foto

Katarína Knechtová

  • nar. 14.3.1981 (38 let)
    Prešov, Československo

Biografie

Katarína Knechtová je slovenská zpěvačka, skladatelka, textařka, ale také klavíristka, kytaristka a hráčka na bicí. Pochází z Prešova, kde také absolvovala Lidovou uměleckou školu v oboru klavír a zpívala v souboru Prešovčatá.

Už jako patnáctiletá začíná svoji hudební dráhu v kapele IMT Smile. Tehdy sedmnáctiletého Ivana Táslera, lídra skupiny, zaujala během studia na prešovském gymnáziu a nabídl jí místo vokalistky. Katarína zažívá křest ohněm, neboť brzy poté skupina vyráží na velké československé turné jako předkapela legendárního Olympiku.

Hned v následujícím roce 1997 zakládá s bubeníkem Martinem Migašem a kytaristou Karlem Sivákem novou skupinu Peha. Roku 1999 vydává Peha první album s příznačným názvem „Niečo sa chystá". Úspěch je okamžitý a skladba „Diaľkové ovládanie" se stává nejhranější skladbou na Slovensku. Skupina i její - nyní už - sólistka a zároveň autorka či spoluautorka hudby získávají řadu ocenění. Peha vydává ještě další tři koncepční alba. Poslední „Deň medzi nedeľou a pondelkom" z roku 2005 a zvláště jeho klavírní balada „Spomaľ" dosahuje vrcholu popularity stejnou měrou na Slovensku i v Česku. Udělování cen Aurel za rok 2005 se stává triumfem Pehy. Získává čtyři ocenění: nejlepší zpěvačka, nejlepší skupina, nejlepší píseň „Za tebou" a nejlepší album.

Avšak Katarína, unavená hektickým tempem kapely a jejích koncertních turné, Pehu v roce 2008 opouští a vydává se na sólovou dráhu. Pro film BATHORY Juraje Jakubiska skládá ještě roku 2007 píseň „Muoj Bože", inspirovanou středověkými žalmy a textovanou částečně ve staroslověnštině. Režisér Jakubisko s Katarínou natočil k písni i videoklip. Píseň je mimořádně populární, vyhrává slovenské hudební žebříčky a získává prestižní ocenění Aurel za nejlepší píseň roku. Přesto nakonec do finální podoby filmu není zařazena.

Pro své první sólové album „Zodiak" z roku 2008 si Katarína vybrala zahraničního producenta, známého pod přezdívkou Head. U druhého alba „Tajomstvá" z roku 2012 si splnila „sen z detskej izby", protože jej produkoval Christian Eigner, bubeník Depeche Mode. Skladby dostávají výrazně jiné, více elektronické aranžmá. Katarína je autorkou hudby, texty jsou většinou dílem jejího „dvorního" textaře Vlada Krausze.

Kromě koncertování na Slovensku i v Česku Katarína skládá také filmovou hudbu, například pro film ISABEL a studentský film ZEM JE GUĽATÁ. Jejím vysněným projektem bylo založení dívčí skupiny The Cubes, ve které ovšem nezpívá. Založila ji dle svých slov proto, aby si v ní mohla zahrát na bicí. Stylu kapely říká „kockatý punk". Skupina vydala roku 2012 album a stejnojmenný klip „Tomorrow". The Cubes předskakovaly kapele Garbage a sama Katarína na koncertech v Bratislavě a Praze skupinám Cranberries a Depeche Mode.

Katarína obdržela řadu ocenění, například ceny Aurel a OTO pro nejlepší zpěvačku roku, nebo stříbrné Sláviky. Mimo své hudby ráda experimentuje i se svou vizáží a často překvapuje zvláště barvou a délkou vlasů. Ač má její poslední album i anglickou mutaci, ve své tvorbě preferuje slovenštinu, angažuje se v projektech na podporu slovenských produktů a stále žije v rodném Prešově.

