Reklama

Reklama

V zimě roku 1820 byla velrybářská loď z Nové Anglie napadena čímsi neuvěřitelným: velrybou mamutích rozměrů s obrovskou vytrvalostí a téměř lidskou touhou po odplatě. Toto skutečné námořní neštěstí inspirovalo spisovatele Hermana Melvilla k napsání románu Bílá velryba. (Freeman Ent.)

Videa (7)

Trailer 3

Recenze (544)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $100miliónovTržby USA $25,020,758Tržby Celosvetovo $93,920,758Tržby za predaj Blu-ray v USA $2,279,524Tržby za predaj DVD v USA $3,028,165 ║ tak nakoniec nadmieru zvládnuté, hlavne keď ukážka bola dosť strašiak lebo to vypadalo v nej všetko až moc digitálne, nuž ide hlavne o to či si obľúbite kamerový filter Rona Howarda (podobný z jeho predchádzajúcim filmom Rivali), pokiaľ áno, tak Vás film uchváti a tie triky sa v ňom schovajú, zapadnú, možno miestami sú tie zábery dosť urýchlené až neprehľadné čo sa týka akcie, či dokonca rýchly skok v plynulosti scén ale prevažne ide o dosť prehľadný a dravý prístup, keď sa ide v dráhe akcie, či už útok Moby Dicka alebo silnej búrky, tak to má silný atmosférický nádych až prechádzajú po chrbte zimomriavky, nádych filmu ide skôr v drsnej rovine, čo sa týka živočíšnej likvidácie pre prežitie alebo pre zárobok, takže máme tu krvavé scény, rýpanie sa vo veľrybe a dosť sa tu hovorí o krutostiach, takže jemnejším povahám tento film nemusí zrovna chutiť, celkovo vystavenie príbehu išlo smerom na istotu a typovo vsadil na schému Cameronovho Titanicu, čo bolo v pohode, malo to emočný náboj, herci na čele Chrisom Hemsworthom to dobre tiahli, jedine mi bolo ľúto Cilliana Murphyho ten bol nevyužitý, škoda, 3D efekt potešil, jeden z tých lepších a žblnkajúce more pod nosom urobilo s filmu ešte o kus lepší zážitok /videl v kine 3D verziu: 80%/ ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Problém tohoto filmu je, že ho má na svědomí Ron Howard. Takže ještě předtím, než jsem film vůbec pustil, jsem už očekával filmovou kvalitu. Té jsem se vlastně koneckonců i dostal. Horší to bylo s příběhem, který vlastně vypráví o tom, jak lidi ničí přírodu a příroda, jelikož má možnost, jim to plnou palbou vrací. Takže nejenom, že jsem vůči té velrybě necítil zášť, ale i ti rybáři ve mně nevyvolali vůbec žádné emoce. A to ani v momentě, kdy po měsíci uprostřed oceánu dlouze a hnusně umírali na zbytků lodě. Ron je ale pan režisér a tak i přesto přichystal pár nezapomenutelných scén a kvalitních momentů, které nelze přehlédnout. Pořád ale příběh, a s ním spojené emoce, srazily film na průměr, čímž dokazuje, jak snadno příběh, jinak kvalitní film, dokáže ovlivnit. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

„TÁÁÁMHLE CHRLÍ!“ /// To bylo tenkrát, kdy nikoho nenapadlo, že by na světě existovala lepší surovina, než velrybí olej. Takže jste ho mohli najít úplně všude… Byznys jako prase, dřina, dobrodružství, týrání kytovců… To všechno tady najdete. Z Hemswortha by byl fajnovej pirát a Howard prostě umí. Pravda, kdyby to šlo, udělal by digitálně i toho Hemswortha a mohl sedět v klidu doma a přes Skype (nebo jinou píčovinu) dirigovat flotilu CGI specialistů. Ale to jen tak mimochodem, na funkci (rostlináře) to nemá vliv. Rozhodně žádný „Sluníčko“, který vidí trágu v zašláplým broukovi, ten film nedá. To tě upozorňuju předem, páč pak bys mohl zorganizovat demonstraci za zakázání týrání digitálních efektů. (třeba bysme zapomněli na ty Iráčany…) Bavilo mě to. Je to prostě dobrodružství a parádní filmařina s krátkou úvahou na téma: „Kdo jsi člověče?“ /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex“, kterou v roce 2000 napsal Nathaniel Philbrick, neznám. 2.) V bazénu mně plave velryba a došel mi olej. 3.) Thx za titule „pablo_almaro“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Asi největší a nejnápadnější digitální marast, který jsem v životě viděl. I účelová stylizace seriálového Spartaka působí o proti V srdci zeleného plátna jak CGI z 22. století a 18 let stará televizní série Hornblowera pak tomuto epickému námořnímu dobrodružství natrhává prdel úplně, protože snad žádný záběr se neobešel bez viditelných digitálních zásahů a triků. Pokud si odmyslím, že vidím bazén v Hollywoodu znázorňující oceán a námořníky v největší možné bouři s desetimetrovými vlnami, které namáhají stěžně na bod zlomu, ale herci jen vzpřímeně stojí na palubě a problém mají jen s utíráním kapiček vody z čela, které na ně mimo záběr leje asistent produkce ze zahradní konve zavěšený na jeřábu, zůstane mi naprosto nudný film plný absolutně nezajímavých charakterů postav, které ačkoliv mají rozehrávat názorové rozepře, paranoiu, chuť po moci nebo morální dilemata, jsou ve výsledku jen trapně nezajímavý komparz asistující hlavní postavě filmu, velrybě Black Dick. Hovnarde, Hovnarde, ty mi k srdci přirůst už asi nikdy nedokážeš. 44% ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Není nad to zajet na velryby s partou kamarádů a nechat, na rok či dva, svoje manželky čekat doma ve vší počestnosti. Práce blbě placená, ale se spoustou čerstvýho vzduchu učaruje i mocného Thora, který je tak snaživej, že se má stát kapitánem. Jenže protekce byla svině odjakživa a tak se bude muset spokojit s místem prvního důstojníka a tunou slibů, že příště bude Captain America už rozhodně on. Hodí se to na papír a k vlastní lodi už stačí jen maličkost - 2000 barelů velrybího oleje. To se dá sfouknout za den. Jenže jen na jednom zázračném místě, kde bílá velryba dává dobrou noc všem, co se přiserou do jejího teritoria a navíc se tam pluje kurevsky dlouho. To kluky ale neodradí a pustí se do akce. Připlujou, uviděj, potopěj se... A tak mocný Thor místo velrybího tuku a lodí pod prdelí trčí ve člunu s pár dalšíma, co ten průser přežili a čeká ho pár tisíc kiláků domů se sucharem v kapse, deci vody v lahvi a ve společnosti nasranýho Morbidního Dyka. Pak už je jen otázkou času z koho se stane lidská konzerva a kdo bude díky kámošovu masu trpět o něco delší dobu. Doporučuje 8 vorvaňů z 10. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (16)

  • Před záchranou čluny směřovaly k ostrovu Más a Tierra, kde byl r. 1704 vysazen Alexander Selkirk. Skotský námořník zde přežíval přes 4 roky, než se nechal zachránit. Jeho příběh inspiroval slavné dílo Daniela Defoea a ostrov byl r. 1966 přejmenován na Ostrov Robinsona Crusoe. (rhiannon)
  • Herci a štáb museli být během natáčení na Kanárských ostrovech evakuováni kvůli povodním a sesuvům, půdy při nichž zemřelo 5 lidí. (Tristan Rafael)
  • Podle Chrise Hemswortha drželi herci dietu 500–600 kilokalorií za den, aby se připravili na roli vyhladovělých námořníků. (JORDY)

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Co chystá režisér Rivalů?

Co chystá režisér Rivalů?

14.02.2014

Ron Howard je hollywoodský veterán, jenž se blýsknul Apollem 13, Čistou duší nebo Duelem Frost/Nixon. Nejvíc lidí ale zřejmě potěšil loňskými Rivaly, kteří momentálně drží 8. pozici v žebříčku… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno