Reklama

Reklama

Muoj bože

(hudební videoklip)
Krátkometrážní / Hudební
Slovensko, 2008, 4 min

Obsahy(1)

Píseň Muoj Bože vznikla v souvislosti s Jakubiskovým filmem Bathory (2008). Je inspirovaná středověkými náboženskými žalmy a v textu využívá staroslověnštinu. Hlavní úlohu tentokrát nehrála britská herečka Anna Friel, představitelka filmové Bathory, ale přímo autorka písně Katarína Knechtová. Při natáčení videoklipu byly použity originální rekvizity z filmu i původní kostýmy. Kromě Juraje Jakubiska na klipu pracovali i další členové původního štábu filmu Bathory: za kamerou stál F. A. Brabec, o kostýmy se starala Jarka Pecharová a o masky Jana Radilová. Na hudbě spolupracoval Jan Jirásek. (Čtec)

(více)

Recenze (8)

Čtec 

všechny recenze uživatele

Nádherná hudba i hlas Kataríny Knechtové, nebesky čistý i temně barevný. V kombinaci s vizuální složkou, jež se mi líbila už ve filmu, jsem unešen. A nesmím zapomenout obě krásné tváře, Katčinu jemnou a Anninu tajemnou. ... Ještě k té vlastní písni: asi přeci jen lehkou výhradu bych měl k poslední třetině, která je na můj vkus příliš orchestrální a skoro jakoby rozjuchaná. A ano, jak píše Marek1991, i lehkovážná. Takže raději mám jen Kataríninu klavírní "unplugged" verzi. Ta je skutečně úchvatná. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Klip k piesni z filmu Bathory, ktorý je taký temný, no ako keby aj zvrátený, síce skvelý spev Knechtovej, no príde mi to príliš ľahkovážne. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vydané dlho pred premiérou. A hlavne kvalitatívne omnoho, omnoho lepšie, ako samotný Jakubiskov ´´blockbuster´´. Nech sily ochraňujú nasledujúcu Perinbabu. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (7)

  • Katka Knechtová priznala, že pieseň jej zachránila kariéru. Napísala ju v jeden krásny horúci letný deň, kedy ľudia išli na kúpalisko a ona si sadla za klavír, pretože cítila harmóniu: "V tom období som chcela skončiť s hudbou nadobro. Bola som tak vyčerpaná, znechutená a unavená, že už som nevidela tú svoju hudobnú cestu. To, že tá pieseň mala taký úspech, to ma vrátilo späť." (Arsenal83)
  • S Katarínou jsem se potkal úplně náhodou, asi na nějaké společenské akci,"  objasňuje režisér Jakubisko zrod písně. „Strávili jsme spolu několik hodin povídáním o životě kněžny Bathoryové. Po čase se Katarína ozvala a přinesla tuto krásnou  píseň, při jejímž skládání se nechala inspirovat náboženskými žalmy ze středověku." (Zdroj: people.cz) (Čtec)
  • Pieseň bola na Slovensku dva týždne na vrchole rebríčka najhranejších piesní. (Arsenal83)

Reklama

Reklama