Reklama

Reklama

Fargo - Season 1

(série)
USA, 2014, 9 h (Minutáž: 47–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Scénář:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Keith Carradine, Joey King, Russell Harvard, Joshua Close, Gary Valentine (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

První řada se soustředí na policisty Molly Solversonovou (Allison Tolmanová) a Guse Grimlyho (Colin Hanks) vyšetřující trojnásobnou vraždu, k níž došlo roku 2006 v městečku Bemidji v Minnesotě. Dvě z obětí byly zavražděny zabijákem Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), jehož si najal pojišťovák Lester Nygaard (Martin Freeman). Ten pak vlastnoručně zabil svou ženu, která ho držela pod pantoflem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (145)

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Billy Bob Thornton je neskutečný fešák, sympaťák, chlap s obrovským charizmatem a je brutálně sexy. Jeho role v tomto seriálu je stejná, ale do toho je jeho postava neskutečný zmrd, vypočítavý sráč a hajzl nad hajzly, který si jde čistě jen za svým a nic jiného než práce a zabíjení pro něj neexistuje :) Jeho pohled a povídání s takovým klidem, kdy komukoliv rád ublíží jen tím, že se na něj podívá či před dětmi (ne svými) :D povypráví o tom, jak v tom domě, ve kterém teď děti žijí byla zabita paní, byl to masakry nad masakry a pak popřeje krásný den - já ho žeru :) Fargo - název, který upoutá už jen svou zvláštností, se mi zalíbil již v podobě celovečerního filmu, který mi přilnul k srdci již před mnoha lety. I když spojitost je minimální, jde jen o název a prostředí, byly to pro mě ty nejlepší minuty v životě strávené u pc :) Od prvního dílu mě to neskutečně vtáhlo do děje a těšila jsem se na každou minutu seriálu. Něco tak nadupaného, krvavého, promrzlého a unikátního si nenechte ujít a již si to sežeňte :) Jo a Allison Tolman - perfektní. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dlhšie som rozmýšľal, koľkože tých hviezd prvej sérii Farga udeliť, ale nakoniec som sa rozhodol pre plný počet. Chytro vystavaný komplikovaný prípad, ktorý vyvolá ďalšiu a ďalšiu vlnu násilia, aby sa zdanlivo na istý čas situácia zopakovala a potom išlo zase všetko dokola ako od začiatku. Niektoré línie trochu vyzneli do prázdna, je škoda, že Oliver Platt sa už v záverečných epizódach neobjavil a celkovo sa toho dalo natlačiť do finálnych častí viac. Ale atmosféra, herecké výkony, myšlienky, to všetko je na najvyššej možnej úrovni. Asi mi chvíľu bude trvať, než sa odhodlám prejsť na ďalšiu sériu, keďže tá bude zrejme úplne inak ladená. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První řada FARGA mě zahákovala od prvního dílu, po kterém pak občas polevila, ale ve výsledku (i díky silnému finále) rozhodně nadprůměrně pobavila a utkvěla. Stojí především na třech skvěle napsaných, obsazených a zahraných postavách a sice na ušláplém, ale před očima se rychle znepokojivě proměňujícím pojišťovákovi Lesteru Nygaardovi (mrazivý Freeman), tajuplném a excentrickém zabijáku Lorne Malvovi (charizmatický a zábavný Thornton) a colombovské policistce Molly Solverson (roztomilá Allison Tolman), ale k jeho kouzlu vydatně přispívají i silné dialogy, zvraty a nápady, osvěžující zasazení do zasněženého zapadákova, atmosféra a mocné ústřední hudební téma. ()

Foma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velice zábavné, i když trochu černočerné :-). Malá potíž je v tom, že snad nejsympatičtější postava seriálu je Billy Bob. A ještě fajn policistka, k níž se sympatie plně převáží v posledním díle a kdy vrahoun opravdu prohraje. Freeman taky skvělý, jeden z největších seriálových sviňáků vůbec. Ale seriál dobrý, napínavý, srandovní, se spoustou filosofie a krásné, zmrzlé Minnesoty. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Po špičkovém pilotu jsem byl hodně zvědavý, jakým směrem se bude celá série ubírat. Bohužel přišlo spíš zklamání. Asi nejvíc mi vadil způsob, jakým se děj posouvá kupředu - všechny důležité okamžiky jsou postaveny na nepravděpodobných náhodách. Někdo může argumentovat, že šlo o účel, jenže já z toho měl pocit scénáristické neschopnosti. V každé epizodě se najde nespočet takových berliček, kdy se postavy náhodně setkávají a různé případy "osudově" prolínají. Dost laciné. Z hereckého obsazení stojí za zmínku zabiják Thornton (Aces) a hlavně Freeman, jehož pojišťovák je zvláštní kombinací slabošského ňoumi a bezcharakterní sobecké svině. Právě díky Freemanovi mě bavilo seriál sledovat, dokázal totiž do téhle zvláštní postavy vtisknout jistou obyčejnost a lítost. Další charaktery už tak zajímavé nejsou (jednorozměrná šerifka a její policejní nápadník, nudná dvojka zabijáků, král obchoďáků) a vyděračská linie je tu taky jen do počtu. Poslední 2 epizody seriál zvednou, ale zase tady nechybí další nelogičnosti (scéna ve výtahu) a náhody (setkání pošťáka se zabijákem a další). Celkově seriál nenudí, dobře se na něj dívá, ale stejně jsem čekal o fous víc. Takže s odřenýma ušima slabší čtyři hvězdy hlavně za Freemana a jeho linii. 7/10 ()

Galerie (85)

Zajímavosti (9)

  • Poslední díl první série končí za doprovodu hudebního motivu, kterým začíná film Fargo (1996). (bohhous22)
  • Kufřík s penězi představující jednu z podstatných částí děje v 1. sérii, má svoji značně pohnutou minulost už ve filmu Fargo (1996), kde svému majiteli také nepřinesl moc štěstí. Jedná se zároveň o jediné pojítko mezi původním filmem a novějším seriálem. (Miro_CZ)
  • Když vejde Lester Nygaard (Martin Freeman) do restaurace za Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), je na stěně tabule se speciální nabídkou drinku White Russian (česky Bílý medvěd), který proslavil film Big Lebowski (1998), za nímž také stojí bratři Coenové. (BabetakCZE)

Reklama

Reklama