Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Čtyři zamilovaní a mnoho nedorozumění v italské romantické komedii... Milostná dobrodružství romantického, nikoli však mladého strážmistra karabiníků a jeho podřízeného Stellutiho líčí děj italské filmové veselohry režiséra Luigiho Comenciniho. Do malé horské vesnice přijíždí nový strážmistr (Vittorio De Sica), jenž je svobodný – a právě to je kamenem úrazu. Z místních žen se mu líbí zejména dvě: mladičká vesnická dívka (Gina Lollobrigida) a porodní asistentka Annarella (Marisa Merliniová). Pro kterou z nich se tento dobrácký četnický strážmistr, který by si rád hrál na svůdce žen, nakonec rozhodne? Najde štěstí u vesnické krasavice, jejímž „neštěstím“ je její krása spojená s beznadějnou chudobou, nebo si jeho srdce získá mladá porodní asistentka Annarella, o níž se však ve vsi ledacos povídá? (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

dyfur 

všechny recenze uživatele

....tak tento skvost som doteraz neohodnotil....napravené ....5 hviezd a ak by bolo "viac placu" v obľúbených už by tam bol i tento film.Ak to niekto porovnáva s dnešnými komédiami iste zistí,že to je "iné".Vynikajúci herci,krásne exteriéry,vtipné dialógy -i vďaka geniálnemu českému dabingu,kde kraľuje Miloš Kopecký- tomu hudba, č-b prevedenie.Made in Italy v rýdzej forme. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Nenáročná romantická komedie, která sice trochu zestárla, ale na jemném půvabu, to je to správné slovo, jí to neubírá.  De Sicova stydlivě střídmá komická poloha a oduševnělá krása Lollobrigidina  k příjemnému zážitku víceméně stačí.   Jako  komedie pak spíš jen úsměvné, ale letní atmosféra rozpáleného italského venkova příjemně uklidňuje. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Italský víkend, část první. Zcela mě dostalo prostředí italské horské vesnice, takový život by se asi líbil každému, kdo nepotřebuje řešit dilema, do kterého nákupního centra v sobotu vyrazit. Samozřejmě za vším stojí výtečný původní dabing, který je tak starý (1967), že některé herce nemožno identifikovat (Blanka Bohdanová, dokonce i Martin Růžek má mladý hlas), jiné ale pochopitelně ano (Miloš Kopecký). Skvělé jsou dialogy, protože taková prostě čeština v té době byla, a když dnes dabují starý film, tohle nikdo nectí. Srovnání se Sluncem, senem není úplně přesné, ale ani tak vzdálené, jak by se mohlo zdát. Z filmu čiší bezstarostnost, se kterou se v dnešní době setkáváme stále obtížněji. Tím maličko chyběl náboj. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Nenáročná, poutavá a jemná komedie o životě na jednom malém horském městečku po příjezdu nového velitele místních karabiniérů. Nový velitel Antonio Carotenuto (skvělý Vittorio De Sica), starý mládenec, byl usměvavý hledatel samičky pro své potřeby, ženy, která by prosvětlila jeho smutné dny. Okouzlen byl, stejně jako všichni muži, místní prostořekou kráskou Marií de Ritis, zvanou Střela (půvabná Gina Lollobrigida). Pro tu byl její půvab prokletím vedoucí k pomluvám a závisti. Jejím vyvoleným byl ostýchavý karabiniér Pietro Stelluti (Roberto Risso), který svůj cit k ní nebyl schopný dát najevo. Ke konci nachází velitel karabiniérů svoji vyvolenou v půvabné sousedce, porodní bábě Annarelle Mirziano (Marisa Merlini). Další zajímavé postavy: farář Don Emidio (Virgilio Riento), který se snažil udržet morální pořádek v městečku, hospodyně Caramella (Tina Pica), farářova žárlivá neteř Pauletta (Maria Pia Casilio) a chudá Mariinina matka (Vittoria Crispo). ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Výborná klasická italská komedie, zobrazující s humorem nuzný poválečný venkovský život. Vittorio De Sica je v titulní úloze neodolatelný svůdce všech žen a nedovedu si představit lepšího dabéra, než je Milda Kopecký. Toto je prostě jeden z těch mála filmů, které mohu vidět stokrát stejně se budu lochčit jak pakoš. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (8)

  • Film byl restaurován společností Philip Morris Progetto Cinema ve spolupráci s Fondazione Scuola Nazionale di Cinema Cineteca Nazionale a společností Titanus pod vedením restaurátora Giuseppe Rotunna (AIC-ASC). (classic)
  • Ettore Maria Margadonna napsal tento scénář o Paleně, svém rodišti, a o svých vzpomínkách na charakteristické obyvatele této vesnice. Vesnice, její kostel, kněz a jeho komunita, maršálek, starosta, řemeslník, drbny, krásné ženy z vesnice, které byly často předmětem celostátní závisti, porodní bába, to vše jsou postavy, které Margadonna nosí ve svých vzpomínkách na Palenu. Ve filmu se z městečka stala Sagliena, skutečný palenský farář se jmenoval „Don Concezio“ a především Bersagliera, kterou hrála Gina Lollobrigida, byla ve skutečnosti inspirována bujnou „Luciettou bellou“ (Lucia Travaglini), která na počátku 20. století pro svou krásu připravila o hlavu mnoho lidí a která se později provdala za jednoho z nejchudších lidí v Paleně, emigrovala do Ameriky a dala život slavnému zpěvákovi Perrymu Comovi. (classic)
  • Jako hlavní hvězda filmu byl původně vybrán herec Gino Cervi a pracovní název filmu byl původně „Bread and Fancy“. Hlavní námět navíc odmítlo několik producentů, protože byl považován za poškozující čest karabiniérského sboru. Producent Marcello Girosi, De Sicův (Maresciallo Carotenuto) přítel, zasáhl a získal souhlas karabiniérů pod podmínkou, že hlavní roli bude hrát sám De Sica. (classic)

Související novinky

Reklama

Reklama