Reklama

Reklama

Stroj času

  • USA The Time Machine
Trailer 1

VOD (1)

Dnes tady, zítra jinde. Když George (Rod Taylor) sedí za ovládacím pultem svého nového vynálezu, patří mu všechen čas na světě. Vynalezl stroj času, který ho dokáže přenést z roku 1899 do válkou zpustošeného 20. století a pak následně i do roku 802701. V tomto čase, mírumilovní Eloiové čelí své ponuré budoucnosti jako kořist podzemních Morlocků… dokud nezasáhne cizinec z minulosti, který cestuje časem. Za režisérský knipl této klasiky Stroj času od H. G. Wellse se posadil průkopník speciálních efektů George Pal, jehož celovečerní a krátké filmy získaly dohromady sedm Oscarů a zvláštní ceny. Vzniklo tak oblíbené dobrodružství plné vizuálních zázraků, od jaderné destrukce Londýna (doplněné lávovými erupcemi) až po pestrobarevné cestování časem. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (75)

Han22 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se dost těšil a dostal jsem v podstatě přesně co jsem čekal. H.G. Wells, zde nazývaný prostě George se vydává do budoucnosti, aby objevil kam lidstvo dospěje. První půlka má krásnou staroanglickou atmosféru, cestování časem je podáno s jednoduchými, ale působivými triky a nápady (tři světové války na jedné ulici). Ani ty vylepšení proti románu nebijí nijak moc do očí. Druhá půlka mezi Eloyi a Morlocky je klasický dobrodružno-akční film s pěknou výpravou a jistou dávkou roztomilé naivity. Oceňuji nápad s měnící se krajinou kolem stroje času, to tvůrci většiny časovek neřeší že pokud se vrátím o 1000 let zpět, může být na místě mého domu nějaký šutr nebo strom. Jediné co se trochu nepovedlo jsou samotní Morloci, kteří vypadají jak modří yetti s žárovkama místo očí... a taky si tvůrce mohl odpustit tu partu nevěřících Tomášů alias kamarádů hlavního hrdiny, která je pro děj naprosto zbytečná. Ale jinak moc povedená adaptace a sci-fi roku 1960. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Doteď jsem viděl jen The Time Machine(2002) s Guy Pearcem a tenhle film se mi až tak nelíbil. Na tuhle filmovou verzi z roku 1960 už se ale chystám pěkně dlouho. A to nejen díky The Big Bang Theory jelikož si stroj času „z tohohle filmu" zahrál i v jedné z epizod seriálu. Nakonec musím konstatovat, že tahle verze u mě jasně vítězí a té verzi z roku 2002 s Guy Pearcem dává jasně na prdel. A to ve všech ohledech. Začátek je lehce ukecanější ale nenudí. Rod Taylor je sympaťák a jakmile sedne do stroje času začíná zábava která končí až se závěrečnými titulky. Nebo alespoň já se nenudil. Líbilo se mi jak to bylo zpracovaný. Nakonec ani ti Morlockové nevypadali tak zle(rozuměj směšně). Takže za mě parádní dobrodružný Sci-Fíčko který si ode mě odnáší zasloužený 4hězdy. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Lehce zidealizovaná věrná adaptace již tak naivního románu H.G. Wellse. Jestli byste, vzhledem k udělenému Oscaru (nezaslouženě), čekali nějakou trikovou přehlídku, nedočkáte se. Vyjma scény, kdy hlavní postava George sedí ve svém stroji času a svět se kolem něj mění, květy rychle kvetou a uvadají, figurína ve výloze obchodu rychle mění svůj oděv. Toho efektu bylo docíleno dlouhým kamerovým záběrem, jenž byl pro potřebu filmu dodatečně zrychlen. Jednoduché jak facka a překvapivě trikově jediné, co stojí za zmínku. Dojem budoucnosti navozují dvě futuristické stavby a interiér jeskyně Morloků. A to je všechno. Samotné masky Morloků jsou úsměvné, což by nevadilo, ale Georgova konfrontace s nimi je dost režijně nezvládnutá, takže připomíná spíše nechtěnou parodii. O.K., daň doby, beru. A stejně tak je nutno přimhouřit oči na těmi děsivými scenáristickými dírami, kterých je ve filmu plno. Co za pochvalu naopak stojí určitě, je příjemný soundtrack a charismatický herecký výkon Roda Taylora. Resumé: žádný technologický a filmařský zázrak se nekoná, pouze příjemné dobové sci-fi, které je ale určitě mnohem lepší, než paskvil z roku 2002. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

S láskou a pečlivostí, zabalený dárek (i přes tu ´´naivitu´´ a tak) všem, kteří milují a obdivují dílo velkého H.G.Wellse a zvláště jeho prvotinu, kterou vlastně už nikdy.... nepřekonal. Ani Válka Světů není pro mě tak fascinující, jako toto. Jen velká škoda, že zde chybí zásadní věc a sice ta, že David Duncan ignoroval (předpokládám, že měl své důvody, nebo producenti s režisérem z finančních důvodů) onu předposlední kapitolu. Znalci vědí. Takto bychom dostali (jako že už nikdy nedostaneme a když tak, poutník v čase bude negr, nebo ženská, Morloci budou lesbičtí transvestité a Weena, militantní asiatka s dítětem na cestě...otec? Morlock. Jak jinak. A důvod sestrojení Stroje času bude zřejmě podobně stupidní, jako ve 2002, třeba že mu auto přejede morče, nebo tak. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Spousta děr, spousta naivity, legrační souboje i legrační masky, ale je to prostě zatraceně dobré. Možná tomu pomáhá ten lehký verneovský nádech. Sice už si Wellsovu knihu tak dokonale nepamatuji, ale ač se jí dějově film drží poměrně věrně, zdá se mi, že ideově se posouvá kousek jinam – morloci už nejsou tím vykořisťovaným proletariátem, jak si je pamatuju. A to je fajn. Mam chuť tam poslat plný počet. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Film získal v roce 1961 Oscara za vizuální efekty, tentýž rok byl také nominován na prestižní cenu Hugo. (Caszidy)
  • Alan Young (hrál Davida Filbyho/Jamese Filbyho) je jediným hercem, který se objevil jak v tomto originále, tak v remakeu The Time Machine z roku 2002. (Caszidy)

Reklama

Reklama