Reklama

Reklama

Sama nocí tmou

  • USA A Girl Walks Home Alone at Night (více)
Trailer 2

Po Zkaženém městě, domově pasáků, dealerů a prostitutek, se po nocích toulá mladá osamělá upírka a podle vlastních měřítek nastoluje pořádek. Až nečekané setkání s Perským Jamesem Deanem vytrhne Dívku z její osamělé a smutné rutiny. Mladý muž je totiž snad posledním obyvatelem tohoto města, který si uvědomuje rozdíl mezi dobrem a zlem. Vizuálně výrazný celovečerní debut íránské režisérky Any Lily Amirpour vznikl v americké produkci a vyniká působivou ponurou atmosférou, svérázným humorem i promyšlenými odkazy na symboly západní popkultury. Mluví se o něm jako o prvním íránském upírském westernu a odráží režisérčinu zálibu v brakových žánrech. Výsledkem je chytrý a těžko zařaditelný žánrový mix, který nezapře inspiraci hororovými filmy, westernem, komiksem a íránskou novou vlnou. Slovy režisérky, je to jako kdyby spolu Sergio Leone a David Lynch měli malého íránského rockera a hlídat jim ho přišel Nosferatu. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (176)

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Nedivím se, že zrovna Sama nocí tmou pronikl i do české kinodistribuce, neboť splňuje požadavky atraktivního artu pro masy, co se vděčně baví íránské upírce v hidžábu stalkujíc vyprázdněné ulice na skateboardu. Sto minut filmu ale nemůže fungovat bez obsahového děje, s prachsprostým vykrádáním evropského filmu s jedním z notoricky známých hudebních motivů Hodného, zlého a ošklivého a na toto konto se ocejchovat žánrem western a jako samozřejmost nabízet amorální postupy v řešení situací ústředního hrdiny. Vypadá tím tak hloupě a prázdně, jak hloupý a prázdný je. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Upírska romanca/dráma mixnutá westernovou atmosféru a natočená čiernobielo a v perzštine? Na artovej scéne tento rok asi nič podivnejšie nevzniklo, ale obávam sa, že v tomto prípade bude skôr Director Walks Home Alone at Night, pretože po projekcii tohto filmu ju asi ťažko bude prenasledovať stádo oddaných fanúšikov. Tu sa očividne niekto chcel inšpirovať Jarmuschom (Only Lovers Left Alive), ale na toho mu ešte chýba veľa režijných skúsenosti a na debut to bol až príliš odvážny počin. Takže zatiaľ čo je Jarmusch elektrizujúci, vťahujúci, hĺbavý je Amirpourovej A Girl Walks Home Alone at Night len nezáživný, obsahovo dutý a o ničom film. Miestami síce formálne zaujímavý, ale nijako inovatívny a len mechanicky na seba vŕši motívy príznačné pre indie scénu. Je to taký „art for art's sake“ utopený v sebe samom, zahľadený do vlastnej prázdnoty. Póza pri ktorej som mal v prvej polovici pocit, že hľadá samú seba a postupne by mohla mať nejaký zmysel, pridanú hodnotu. Bohužiaľ nemá a druhá polovica pokračuje v monotónnosti a už len svojou formou ubíja. Tu totiž niekto chcel až príliš vypočítavo natočiť nezávislý klubový hit a táto prvoplánová snaha je prehliadnuteľná od úplne počiatku. CELKOVO: 2* (4/10) ()

Reklama

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Čiernobiely artový horor z iránskeho prostredia na upírsku tému. Znie to divne? Aj to divné je... Ale v dobrom slova zmysle. Už tradičný kus romantiky, ktorá je častou súčasťou „vampire stories“ sa nezaprie, ale je to ohodené určitým grindhouse nádychom, ktorý je v kontraste s tým čiernobielym vizuálom a pomerne pokojnou atmosférou, ktorá z filmu hypnoticky sála. Doplnené príslušným náladotvorným soundtrackom, dotvárajúcim nezvyčajný filmový zážitok, ktorý môže zaujať, ale i nudiť; závisí od človeka, nálady, očakávaní... Mne sa to zväčša páčilo. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Jde sama nocí tmou. Všichni se z ní poserou. Má strašně drsnej part. Ať žije fucking art! I když tohle nemá sysla, jistí to červený čísla. Tenhle film mě ve snech straší. Seru bleju vtipnou kaši. A tak křičím z plných hrdel : Tohle není prdel, prdel! Radši nemít žádnej zázvor, než sledovat tenhle tumor. Na verbala si nehraju a cizí krev nesaju. Na tupírku nechoď do kina, dělá to Iránská prcina. Nemáš ani páru, nedávaj to v cinestaru. Dám ti dobrej tip. Radši stáhni rip.30% ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nic jsem nečekal, nic jsem nedostal. Moje pocity z tohoto filmu postupně v kině přešly od umírněné zvědavosti, co se z té pakárny vyvrbí, k blazeované otrávenosti, hraničící až s nesnesitelnou znuděností - v závěru už jsem si vážně zoufal ze zjištění, jak moc mě tenhle film míjí, jak je mi protivný a cizí. Srovnání s Jarmuschem, do omrzení všemi podsouvané, se samozřejmě nabízí, ale pro mě z tohoto nerovného duelu vychází právě on jako suverénní vítěz. Hned mám chuť si znova pustit PŘEŽIJÍ JEN MILENCI, abych si spravil náladu. Jedna hvězda za pěknou hudbu a druhá za kameru. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (6)

  • Pri navrhovaní vizáže pasáka Saeeda (Dominic Rains) sa režisérka inšpirovala frontmanom kultovej Juhoafrickej kapely Die Antwoord – Ninjom. (Hamaradža)
  • Jedním z producentů filmu je i Elijah Wood, který je velký hororový fanda a jím založená produkční společnost SpectreVision se zaměřuje na umělečtěji pojaté filmy s hororovými motivy. (Rob Roy)

Související novinky

Kinokavárna na Rock for People

Kinokavárna na Rock for People

30.06.2015

Oscarové filmy, kultovní české seriály, přehlídku tvorby mladých nadějí českých filmových škol, originální Kinokavárnu s vybraným filmovým menu od Aerofilms a nádavkem diskuze s tvůrci. Festival Rock… (více)

Jim Carrey kanibalem

Jim Carrey kanibalem

20.03.2015

Jméno Ana Lily Amirpour vám asi nic neříká, už brzy by se to ale mohlo změnit. Mladá režisérka, která loni debutovala upírským hororem Sama nocí tmou, patří mezi nejsledovanější nové tváře. A její… (více)

Reklama

Reklama