Reklama

Reklama

V zimě roku 1820 byla velrybářská loď z Nové Anglie napadena čímsi neuvěřitelným: velrybou mamutích rozměrů s obrovskou vytrvalostí a téměř lidskou touhou po odplatě. Toto skutečné námořní neštěstí inspirovalo spisovatele Hermana Melvilla k napsání románu Bílá velryba. (Freeman Ent.)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (544)

POMO 

všechny recenze uživatele

Ron Howard zlý film nenakrúti. Akurát občas netrafí úplne do čierneho. Tých pár scén od stola, pri ktorom začína a končí rozprávanie, je silnejších než samotná plavba. Scenár na lodi postupuje neobjavným oboznamovaním s postavami a stavia ich do predvídateľných konfliktov. Z ich miesta v príbehu navyše neždíma, čo by mohol, a celkovo tak úplne nevie, o čom chce rozprávať v prvom rade. Tém je viacej, ale ani jedna z nich nie je motorom filmu. Máme tu konflikt kapitána a prvého dostojníka, tragédiou vrcholiacu honbu za bohatstvom, či zamyslenie sa nad tým, kam až je OK zájsť pre záchranu vlastného života. Ale všetko je to iba rutinne naznačené a nepoháňa to rozprávanie príbehu vpred. Najdiskutabilnejším prvkom filmu je potom zabíjanie zvierat, ktoré má naše postavy robiť hrdinami, plniacimi si svoju veľkú rolu, aby sa mohli vrátiť domov za svojimi rodinami. Dnešná doba takejto príbehovej konštalácii nemože priať. Na film sa dobre pozerá. Obzvlášť diváčky budú chrochtať blahom. Ale nie je to strhujúci biják, aký sme od Howarda čakali. Všetko to divácky atraktívne ukázal v akčnom zostrihu v traileroch a práca s postavami, ktorá tomu mala dať dramatický oblúk, je slabšia. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Výprava velrybářská émerická potopila se, protože oni jeli na velryby a ne na mrože... Klišé, klišé a zase klišé. Doufal jsem v hutnej survival, ale už trailery mě zrovna neuchvátili, takže proč hrotit kino, když tu máme opět požehnanou zimní sezonu dvd screenerů. Nakonec to dopadlo plus mínus jak jsem čekal, ne úplně zle, ale ani nijak světoborně. Hutnej survival se nekoná. Půlhodinovej rozjezd takřka o ničem, postavy nezajímavý do jedný. Neschopnej kapitán bez respektu a jedna pomstychtivá špatně udělaná cgi velryba, která není prakticky vůbec na scéně. Ovšem co jí chybí do provedení to tvůrci dohnali dokonalou AI. Fakt nekecám! Ok já neříkám, že velryba nemůže bejt natolik chytrá, aby se nemohla chtít pomstít, ale určitě nebude přeživší ze ztroskotaný lodi honit přes půlku oceánu, aby je sejmula po 40 dnech na moři a pak se ještě jednou vrátila za dalších 30 dnů a proplula okolo v jakémsi testu důvěry, jestli ji sejmou nebo ne. To fakt nesežeru. Jinak to není natočené úplně zle, ale Howard už dokázal rozhodně spunktovat i lepší kousky. Tohle je čistý průměr víc ani náhodou.55% ()

