Reklama

Reklama

Gomora

(seriál)
  • Itálie Gomorra - La serie (více)
Trailer
Itálie / Německo, (2014–2021), 48 h 20 min (Minutáž: 42–57 min)

Předloha:

Roberto Saviano (kniha)

Hudba:

Mokadelic

Hrají:

Marco D'Amore, Fortunato Cerlino, Salvatore Esposito, Fabio De Caro, Christian Giroso, Giovanni Buselli, Carmine Monaco, Lino Musella, Marco Palvetti (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(58)

Obsahy(1)

Gomora, seriálová adaptace úspěšného románu Roberta Saviana, nás zavádí do temných a nebezpečných uliček Neapole, kde se nachází centrum zločinecké organizace Camorry. Poté co je Pietro Savastano, jeden z největších a nejobávanějších kmotrů neapolské mafie, zajat a poslán za mříže, jeho prává ruka, třicetiletý Ciro Di Marzio, spatřuje svou příležitost v tom, že se konečně stane novým vůdcem. Jeho čas však ještě nedozrál. Zatímco je Pietro ve vězení, velení zpočátku přebírá jeho manželka Imma, protože jejich syn Genny - Pietrův právoplatný dědic - se v Hondurasu zaučuje v "řemesle". Soupeřící klan vedený Salvatorem Contem mezitím spřádá plány, jak zneškodnit Savastanovy jednou provždy. Válka o převzetí kontroly nad "systémem" právě vypukla, a to na území, které stále bojuje, aby nadvládě zločinu a bezpráví nepodlehlo. (Cinemax)

(více)

Recenze uživatele mira007 k tomuto seriálu (27)

Gomora (2014) 

Nejlepší realistický gangsterský filmový počin ever - s knihou to moc společného nemá a s tím nemastným filmem z roku 2008 moc taky ne. Naprosto famozní brutální popis fungování Camorry v Neapoli, není to americká huráá akce s velkými výbuchy, ale postupný popis fungování organizovaného zločinu zobrazený na jedné čtvrti, kde vládne panáček jménem Savastano. Hlavním hrdinou je jeden z jeho pěšáků hraný Marcem DAmorem, který je velmi podobný autorovi knižní předlohy Savianovi - náhoda? ()

Série 1 (2014) (S01) 

Nejlepší gangsterský seriál, kde oceňuji následující : 1) autentičnost (100%!!!!) 2) způsob vyprávění mne naprosto připoutal a vtáhnul do děje tak jako dlouho nic filmového 3) skvěle obsazené a vykreslené jednotlivé postavy 4) skvělé exteriéry 5) skvělá minimalistická hudba ( vždy závěrečných pár tónů, které uzavírají každý díl naprosto parádní ) ()

Klan Savastanů (2014) (S01E01) 

První díl mého nejoblíbenějšího mafiánského seriálu musím vyzdvihnout kvůli naprosto skvostné scéně útoku na bar, který jako jediný přežije Ciro. Vhození granátu do baru, odkud tlaková vlna po výbuchu odhodí skůtr na auto považuju za naprosto úchvatný filmařský trik. Realistické, famózní - jen toto samotné je pro mne za pět hvězd. ( teda realistické, jak to že ten skůtr byl odhozen tlakovou vlnou až u druhého granátu? Asi vítr Máchale!) ()

Série 2 (2016) (S02) 

Druhá série je stejně kvalitní jako první akorát se mi zdá komplikovanější, ale furt to šlape. ()

Slzy a krev (2016) (S02E02) 

Díl, který bych nazval Otec a syn ... Číro nikde. ()

Série 3 (2017) (S03) 

Dám pět hvězd , ale na S01 i S02 to nemá. Klady to má stejné jako způsob vyprávění, kamera, hudba, vykreslené postavy, herecké výkony, ale do mínusu u mne šlo následující: 1) ztráta realističnosti ( absolutní absence policie ) 2) neuvěřil jsem, že by banda chuligánů mohla lehce ovládnout Neapol, kterou po generaci ovládají rody jen tím, že Ciro a Genny jím dělají poradce 3) trochu moc míst s testostoronovým přehráváním 4)konec. Podtrženo sečteno - nadprůměrný seriál, který jsem sledoval na jedno nadechnutí, ale už se to trochu opakovalo a nebyla to taková pecka. PS: Kdyby se celá S03 odehrávala jen v Bulharsku jako v kvalitě S03E03, tak to mohla být nejlepší řada ever. Ten díl doporučuji i lidem, kteří s celou Gomorou nemají žádné zkušenosti, protože je to jedna samostatná uzavřená story, kde člověk uvidí to, co činí tento seriál jedním z nejlepších. ()

Viva il Re! (2017) (S03E01) 

Třetí série pokračuje tam, kde skončila okamžitě druhá. Trochu jsem byl zmatený, protože už jsem si některé postavy nepamatoval, kde se vzaly ( třeba ženský obou Savastanů ) , takže bez znalosti předchozí série se neznalý člověk dlouho nechytá. Ale já se pak chytnul a zase poznávám ten poutavý způsob vyprávění a obrazu a i ta ikonická melodie takže jako seznamovací S03E01 slibuje stejnou notu v třetí sérii jako v těch předchozích. ()

Hasta la muerte (2017) (S03E02) 

