Reklama

Reklama

Papírová města

  • USA Paper Towns (více)
Trailer 2

Hrdinou příběhu je Quentin Jacobsen (Nat Wolff), normální, trochu bojácný kluk, který má od dětství rád nespoutanou sousedku se jménem dlouhým jako její nohy: Margo Rothovou Spiegelmanovou (Cara Delevingne). Spíše než by byli kamarády, je ale Quentin pravidelným svědkem jejích neuvěřitelných dobrodružství a také jejím tajným ctitelem. A to až do jedné noci, kdy mu Margo nečekaně zaklepe na okno jeho pokoje a vytáhne jej na podivuhodnou trestnou výpravu namířenou proti jejímu bývalému příteli spojenou s vtipnou a několikanásobnou pomstou. Díky této noční výpravě se Quentinovi nejen splní sen o sblížení s tajnou láskou, ale prožije i dobrodružství, kterým se zatím spíše vyhýbal. Jenže druhý den ráno jejich společné dobrodružství skončí a nastane nový den. Margo ve škole chybí. I další dny. Quentin začne pátrat a brzy si uvědomí, že Margo miluje záhady a také, že pro něj zanechala určité stopy a zašifrované vzkazy. Jak moc ji vlastně zná? A co jsou to ta papírová města, o kterých Margo mluvila? A tak jej díky Margo čeká další dobrodružná výprava, na které jej tentokráte doprovází jeho nejlepší kamarádi. Ale už to není výprava za pomstou, ale cesta za záhadou jménem Margo Roth Spiegelmanová a možná také za velkou láskou. (Cinemart)

(více)

Videa (18)

Trailer 2

Recenze (335)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Presne ako som predpokladala .. o malý kus lepšie ako kniha, ktorá ma skôr nudila, ako bavila. Green ten scenár skrátka napísal svižnejšie ako knihu. Veľké plus sú herecké výkony, všetci pôsobili veľmi prirodzene. Rozhovory miestami vtipné. A presne ako v knihe, tak aj vo filme ma najviac bavila jazda autom, keď hľadali Margo. No a Margo mi prišla vo filme o dosť zaujímavejšia ako v knihe. Bolo to svieže a má to skvelý soundtrack ... https://www.youtube.com/watch?v=ROAjl5JkunI&list=PLx414B9yuqGdf1nxWNkVxQ06Mfnk_S9vP&index=4 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

MŮŽE OBSAHOVAT LEHKÉ SPOILERY. Předchozí filmová adaptace jiného Greenova bestselleru Hvězdy nám nepřály se mi celkem líbila, ale Papírová města mě v podstatě akorát otrávila. Hlavní problém je jistě v tom, že jaksi nejsem cílovka - náctiletá fanynka Greenových knížek - ale ten film mi nepřijde dobrý, ani když si člověk odmyslí ten humbuk okolo a snaží se tam najít nějaké ty klady. Obsazení jsem shledal krajně nesympatickým (Cara Delevingne s tím svým příšerným obočím se k mým hereckým oblíbencům určitě počítat nebude, zbytek castu to samé), postavy řeší problémy, které mi jsou vzdálené a cizí, a když se tam všichni v závěru dojatě objímají a ohlížejí se za jejich báječným středokoškolským životem, už jsem jen umíral trapností. Ve scéně, kdy se Quentin svěří Margo se svým snem jít na vysokou, usadit se, mít manželku, děti a tak, a ona se mu dokonale vysměje a prohlásí, že nic tak smutného v životě neslyšela, mi došlo, že mi je její postava extrémně nesympatická a že mám na tyhle mladé pseudorebelky, které papouškují naučené kecy o "vystupování z komfortní zóny", dost vyhraněný názor. Celé to její pláchnutí do jakéhosi buranského zapadákova mi osobně přišlo jako nepochopitelná výstřednost, která navíc není ve filmu pořádně zdůvodněna - kde bydlela, kde brala prachy, jaktože to bylo rodičům šumák... na nic z toho film nedává odpověď. Za sebe jsem ten film shledal nudný, místy až trapný a nechutný, jak už to u většiny teenagerských filmů bývá pravidlem - za mě zkrátka naprostá ztráta času. Potěšil snad jen obstojný soundtrack a sekvence s noční pomstou, jinak mě to celé dost minulo - celé to šílenství kolem Greena jde úplně obloukem mimo mě a opět jsem se ujistil, že podle mizerných knih nemohou vzniknout dobré filmy. A hned mě napadly 3 jiné filmy podobného ražení, které by mohly posloužit jako výborná alternativa k Papírovým městům - a sice Snídaně u Tiffanyho (slavný filmový příběh o nepolapitelné femme fatale Holly Golightly, která si jako Margo také dělá co chce a kašle na konvence), Smrt panen (skvělé nostalgické filmové ohlédnutí za dobou dospívání a velké lásce k čtveřici tajemných sester, o kterých mluví celé okolí) a S láskou, Rosie (krásný romantický příběh o milostném sbližování dvou postav, které se přátelí od dětství). Pokud nejste Greenovou fanynkou, nenapadá mě důvod, proč na tohle chodit do kina. ()

Reklama

Mikita 

všechny recenze uživatele

Teprve 16 komentářů a 172 hodnocení? Tohle asi nebude biják, co táhne do kin davy, což je možná docela škoda, protože tahle vtipná z části road movie by si pozornost jistě zasloužila. Možná je problém v tom, že nevíte, jak to lidem popsat, jak je nalákat. Sama teď nevím, jak vám vše zpropagovat, jak zdůvodnit ten plný počet. Nečetla jsem předlohu (zatím jsem v první třetině), což je myslím spíše ku prospěchu. Je až milé překvapení, jak film vybočuje z klasických teenagerovských filmů, i když v sobě má stále stejné prvky. Dokonale jsem se vžila do příběhu, omládla jsem a s partou přátel řešila znovu první lásky, toužila po dobrodružství a hledala něco, co mě udělá šťastnou už dnes. Nejvíc mě ale baví to idealizování lidí kolem sebe, film je dokonalou ukázkou toho, jak si můžeme do svých idolů zobrazovat svá vlastní přání. Realita je často tak jiná. Občas prostě vidíme jen to, co sami chceme. Doporučuju jako letní jednohudbku pro zasmání, možná trochu k zadumání, ale pravdou je, že to je z prostředí střední školy, takže pozor na cílovou skupinu. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Někdo měl doma na záchodě rozečtený román Johna Greena, v němž bázlivý Ošklivák hledá průbojnou Krásku, a rozhodl se jej zfilmovat. Produkce si usmyslela, že se z přehlídkových mol povolá Cara Delevingne. Na tu mládež přece slyší, ta určitě naláká nevybouřené mladíky, kteří by jinak o film svými pyji ani nezavadili. A přihodí se neotřelá ˝storka˝ o tom, kterak na mapách existují města, co mají svůj skrytý význam. Cara Delevingne je ale ve filmu jen na začátku a na konci. Po trestné výpravě zaměřené proti jejímu nabíječi náhle vyklidí pole. Pak už se o ní jen mluví, případně po sobě zanechává různé indície. Jakkoliv můžeme kritizovat její herectví, tenhle film táhla, bez ní už to tak svižné nebylo, film se mnohdy i vlekl. Stopáž byla fakt nepřítelem. Ovšem citlivé dušičky nevyjebaných mladých dívek můžou plesat pod nánosem inteligentních dialogů, v nichž omladina nemyslí na prcání, chová se velmi důstojně a opičáka Nata Wolffa při cestě za tajemnou kráskou podporuje, ani trochu mu nezávidí a do buchet na cestu mu nenaplili. No škoda, že film po hodině působil ˝vyflusle˝, postupně se ze všeho zajímavého vydal. Už jen v podstatě záleželo na tom, zda se ti dva spolu shledají a ze sex rulety si hrdina vylosuje bloudžobík, rimdžobík nebo hendžobík. Jen jsem mu přál, aby mu Cara ještě stála za to. A tak končí téměř pohádkový příběh, v němž je sex vyprávěn formou metafor a ovulující dívky po zhlédnutí drasticky žiletkou pracně seškrabávají ve svých růžových pokojíčcích Justýnky Bíbrovic, protože takový floutek, který se jim ani mezi kozy nepodepíše a nikam za nimi necestuje, ten si nezaslouží sdílet s nimi jejich růžovoučký svět. 6/10 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Paper Towns" boli z mojej strany vskutku očakávané, nakoľko minuloročný "The Fault In Our Stars" ma celkom príjemne prekvapil uveriteľným príbehom, dobre spracovanou drámou a veľmi sympatickými postavami, kvôli ktorým som si dokázal film celkovo veľmi užiť. V tomto prípade ide o veľmi podobnú situáciu, nakoľko tu opäť máme skvelé postavy a zaujímavý príbeh, no rovnako musím povedať, že ma film vo svojich záverečných momentoch veľmi príjemne prekvapil. Nemusí byť rozprávkový happyend nato, aby naši hrdinovia boli šťastní, nie je nutné nám všetko prezradiť. A film veľmi inteligentne tieto myšlienky využíva vo svoj prospech a funguje to. Plus fantastický humor, kde skutočne cítime súdržnosť našich hrdinov a najmä ich spoločná misia ich možno skutočne spojí viac než by si človek myslel. Osobne mám s filmom asi len jediný problém a to je možno úvodných pár minút, kým sa doňho musíme dostať, a človek asi prvú polku filmu vôbec nevie kam chce smerovať. Na druhú stranu ale zase je fajn premýšľať a očakávať. "Paper Towns" je veľmi dobrým filmom na leto, som veľmi rád, že som ho videl, a viem si predstaviť, že by som si ho niekedy pozrel znovu. Ak uvažujete o zhliadnutí, tak si kúpte v najbližšom kine lístok. Budete spokojní. Hodnotenie: B ()

Galerie (65)

Zajímavosti (11)

  • Filmovanie snímky prebiehalo na viacerých miestach po celých Spojených štátoch. Filmári pracovali v predovšetkým v Kalifornii, Severnej Karolíne a na Floride. (MikaelSVK)
  • „Papírové“ město Agloe skutečně na mapách existuje. Jako papírové město (paper town, copyright trap) jej najdeme na mapách Google. Z papírových map již bylo odstraněno. (rakovnik)

Související novinky

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

Záporácká týmovka od Marvelu našla režiséra

10.06.2022

Nejdůležitějším projektem Marvelu v příštích pár letech bude podle všeho reboot Fantastické čtyřky. Do třetice všeho dobrého to totiž chce mít Kevin Feige správně, a podle posledních drbů by se… (více)

Reklama

Reklama