Reklama

Reklama

Gomora

(seriál)
  • Itálie Gomorra - La serie (více)
Trailer
Itálie / Německo, (2014–2021), 48 h 20 min (Minutáž: 42–57 min)

Předloha:

Roberto Saviano (kniha)

Hudba:

Mokadelic

Hrají:

Marco D'Amore, Fortunato Cerlino, Salvatore Esposito, Fabio De Caro, Christian Giroso, Giovanni Buselli, Carmine Monaco, Lino Musella, Marco Palvetti (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(58)

Obsahy(1)

Gomora, seriálová adaptace úspěšného románu Roberta Saviana, nás zavádí do temných a nebezpečných uliček Neapole, kde se nachází centrum zločinecké organizace Camorry. Poté co je Pietro Savastano, jeden z největších a nejobávanějších kmotrů neapolské mafie, zajat a poslán za mříže, jeho prává ruka, třicetiletý Ciro Di Marzio, spatřuje svou příležitost v tom, že se konečně stane novým vůdcem. Jeho čas však ještě nedozrál. Zatímco je Pietro ve vězení, velení zpočátku přebírá jeho manželka Imma, protože jejich syn Genny - Pietrův právoplatný dědic - se v Hondurasu zaučuje v "řemesle". Soupeřící klan vedený Salvatorem Contem mezitím spřádá plány, jak zneškodnit Savastanovy jednou provždy. Válka o převzetí kontroly nad "systémem" právě vypukla, a to na území, které stále bojuje, aby nadvládě zločinu a bezpráví nepodlehlo. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (156)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Neapolské The Wire². Roberto Saviano Gomorrou rozvířil vody. To čemu se jeho knize nedostávalo na literárních kvalitách, to nahrazovala naléhavost snahy něco změnit podpořená informační hodnotou pohledu za oponu fungování Camorry. A ta se mu odvděčila veřejným vyhlášením smrti. Co slíbí/udělá Camorra štábu seriálového bratránka knihy (dějově sice nemají společného zhola nic a přesto jde duchem o nejvěrnější možnou adaptaci) raději ani nemyslet. Výlet do odvrácené tváře Neapole, kterou provází kompletní galérka od pěšáků až po nejsilnější psy na společenském žebříčku, je totiž ve své nepřikrášlené syrové reálnosti působivější než sebelepší dokument. Ostatně s "dokumentárností" se tu pracuje nemálo. Akorát je mohutně dopovaná výrazně (ale vskutku výrazně) filmovým vzhledem. Gomorra jde na dřeň a navzdory tomu, že se obejde bez příkras i obezliček je nebývale drsná, špinavá, nekompromisní, s obdivuhodným smyslem pro detail, mnohdy hypnotická a přesto v mnohém věrná pravidlům žánru. Nikdo a nic se tu neglorifikuje, ale ani neodsuzuje; důsledně se to vyhýbá jakémukoli hodnocení, stanovisku či moralizování. Prostě se jen ukazují věci jaké jsou. A i proto jde o možná tu vůbec nejryzejší (když již ne nejlepší) mafiánskou ságu (i když... v těch obvykle jde o rodinu, pravidla a čest; zde jde o "byznys") vůbec. Druhá řada ubírá na oné "dokumentárnosti" a mnohem více sází na osudové linie a intriky vně mafie. Bohužel se trochu točí v kruhu již řečeného, ale více než dostatečně to vynahrazují finální epizody. Třetí řada pak pokračuje v trendu druhé. A byť obsahuje některé zdaleka nejpůsobivější momenty i celé epizody seriálu, tak celkově je na ní znát, že nemusela mít nutně dvanáct epizod. Místy, opět především zpočátku, se totiž až moc šlape prázdná sláma. | S1: 5/5 | S2: 4/5 | S3: 4/5 | ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

K tomuhle seriálu jsem se dostal skrze film Suburra, kterej mě naprosto přejel jak několikatunovej vlak, tam nebylo co řešit. Tady je to v podobným duchu - je to drsný, tvrdý, bohužel asi i pravdivý (máte pocit, že to ani není fikce), dobře jsou vybraní herci i prostředí. Důvod, proč tomu dávám "jen" 4*, je ten, že to mělo v první sérii pomalejší rozjezd. Moc ze začátku nevíte, kdo, kde, co a proč, chytnul jsem se cca u 4. dílu (teda možná jsem taky natvrdlej, to nepopírám). Ale pak už to frčí až do konce, probíhá jeden zvrat za druhým a finále, resp. poslední dva díly, jsou tak strhující, že to líp vygradovat snad ani nešlo. Hrozně se mně líbí charaktery postav, který se v průběhu vyvíjí úplně jinak, než byste čekali (ten, kdo vás na začátku sere, tak mu na konci budete fandit a obráceně). Dochází k velice slušným zápletkám, který nečekáte, naopak jsem si několikrát říkal "hmm a teď bude tohle nebo takhle by to mohlo být" a ono to nakonec bylo úplně jinak. Takže první série vysoce nadprůměrná a teď jdu s dovolením na dvojku! EDIT 18.7.2016 Po druhé sérii zvedám hodnocení na plnej počet, protože je to tak nekompromisní jízda plná překvapení, že chvílema nestačím zírat. Jestli se to udrží v těhle chladnokrevných (ale nikoliv zbytečně nebo přehnaně) kolejích, je to adept na TOP seriál. I když vzhledem k italské produkci se to bohužel většího ohlasu asi nedočká. Tak snad to kluci z jihu neposerou. EDIT 29.12.2017 Kvalita zůstává velice vysoko, divák vůbec nemůže tušit, co se bude dít, kdo koho podrazí a kdo se s kým spolčí. Je to fakt dobrý! ()

