Reklama

Reklama

Fargo - Season 1

(série)
USA, 2014, 9 h (Minutáž: 47–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Scénář:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Keith Carradine, Joey King, Russell Harvard, Joshua Close, Gary Valentine (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

První řada se soustředí na policisty Molly Solversonovou (Allison Tolmanová) a Guse Grimlyho (Colin Hanks) vyšetřující trojnásobnou vraždu, k níž došlo roku 2006 v městečku Bemidji v Minnesotě. Dvě z obětí byly zavražděny zabijákem Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), jehož si najal pojišťovák Lester Nygaard (Martin Freeman). Ten pak vlastnoručně zabil svou ženu, která ho držela pod pantoflem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (145)

noriaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mlčky jsem předpokládal, že ambice producentů byla roztáhnout mou nejoblíbenější Coenovku do deseti dílů a přiživit se na genialitě filmu. Naštěstí se s ním protne jen v jediném okamžiku a zbytek času vypráví svůj vlastní, svébytný příběh. A navzdory ujištění na začátku každé epizody, je postupem času stále více zřejmé, že tohle by život nikdy nevymyslel. S citem dávkovaný a občas až absurdní černý humor je ta správná ingredience, díky které tahle přehlídka nepravděpodobných situací a roztomile neschopných charakterů nepůsobí hloupě a překombinovaně, ale naopak rafinovaně a chytlavě. I díky předloze se zvolený postup zdá jako logická volba a sázka na jistotu, ale viděl jsem dost nepovedených snímků, abych mohl říct, že správně vše sladit se nepovede jen tak někomu. Naštěstí všichni zde zúčastnění předvedli mistrovský výkon. A tím myslím opravdu všichni, od herců, přes scenáristy, kameru, výpravu, režii a hudbu. I soundtrack je neskutečná paráda a s klidem by utáhl atmosféru úplně sám. Ne že by to byla potřeba. ()

Blondsky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ani se mi nechce věřit, že se to takhle celé odehrálo, neboť to, co nám sériál poskytuje za informace, je fakt masakr. Celou sérii nás připravuje na kolizi Gus-Malvo, a až se k tomuto momentu seriál dopracuje, stojí to fakt za to. Vynikající soundtrack k tomu už jen podtrhuje hravou režii, vynikající výkony a už tak temnou atmosféru zasněžené Minnesoty. Propojení s filmem už je jen třešničkou na dortu. Plus ještě zlepšuje samotný film, a to se sakra nedá říct u všeho. Vskutku senzační zážitek. /90%/ ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Záver sa mi zdal na niektorých miestach morálne diskutabilný a tiež už príliš za vlasy pritiahnutý (že udalosti boli vyrozprávané presne tak, ako sa stali, to nechápeme doslova, však?), ale inak dobrý seriálový spoločník. Dúfam len, že sa ďalšie série od filmového Farga vzdialili ešte viac. To je totiž v koncentrovanosti toho, čo sa - s maximálnym úspechom - snaží povedať, nedostihnuteľné, vlastne definitívne. Seriálové Fargo, i keď sa snažilo, tam nedošlo ani spolovice. Ako morálne diskutabilné vlastne ani nemohlo... ()

kocik1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál si podobně jako jeho filmový předchůdce bere na mušku hlavně a především lidskou hloupost. Takovou plejádu větších či menších tupců byste pohromadě jinde sotva pohledali. A úplně nejhorší je, když si malý přizdisráč začne myslet, že má na to státi se velkým sráčem. To už se ale pohybujeme na opravdu tenkém ledě a protože vůl zůstane volem, blbec blbcem, hajzl hajzlem a policajt policajtem, bizarní divadlo na sněhu může začít. První sérii bych vytkla jedině negradující konec zbytečně zpomalený hrdinným pošťákem, který je snad ještě větší blbec než jsme doufali.:-) Něco podobného jsem ale už vytýkala i původnímu filmu. ()

venison 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S01 - K seriálu „Fargo“ jsem se dokopávala relativně dlouho.. Bratři Coenové jsou z téhle minisérie cítit na každém kroku.. Jako kulisy svého příběhu si vybrali naprosto tuctové městečko v Minnesotě s nudně ledovým počasím.. Většina hlavních i vedlejších postav je stejně obyčejná a uvěřitelná jako tenhle poklidný zapadákov.. Spád nastává v podstatě od prvního záběru, kdy na půdu Bemidji vrtne profesionální zabiják.. Děj bratří Coenů má spád především díky konfrontaci nudy s naprostou absurditou nahodilých událostí.. Bohužel tenhle seriál stojí na pevných základech naprosto geniálního obsazení dvou hlavních postav - Billym Bobem Thorntonem a Martinem Freemanem.. Zatímco charismatický nájemný vrah Malvo je prototypem chladnokrevného zabijáka, kterého zlidšťuje krutě poťouchlý humor a mírná vlna šílenství, tak druhý hrdina Lester Nygaard je naprostou nulou a zapomenutým otloukánkem.. Ve scénách, kde se kluci objeví to jede a má šťávu, bohužel v těch ostatních hrozí místy bezbřehá nuda a šeď.. Sexy tempo na nich stojí a padá.. Billy Bob Thornton ze sebe ždíme maximum a předvádí svůj brilantní padouší um.. Martin Freeman pro změnu dokáže rozehrát jeden z nejvíce fascinujících proměn postav, které si dokážu vybavit.. Jeho znepokojivá proměna charakteru je sama o sobě ledově spalující.. Bohužel ani jeden proti sobě nemá stejně silného či dokonce charismatického protivníka.. Za zmínku stojí jen vyšetřovatelka Allison Tolman s buldočí povahou a roztomilý zodpovědný poseroutka Colin Hanks.. Ostatní jsou jen velmi zdařilé křoví.. To celku „Fargo“ ubírá na kráse.. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (9)

  • Kufřík s penězi představující jednu z podstatných částí děje v 1. sérii, má svoji značně pohnutou minulost už ve filmu Fargo (1996), kde svému majiteli také nepřinesl moc štěstí. Jedná se zároveň o jediné pojítko mezi původním filmem a novějším seriálem. (Miro_CZ)
  • Lester Nygaard (Martin Freeman) dostane od agenta FBI Pepperse známou hádanku o farmáři, který musí na lodi přepravit přes řeku vlka, kozu a hlávku zelí. Se stejnou hádankou se musel Martin Freeman jako Tim Canterbury popasovat v epizodě The Quiz britského seriálu Kancl (od r. 2001). (boshke)
  • Poslední díl první série končí za doprovodu hudebního motivu, kterým začíná film Fargo (1996). (bohhous22)

Reklama

Reklama