The (TV film)

Divadelní záznam

2016 The Deep Blue Sea (divadelní záznam)
2014 Medea (divadelní záznam)
2012 The Last of the Haussmans (divadelní záznam)

Host

TV pořady

2014 The EE BAFTA Film Awards 2014 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(44)