Čtec

Skladatelská filmografie

Filmy

2013 Isabel
Zem je guľatá (studentský film)
2008 Bathory

Hudební videoklipy

2016 Katarína Knechtová - FEA (hudební videoklip)
2015 Katarína Knechtová - Bezpečné priepasti (hudební videoklip)
Katarína Knechtová - Motýľ Hlavolam (hudební videoklip)
2014 Katarína Knechtová - Naveky (hudební videoklip)
2013 Katarína Knechtová - Isabel (hudební videoklip)
2012 Katarína Knechtová - (Zmier) svetlo s tmou (hudební videoklip)
The Cubes - Tomorrow (hudební videoklip)
2011 The Cubes - Who killed myself? (hudební videoklip)
2009 Katarína Knechtová - V krajině zázrakov (hudební videoklip)
Katarína Knechtová - Vo svetle ziariacich hviezd (hudební videoklip)
2008 Muoj bože (hudební videoklip)
2006 Spomaľ (hudební videoklip)
2005 Za tebou (hudební videoklip)
2003 Naoko spim (hudební videoklip)
2001 Peha - Hlava vinná telo nevinné (hudební videoklip)
Peha - Krajinou (hudební videoklip)
1999 Peha - Diabol - anjel (hudební videoklip)
Peha - Diaľkové ovládanie (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Filmy

2019 Moje povstanie 2 (TV film)

Dokumentární

2017 Večer s Majstrom (koncert)
2015 V slepých uličkách (koncert)

Hudební videoklipy

2018 Chinaski & Katarína Knechtová - Milióóóny přání (hudební videoklip)
2016 Katarína Knechtová - FEA (hudební videoklip)
2015 Katarína Knechtová - Bezpečné priepasti (hudební videoklip)
Katarína Knechtová - Motýľ Hlavolam (hudební videoklip)
2014 Katarína Knechtová - Naveky (hudební videoklip)
2013 Katarína Knechtová - Isabel (hudební videoklip)
2012 Katarína Knechtová - (Zmier) svetlo s tmou (hudební videoklip)
The Cubes - Tomorrow (hudební videoklip)
2011 The Cubes - Who killed myself? (hudební videoklip)
2010 Michal Hrůza a Katarína Knechtová: Píseň labutí (hudební videoklip)
2009 Katarína Knechtová - V krajině zázrakov (hudební videoklip)
Katarína Knechtová - Vo svetle ziariacich hviezd (hudební videoklip)
2008 Muoj bože (hudební videoklip)
2006 Spomaľ (hudební videoklip)
2005 Za tebou (hudební videoklip)
2003 Naoko spim (hudební videoklip)
2001 Peha - Hlava vinná telo nevinné (hudební videoklip)
Peha - Krajinou (hudební videoklip)
1999 Peha - Diabol - anjel (hudební videoklip)
Peha - Diaľkové ovládanie (hudební videoklip)

Host

TV pořady

2019 Krištáľové krídlo (TV pořad)
2018 Benefičný Vianočný koncert U. S. Steel Košice (TV pořad)
Deň otvorených dverí 2018 (TV pořad)
Krištáľové krídlo (TV pořad)
SuperStar 2018 (TV pořad)
2017 Zem spieva (TV pořad)
Záhady tela (TV pořad)
2016 Tvoja tvár znie povedome (TV pořad)
Zlatý Amos (TV pořad)
2014 Chart Show (TV pořad)
Megasilvestr s Vladimírem Hronem (TV pořad)
2013 Trochu inak v SND s Adelou Banášovou (TV pořad)
2012 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Slávik 2011 (TV pořad)
2011 Legendy popu (TV pořad)
Česko Slovenská SuperStar (TV pořad)
2010 TOP STAR (TV pořad)
2008 Modré z neba (TV pořad)
Reflex (TV pořad)
2006 Let's Dance (TV pořad)
2004 T-music (TV pořad)
Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2003 Na streche (TV pořad)
2002 Ladí neladí (TV pořad)
1992 Medúza (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace