Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmový dokument o Karlu Zemanovi, dobrodruhovi filmového plátna, který bez počítačových efektů dokázal vzít diváky na cestu do pravěku, na Měsíc nebo do hloubek oceánů... „Proč vůbec točím filmy? Hledám Zemi nikoho, ostrov, na který ještě nevstoupila noha filmařova, planetu, na které ještě žádný režisér nevztyčil vlajku objevitele, svět, který existuje jen v pohádkách.“ Karel Zeman... Dobrodruh filmového plátna Karel Zeman patří mezi nejúspěšnější světové filmaře. Jeho film Vynález zkázy se v 50. letech promítal v 70 zemích světa, jen v New Yorku v 96 kinech najednou. Ve studiu ve Zlíně vymýšlel filmové postupy a triky, které kombinoval a stvořil tak přelomová filmová díla. V dobách před digitálními efekty a bez počítačů zavedl diváky po celém světě na cestu do pravěku, na měsíc i pod mořskou hladinu. Ukážeme vám jeho cestu životem. Nahlédneme do kuchyně průkopníka filmových triků. Vyzpovídáme filmaře od Japonska po Ameriku včetně Terryho Gilliama a Tima Burtona. Zjistíme, proč jsou jeho filmy stále živé a v mnohém nepřekonatelné. Se studenty animace zrekonstruujeme tři slavné scény z filmů Karla Zemana. Budeme sledovat, jak se jim to podaří bez použití počítačů a digitální techniky. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (108)

SimpanzJi 

všechny recenze uživatele

Od dokumentu jsem hodně očekával. Zemana mám jako trikového mistra filmu moc rád, a právě proto jsem se na MFDF Ji.hlava 2015 vydal do kina. Bylo narváno, a mám pocit, že do kina posledních pár desítek lidí ani nedostalo. Respektive po 10 minutových reklamních spotech konečně začal očekávaný dokument, žasnul jsem. Bylo to pěkně zpracovaný, super "zpovědi" Tima Burtona a hlavně nadšeného Terryho Gilliama, který sám přiznal, že ze Zemanových filmů dost rozkradl. Pěkně to přecházelo z dokumentu do přítomnosti, kdy studenti zkoušeli napodobit Zemanovu tvorbu. Super. 31. 10. 2015 ()

contrastic 

všechny recenze uživatele

Skvělé !!! Jedinečný člověk, filmař, režisér, umělec ….. si zaslouží poctu alespoň v podobě dobře natočeného dokumentu !!! Svou mimořádnou tvorbou překročil hranice okleštěného Československa a zapsal se do dějin kinematografie zlatým písmem. Jinak mě moc potěšily příspěvky mých oblíbených režisérů, Terryho Gilliama a Tima Burtona. ()

Reklama

Trevor 

všechny recenze uživatele

Príliš veľa angličtiny, príliš veľa sebavedomia slečny ktorá si myslela že je tak dobrá ako pán Zeman a typická česká trauma z okupácie (normálne som čakal že vojská Varšavskej zmluvy vtrhli do ČSSR iba kvôli tomu aby musel pán Zeman prestať tvoriť) v inak výbornom dokumente o svetovej Českej legende. Predstavte si keby sa pán Zeman rozhodol prispôsobiť sa režimu o niečo viac, teraz by po ňom pes neštekol a bol by zatracovaný ešte aj za Vynález zkazy...Pre ľudí ktorý sa o film zaujímajú do detailov určite povinnosť, pre nás laikov poučný dokument. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Asi jsem trochu neznaboh, ale mě prostě krom Cesty do pravěku a (dejmetomu)Vynálezu zkázy Zeman nikdy zásadněji neoslovil a spíš mám respekt k jeho trikovému řemeslu než filmům samotným. Proto trošku odmítám uchcávat z téhle glorifikace, která se nám snaží namluvit, že Jméno a filmy Karla Zemana zásadně změnili světový film a dodnes jsou ve světě snad známější než u nás.... Z vyslýchaných osobností zde většinou trochu kostrbatě a zdlouhavě lezou dost banální a zřejmé věci a z mého pohledu ani experiment s mladými filmaři nepřinesl žádný závažnější poznatek. Gilliam –jako tahák dokumentu- své nadšení přecejen kapku přehrává. Jakože, věřím, že kdysi některé ty filmy viděl a líbili se mu, ale tady to skoro vyznívá, že by bez Zemanova vlivu nikdy nic nenatočil. Pozér Burton, který blábolí trochu z cesty (jakoby vlastně nevěděl o kom je řeč, ale dělal, že přesně ví a rád něco poví) to už je kapitolka sama pro sebe.... K Zemanovi respekt, Je to fajn osobitá filmařina, řemeslo v malíku a přeju mu, že jeho filmy nezestárly tak jako mnoho jejich vrstevníků, ale tenhle dokument jako celek na mě působil místy dost vlezdoprdelkovsky. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument o pravděpodobně nejlepším českém režisérovi všech dob, který se narodil v sousední vesnici. Ten chlap je prostě génius a jeho příběh i to, jak to všechno vyráběl, prostě stojí za pozornost. Projevy některých mluvicích hlav byly sice lehce nesnesitelné, ale zase na druhou stranu je tam Terry Gilliam, a je tam hodně! Ovšem třeba Tim Burton je tam absolutně zbytečně a to je veliká škoda. A Spielberg tam není vůbec, ale holt člověk nemůže mít všechno. Rozhodně doporučuji, tohle stojí za vysokou pozornost, a to i v případě, že jste hanbáři, a Zemanovy filmy neznáte nebo se vám nelíbí. 90%. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Životopisný dokument o jednom z velikánů světové kinematografie Filmový dobrodruh Karel Zeman byl představen ve světové premiéře v Karlových Varech v roce 2015. (polson)
  • K myšlence natočit celovečerní dokument o českém filmovém mágovi přivedla Ondřeje Beránka shoda náhod. Před dvěma lety se podílel na otevření Muzea Karla Zemana u Karlova mostu. Zemanova dcera Ludmila tehdy poskytla mnoho materiálů, které autory muzea inspirovaly k natočení snímku mapujícího celoživotní dílo Karla Zemana. "Protože to byl geniální člověk a na světový úspěch jeho filmů se trošku pozapomnělo, chtěli jsme jej připomenout a ukázat Čechům, že máme být na koho hrdí," sdělil své pohnutky Ondřej Beránek.
    Film byl poté společně se snímkem Vynález zkázy (2015) uveden na světové výstavě Expo v Miláně. (Zdroj: zpravy.ihned.cz)
    (polson)

Související novinky

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

02.06.2016

Ve dnech 30. a 31. května, obohatila program Zlín Film Festivalu 14. ročník konference o filmovém marketingu Duhová kulička. V rámci konference byla také oceněna nejlepší marketingová kampaň k filmu… (více)

Reklama

Reklama