Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roztržitý, ale geniální profesor Alexander Hartdegen ztratí při loupežném přepadení svou velkou lásku Emmu. Aby odvrátil její smrt, rozhodne se sestrojit stroj času, vrátit se do minulosti a této tragické události předejít. Osud jeho dívky se mu však změnit nepodaří. Ptá se tedy, zdali je to vůbec možné, a představuje si, že někde v budoucnosti by na to mohl najít odpověď. Roky 2035 a 2037 mu jeho otázku také neobjasní, a tak se posouvá nešťastnou náhodou o celých osm set tisíc let dopředu. Na Zemi je všechno jinak, Měsíc se rozpadl a planetu teď obývají dvě naprosto odlišné rasy - mírumilovní Eloiové a záhadní krutí Morlokové. A existuje zde ještě někdo, kdo je všechny ovládá... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (450)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Nikdy som nerozumel, prečo je práve tento film tak extrémne nedocenený a aj komerčne pomerne neúspešný, ale ja mám pre neho odjakživa slabosť. Síce sa rozhodne nejedná o nejaký inovatívny sci-fi film, vlastne je to len nová verzia klasiky, s ktorou som ešte nemal tú česť, ale príde mi teda ako mimoriadne pekná rozprávka. V tomto filme je mi skutočne úplne jedno, aký žáner je práve uprednostňovaný, či už sa jedná o romantiku z úvodu, sci-fi zo strednej fázy, alebo dobrodružné fantasy z druhej polovice, neustále sa na to skvelo pozerá. Dejovo je to síce pomerne predvídateľné, teda hlavne tá druhá polovica, ale aj tak veľmi zaujímavé a hlavne celý film sprevádza nádherná atmosféra, ktorou si ma film úplne získal. Je síce pravda, že ten súboj dvoch rás pôsobí trochu béčkovejšie, než by bolo vhodné a pár scén z druhej polovice mohli byť kľudne pozmenené alebo vystrihnuté, ale ako som spomínal, pre mňa je toto v prvom rade rozprávka a nie seriózne sci-fi a takto to funguje bezchybne. Veľkým plusom je aj obsadenie, Guy Pearce je tu mimoriadny sympaťák, ktorý síce v akcii zvláda trochu viac, než by som od človeka jeho typu čakal, ale cez to sa kľudne prenesiem a skvelé vedľajšie postavy, ako Orlando Jones, Jeremy Irons, Sienna Guillory, no tieto už nemajú až tak moc priestoru, hlavný hrdina si tu väčšinou vystačí sám. Akcia sa mi tu ťažko hodnotí, lebo mi tu o ňu vôbec nejde, ale predsa len tých pár akčných sekvencií si v rámci hlavne dobrodružného fantasy žánru ten štandard splní. Omnoho viac si tu vychutnávam iné sekvencie, hlavne samotné cesty do budúcnosti, ktoré sú fantastické a audiovizuálne dokonalé. Režijne tu až na tých pár béčkových prvkov z druhej polovice nemám žiadnych výhrad a technicky až na pár horších efektov tiež. Väčšina zložiek funguje naplno. A k tomu tá nádherná hudba, jedna z mojich najobľúbenejších vôbec. Takže Stroj času možno nie je dokonalý, ale o plnom hodnotení ani trochu nepochybujem, ja mám tento film mimoriadne rád, videl som ho mnohokrát a vždy mi zlepší náladu. Veľmi pekná rozprávka. 90% ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Simon Wells je obdivuhiodně šikovný, že tohle rozbředlé pásmo časových pohlednic dokázal poslepovat do alespoň trochu zábavného sledu... ovšem hledat v téhle čelní srážce Planety opic a disneyovské adaptace Julese Verna něco nadprůměrně trvanlivého, je marná práce. Hvězdičku přičítám za sympatického Guye Pearce... a za to, že mi u toho docela hezky utekl večer. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Triky - bez výhrad. Pearce a Irons - zrovna tak. S příběhem už je to horší, je takový nemastný neslaný (a to znám předlohu a vím, že taky nepatří k nejstrhujícnějším), no a Samantha Mumba je pěkná baba, ale tak, jako hlavní hrdina, bych se kvůli ní nejspíš nerozhodl. Lehce nadprůměrný film s dobrou hudbou. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Viete, pre mnoho ľudí, možno aj vrátane vás to nebude niečo extra, no pre mňa je to niečo viac. Tento vedecko fantastický film je moja srdcovka, ktorá mi tlačí slzy do očí. Možno to nie je ani vedecky správne, ale možné to je. Vedec Alexander, ktorý mi pripomína Teslu, robí práve veľký krok pre svoju šťastnú budúcnosť, no tá sa zvrtne k veľkému nešťastiu. Rozhodne sa to zmeniť, no to, čo prichádza ho šokuje. Dokáže to však obrátiť v dobré, keďže sa nevzdáva. Zistí, že minulosť nemožno zmeniť, no budúcnosť áno a tak začne žiť tam, kde ho to priviedlo a našiel si nových priateľov. Film neoplýva výraznými konverzáciami, je v ňom aj kus akcie, no so mnou a mojím životom je veľmi spätý, je v ňom veľa fragmentov, ktoré sa ma osobne dotýkajú a preto chápem jeho časti. Nádherná hudba, prostredie, je to neobvyklé, možno nie úplne podľa mojich predstáv, ale základné posolstvo je zachované. Nech už to je pre druhých akékoľvek trápne Béčko plné klišé a nezmyslov a čakali viac, pre mňa je to niečo kúzelné, čomu dokážem odpustiť aj mne nie príliš sympatické herecké výkony, vedecké podania, či krátku dĺžku, kde by sa dalo vymyslieť aj viac, no podstata tu je aj tak vystihnutá. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Je to: za a) naivně pitomé nebo za b) pitomě naivní? Správně je možnost c. :) Je to totiž obojí. :) Nejsympatičtějšími postavami filmu jsou lovící morloci, kteří vypadají jako kříženci E.T.mimozemšťana a ropáka, s tím dodatkem, že nebyli aspoň 7 let u holiče. Že v tom hraje Guy Pearce, to považuji "jen" za omyl "matky přírody", že tam má ale malý štěk i Jeremy Irons, to už zavání přímo sabotáží - ten chlap by měl rychle změnit agenta. Btw. H.G.Wells se z výtvoru svého pravnuka (či v jakém rodinném poměru jsou) musí otáčet v hrobě i dva roky po vzniku filmu, a být na jeho místě (tedy být mrtvý), tak svého praprapotomka budu chodit strašit tak dlouho, až mu z toho hrábne. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (16)

  • Guy Pearce (Alexander Hartdegen) si během natáčení zlomil žebro. (NGP)
  • V nose kostýmu Morloka byla kamera a herci uvnitř se orientovali pomocí černobílého obrazu, z ní promítaného v brýlích uvnitř kostýmu. (Ravi)
  • Pro věrohodnost byl na popsání tabulí v Alexanderově pracovně najat fyzik. Vzorce jsou sice v pořádku, ale mnoho jich pochází až z 20. století. (Ravi)

Reklama

Reklama