Pták na drátě
Akční / Dobrodružný / Thriller
USA, 1990, 106 min
John BadhamHudba:
Hans ZimmerObsah
Nepohodlný svědek Rick se skrývá v rámci programu FBI na ochranu svědků. Pozná ho však jeho dávná láska Marianne. Než se mu podaří změnit identitu, je z vězení propuštěn muž, kterému tam pomohl a nyní si přichází vyřídit účty. Rick a Marianne jsou pronásledováni jak gangstery tak i policií po celých Spojených státech. (oficiální text distributora) -
Rick Jarmin (Mel Gibson) žije v rámci programu na ochranu svědků již patnáct let pod novou identitou. Pak jej při náhodném setkání poznává jeho bývalá snoubenka Marianne (Goldie Hawn), která žila v domnění, že zahynul v Mexiku. Rick se snaží kontaktovat agenta FBI Lou Bairda, ale dozvídá se, že už je v penzi. Místo něj narazí na zkorumpovaného agenta Joea Weyburna (Stephen Tobolowski), kterého požádá o pomoc. Ten však místo toho vymaže jeho počítačovou identitu a dá echo právě propuštěnému trestanci Sorensonovi (David Carradine) a jeho parťáku Diggsovi (Bill Duke). Ti jsou odhodláni Ricka zprovodit ze světa. Do toho se připlete Marianne a bláznivá honička může začít. (lola3121)
Radyo
Nijak zvlášť vtipná akční komedie. Ani Mel Gibson výjimečně nevyčnívá, protože mu prostý scénář nedává možnost zazářit. Goldie Hawnová mě jako herečka nikdy moc nebrala a tímto filmem se to rozhodně nezměnilo.(23.7.2002)
gouryella
Hodne trapne nepovedena komedie s prekvapivou ucasti Mela Gibsona - ten vsak svoji komedialni stranku uplatnil preci jen lepe ve filmu Po cem zeny touzi.(1.8.2002)
Renton
Scénář: David Seltzer, Louis Venosta, Eric Lerner(4.3.2004)
Malarkey
Mel Gibson, Goldie Hawn a hudba Hans Zimmer. Já zklamaný nebyl. Vzpomínám totiž na chvíle, kdy jsem film viděl jako malý a hrozně se mi líbil. V té době totiž Mel Gibson pro mě byl obrovskej frajer, kterej lítal z jedný Smrtonostný zbraně do druhé a já ty jeho neurotiky měl hrozně rád. Nicméně tady mi tu nádhernou vzpomínku zprznil televizní kanál Universal Channel, který snad předabovává všechny klasický komedie, který já znám. A věřte, že to fakt nasere. Už si ten kanál nikdy nezapnu.(24.12.2011)
AngelAngie
Duo Gibson / Hawn funguje poměrně dobře, avšak to se nedá říct o celém filmu po celou dobu jeho stopáže.(13.4.2009)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $70,978,012║Tržby Celosvetovo $138,697,012║(9.12.2008)
mandes
rozpočet : ? tržby celosvetovo : $138,697,012(6.12.2006)
tron
Koniec 80. rokov je na zadýchanom výsledku viditeľný aj keď fanúšik tohto desaťročia prižmuruje oči ako len najlepšie vie. Kým Gibson a nenáročne spráskaný scenár s Badhamovou (typický béčkar) réžiou je niečím, čo čakáme od filmov, rodiacich sa v tomto období, horšie je to už s Goldie Hawnovou ako jednou z dvoch kľúčových postáv. Inými slovami, je na plátne stále a zakaždým hystericky vrieska. Ak ju máte radi, prídete si na svoje, ale inak rutina a nuda. Vitajte v rokoch deväťdesiatych.(1.1.2005)
movie
Ani velmi dobrý Mel Gibson nezamaskoval špatný scénář a ani nijak pohlednou Goldie Hawn...(10.8.2002)
Jossie
Když celý film Goldie Hawn hystericky ječí, zatmí se mi před očima a už to nezachrání ani Mel Gibson.(12.5.2005)
Hal_Moore
Neakčně nevtipná akční komedie. Každý občas šlápne vedle, ale rovnou do hovna, to se podaří málokdy a málokomu. Mel Gibson je jeden z těch, kterým se to poštěstilo. Mimořádně nesympatická Goldie Hawn zabíjí všechno alespoň průměrné svým hereckým antitalentem a Gibson toho překvapivě nevyužívá, holt ne každý den je posvícení. Po skončení hrozila návštěva ušního lékaře, neb scénárista nechal Goldie Hawnovou celou dobu hulákat a fňukat, což se za prvé nedá poslouchat a za druhé ušní bubínky dostávají fest zabrat. Tohle už víckrát ne(31.12.2006)
sud
Kdyby byl na skladě lepší scénář a Goldie Hawnová dělala něco jiného, než neustále křičela. Hm. Šedý průměr, vhodný pro odpolední relax u televize? Ale jo, to zas jo. 50%.(14.4.2009)
lesumir
Výborná akční komedie!(17.6.2006)
Hunt
HUDBA: Hans Zimmer(20.7.2007)
Xmilden
Ujetý průměrný Mel Gibson, ale co? Vždyť je to natočené v duchu 80 let, takže se jedná spíše o zábavu. Goldie Hawn skutečná kočka, které bych tedy věk nehádal.(27.9.2007)
bassator
Viděno 1x cca - 30%(1.1.2009)
lola3121
Výborná komedie, díky níž jsem si oblíbila Goldie Hawn. Mela Gibsona jsem měla oblíbeného už předtím. Nechápu zdejší nízké hodnocení. Mě to naprosto uspokojilo.(22.9.2010)
klerik
Dosť divná komédia, kde lezie Goldie Hawn dosť na nervy. Aspoňže ten Gibson je vždy cool...(10.11.2005)
Chrustyn
Méně známá ale hodně povedená akční komedie s jiskřivou dvojicí Melem Gibsonem a Goldie Hawn, spoustou podařených hlášek a kvalitních akčních scén. Badham ve své době opravdu uměl a v žánru akčních komedií měl málo konkurentů.(5.12.2006)
Campbell
Zrovna předevčírem(14.2.) jsem si pustil takovou ptákovinku na dobrou noc. Ale mě to totálně vzalo, a děsně se mi to líbilo, i když nikdo nevyčnívá je to prostě takové svižné, zábavné. A bejvalá filmová manželka Mela Gibsona s brokovnicí je fakt k sežrání.(16.2.2010)