Reklama

Junglista 

všechny recenze uživatele

Na první sérii se snad nedá najít výraznější zápor. Možná pomalejší začátek, ale aspoň se divák stihne rozkoukat a pak už jen hltá další a další minuty a netrpělivě čeká, co se bude dít dál. Herecké obsazení je absolutně bez chyby, o to víc mě překvapilo, že většina herců toho za sebou příliš nemá. Jeden příklad za všechny - Gennaro. Jeho proměna z mazánka do totálně bezcitnýho hajzla byla na jedničku s hvězdičkou. Žádný postavě se nedá fandit, všichni jsou zákeřný šmejdi, kterým se nedá věřit ani jméno a jde jim jen o sebe a o prachy - a to byl přesně záměr tvůrců, naservírovanej tak syrově, jak to jen jde. Molto bene :-) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vzdávám hold všem klukům a holkám co se na tomhle podíleli, protože Gomora je učebnicová dokonalost. Až bude letní počasí potřebovat vytvořit dusnou atmosféru, stačí když se koukne na poslední dva díly Gomory a všichni dostaneme takový dusno, až z něj začnem šilhat. Dokonale přesně zasazená mafinánka do dnešních reálii v němž hodnota lidskýho života se pro určitý typ lidí rovná hovnu. Seriál dokáže prvním dílem zaujmout, pak na dva díly trošku poleví, ale to jen proto aby moh nabrat sílu a ke konci se vysloveně chová jako zloděj divákova dechu. Dialogy, přestřelky, vývoj postav, scénář, herecký výkony všechno je tady tak přesný, že jsem měl pocit, že se to nehraje, ale děje. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chátra, socky, feťáci... mafii se vyplácí.“ Děkuji italským kronikářům Saviano a Fasoli i celé filmařské mafii za dokumentární, časosběrné i mrtvolsběrné dílo Gomora a za vyvedení z omylu, ve kterém jsem dosud žil. Že v novém miléniu je mafie v Itálii už mrtvá, resp. transformovaná do ekonomicko korupčních syndikátů, kde místo kulek lítají miliony na úplatcích u státních zakázek, a že samopalům, coby komunikačnímu prostředku, už odzvonilo. Velký omyl. Ostatně, z tak kvalitního zločineckého podhoubí, jakým je například neapolská čtvrť Scampia (vhodný kandidát pro družbu s mosteckým Chánovem), rostou mladí gangsteři jak houby po dešti kulek. Velmi realistický seriál, bez jakékoli mafiánské „romantiky“, tedy žádný epický Kmotr či sympaticky vychechtaní Mafiáni. Zlým, surovým a hloupým (!) primitivům z Gomory není důvod fandit. Je to drsná sociální sonda do špinavé reality feťáckých „plácků“ mezi činžáky. Tragédie a všudypřítomný strach v ulicích Neapole, hlavního města Camorry (neplést s kalábrijskou mafií 'Ndrangheta, nasáčkované spíš do Milána, viz Lo spietato), kde při válkách klanů krev teče proudem. Jen křivokrký Ciro mi seriál kazil. Bych chtěl vidět v barvách, v realitě, jak nějaký SPOILER vocas ze sirotčince jednomu bosovi skoro ugriluje mámu, druhému bosovi mámu rovnou zabije... a oba pak ukecá, že jako „co jsme si, to jsme si, do smrti dobrý.“ Naprosto nevěrohodné. Ciro je divně napsaná postava, až příliš překombinovaně intrikující. Omnibusovo turistické MAFIÁNSKÉ OKÉNKO: [][] Která místa činu jsem navštívil? Ruiny Pompejí v Neapoli. Ne, selfíčko s donem Savastanem nemám. Sicilské Palermo. R.I.P prefekt, generál Chiesa. Sicilské městečko Corleone. Poseděl jsem v uličce, na schodech domku s cedulkou: „Zde se narodil Don Vito Andolini Corleone,“ čili fiktivní filmová postava z Kmotra :-). [][] První série stoprocentní, přežilo ji méně než 10% postav. Nevadí, stejně to byli samí zmrdi. Od druhé série už je reálnost děje slabší, začínají přibývat typické seriálové nešvary. ()

Galerie (957)

Zajímavosti (20)

  • Počas filmovania prvej série sa kaskadéri a odborníci na zbrane zúčastnili na 100 dňoch nakrúcania. (Sufferer)
  • S priemerom 700 000 divákov na jednu z dvanástich epizód prvej série sa Gomora stala dovtedy najúspešnejším seriálom vysielaným na tamojšom televíznom kanáli Sky Italia. S priemerom 950 000 divákov na epizódu takisto zlomila rekord ako nefrancúzsky európsky debut na francúzskej televíznej stanici Canal+. (Sufferer)
  • V scéne, kde Ciro (Marco D'Amore) prechádza terasami bytových domov, aby sa stretol so svojim parťákom a kde prebiehajú predaje drog, znie pesnička od skupiny Co'Sang s názvom „Int' O' Rione“. (Patrik200s)

Související novinky

Kdo natočí Call of Duty?

Kdo natočí Call of Duty?

14.02.2018

Herní série Call of Duty se chystá na velké plátno a možná se toho nemusíme bát. Firma Activision si totiž po vzoru Marvelu založila vlastní produkční firmu (Activision Blizzard Studios), která… (více)

Itálie na nic nečeká

Itálie na nic nečeká

29.06.2014

Především díky senzačnímu mezinárodnímu úspěchu Velké nádhery se dostává italské filmové produkci v posledním roce velké pozornosti, důvěry sponzorů a zástupci domácí scény se snaží, aby tento úspěch… (více)

Reklama

Reklama