Zase zmatek. že přesně nevím, co některé postavy měly v předchozí řadě a některé nové postavy. Na začátku chudák Gennyho účetní Gege musí naléhavě pomoc Gennymu s likvidací nějakých lidí a v druhé polovině se řeší návrat tchána, kterému Genny pomohl do lochu, což teda tatík asi neví, ale přesto svému zeťovi smrtelně neveří. Zatím to dějově není žádný extra posun, ale co naplat - způsob vyprávění, atmosféra, herecké výkony - to vše naprosto famózní a já bez dechu sledoval od začátku do konce jednu napínavou parádu, kde člověk neztratí pozornost ani na jednu sekundu. ()

Inferno (2017) (S03E03) 

Bulharský díl v bulharštině ( " Dobrý den"), kde Ciro maká pro nějaký bulharský gangstery ( drogy, nucená prostituce, uprchlíci) tatíka se synem, který se ho chce zbavit, tak se Ciro pakuje do Itálie a při divoký jízdě uzavře účty a prostřílí se do Itálie přes Moldávii, protože s sebou veme z výřivky jednu nucenou k prostituci Albánku ( krásná Boriana Manoilova, která utíká úplně nahatá ). ()

Il filo e la Moira (2017) (S03E04) 

Ciro zpět do Nepole, Genny zpět do Neapole ... asi se sejdou v jednom Motelu, možná na jednom pokoji? O milimetr slabší díl než předchozí, nicméně šlape to napínavě od začátku do konce v dechberoucím tempu. ()

Sangue Blu (2017) (S03E05) 

No a Ciro se s Gennym na jednom pokoji v motelu opravdu sešli!!! Gangsterská kariéra začíná od nuly? ()

Come nascere (2017) (S03E06) 

Mírně slabší díl než předchozí, ale asi si ho zapamatuju nejvíc. Nejvíce mrazivý díl, kde se řeší vražda slušného tatíka ( prostě trochu překáží Gennymu), který má syna na vozíku. ()

Sangue del mio sangue (2017) (S03E07) 

Ciro a Genny si pořídili jako loutky jeden gang chuligánů, kteří teď pojedou podle jejich not i proti velkým protihráčům. ()

Guerra aperta (2017) (S03E08) 

Šlape to dobře, ale začíná být rozdíl v realističnosti oproti první sérii. V první, když někoho zabili tak se složitě zbavovali vražedné zbraně zatímco tady si jezdí plně vyzbrojená skůtrová armáda po celé Neapoli raz dva, zabíjejí raz dva a policie jako by neexistovala. ( v první sérii bylo dobře ukázaný jak je Neapol pod policejní kontrolou ( starej Sevastano byl zatčen při běžný kontrole ) a gangsteři si můžou řádit jen ve své čtvrti jinak to je komplikovaný. ()

Giuda! (2017) (S03E09) 

Za scénu kdy sestra Hraběte kupuje šaty na večeři s Enzem pět hvězd, jinak bych dal čtyři. ()

La creatura (2017) (S03E10) 

Po vraždě tatíka vozíčkáře je tohle druhý nejmrazivější díl s maličkým Pietrem Savastanem v hlavní roli. ()

Fede (2017) (S03E11) 

Hodně zmatený díl, kdo je s kým doopravdy, kdo je s kým na oko... ale na konci této epizody se to celkem vyjasní. ()

Per sempre (2017) (S03E12) 

Oj! Tak úplně takový konec jsem nečekal, ikdyž na druhou stranu jak jinak by to mělo skončit, aby to mělo smysl? ()

Série 4 (2019) (S04) 

Čtvrtá série Gomory je seriál na který se dobře kouká, ale s první sérií, která je pro mne seriálový gangsterký TOP to už moc společného nemá. Jestliže jsem si u třetí série stěžoval na klesající realističnost tak tady to je ještě horší. Genny se rozhodl jít do důchodu a předá bossování Patrizii, která dřívě byla jen jakýsi nucený poslíček, ale tady najednou řídí celou organizaci jakoby v tom vyrostla. Ta uvěřitelnost viděného zabolela a taky už jsem chytil silnou averzi na to, jak tam každých třicet minut permanentně se někdo bije do prsou a s hrdostí v očích brání svou čtvrť a vzpomíná na historii jací jsme my a jací jsou oni. Už moc opakovaný kolovrátek, který jsem naposledy byl ochoten přijmout, když umíral Číro. ()

Blutregen (2019) (S04E01) 

První díl čtvrté série začíná okamžikem , kde skončil poslední díl. Začátek jsem přijal rozpačitě, trochu nepřehledné a už se to opakuje, nic překvapivého a bez Číra. Naštěstí pak ta mladá maminka zaparkovala to auto u těch Albánců a od té chvíle mne to zase pohltilo jako za starých časů. ()

Související novinky

Kdo natočí Call of Duty?

Kdo natočí Call of Duty?

14.02.2018

Herní série Call of Duty se chystá na velké plátno a možná se toho nemusíme bát. Firma Activision si totiž po vzoru Marvelu založila vlastní produkční firmu (Activision Blizzard Studios), která… (více)

Itálie na nic nečeká

Itálie na nic nečeká

29.06.2014

Především díky senzačnímu mezinárodnímu úspěchu Velké nádhery se dostává italské filmové produkci v posledním roce velké pozornosti, důvěry sponzorů a zástupci domácí scény se snaží, aby tento úspěch… (více)

Reklama

Reklama