Reklama

Zeck 

všechny recenze uživatele

Asi největší a nejnápadnější digitální marast, který jsem v životě viděl. I účelová stylizace seriálového Spartaka působí o proti V srdci zeleného plátna jak CGI z 22. století a 18 let stará televizní série Hornblowera pak tomuto epickému námořnímu dobrodružství natrhává prdel úplně, protože snad žádný záběr se neobešel bez viditelných digitálních zásahů a triků. Pokud si odmyslím, že vidím bazén v Hollywoodu znázorňující oceán a námořníky v největší možné bouři s desetimetrovými vlnami, které namáhají stěžně na bod zlomu, ale herci jen vzpřímeně stojí na palubě a problém mají jen s utíráním kapiček vody z čela, které na ně mimo záběr leje asistent produkce ze zahradní konve zavěšený na jeřábu, zůstane mi naprosto nudný film plný absolutně nezajímavých charakterů postav, které ačkoliv mají rozehrávat názorové rozepře, paranoiu, chuť po moci nebo morální dilemata, jsou ve výsledku jen trapně nezajímavý komparz asistující hlavní postavě filmu, velrybě Black Dick. Hovnarde, Hovnarde, ty mi k srdci přirůst už asi nikdy nedokážeš. 44% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $100miliónovTržby USA $25,020,758Tržby Celosvetovo $93,920,758Tržby za predaj Blu-ray v USA $2,279,524Tržby za predaj DVD v USA $3,028,165 ║ tak nakoniec nadmieru zvládnuté, hlavne keď ukážka bola dosť strašiak lebo to vypadalo v nej všetko až moc digitálne, nuž ide hlavne o to či si obľúbite kamerový filter Rona Howarda (podobný z jeho predchádzajúcim filmom Rivali), pokiaľ áno, tak Vás film uchváti a tie triky sa v ňom schovajú, zapadnú, možno miestami sú tie zábery dosť urýchlené až neprehľadné čo sa týka akcie, či dokonca rýchly skok v plynulosti scén ale prevažne ide o dosť prehľadný a dravý prístup, keď sa ide v dráhe akcie, či už útok Moby Dicka alebo silnej búrky, tak to má silný atmosférický nádych až prechádzajú po chrbte zimomriavky, nádych filmu ide skôr v drsnej rovine, čo sa týka živočíšnej likvidácie pre prežitie alebo pre zárobok, takže máme tu krvavé scény, rýpanie sa vo veľrybe a dosť sa tu hovorí o krutostiach, takže jemnejším povahám tento film nemusí zrovna chutiť, celkovo vystavenie príbehu išlo smerom na istotu a typovo vsadil na schému Cameronovho Titanicu, čo bolo v pohode, malo to emočný náboj, herci na čele Chrisom Hemsworthom to dobre tiahli, jedine mi bolo ľúto Cilliana Murphyho ten bol nevyužitý, škoda, 3D efekt potešil, jeden z tých lepších a žblnkajúce more pod nosom urobilo s filmu ešte o kus lepší zážitok /videl v kine 3D verziu: 80%/ ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Ta digitální velryba byla skvělá a záběry na moře v různých stavech (bouře, západ slunce, východ slunce, hořící olej na hladině) taktéž. A to je tak všechno. Jinak se neodehraje celkem nic, kromě strastiplné cesty party ztroskotanců k pevnině, s nakousnutým, ale nijak zásadním tématem kanibalismu. Až se člověk na konci zdráhá uvěřit, že to vážně bylo všechno. Z herců mě výrazně nenadchnul nikdo, jenom první půlku filmu jsem si myslela, že Benjamin Walker je Jamie Dornan, což nebyl. Mělo tam bejt aspoň víc záběrů na tu super velrybu, který jsem na rozdíl od čím dál vousatějších = zaměnitelnějších námořníků fandila. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (16)

  • Natáčení probíhalo na ostrovech La Gomera a Lanzarote, ve Španělsku a v Londýně ve Velké Británii. (willy1)
  • Posádka lodi byla mladá i na tehdejší poměry – když odjížděli z Nantucketu, kapitánovi Pollardovi bylo 28 let, 1. důstojníkovi Chaseovi 21 let a plavčíkovi Nickersonovi 14 let. Většina ostatních námořníků byla mladší než 20 let. (rhiannon)

Související novinky

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Co chystá režisér Rivalů?

Co chystá režisér Rivalů?

14.02.2014

Ron Howard je hollywoodský veterán, jenž se blýsknul Apollem 13, Čistou duší nebo Duelem Frost/Nixon. Nejvíc lidí ale zřejmě potěšil loňskými Rivaly, kteří momentálně drží 8. pozici v žebříčku… (více)

Reklama

Reklama