Reklama

Reklama

Rudý kapitán

Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v horkém létě roku 1992, půl roku před rozdělením Československa. Mladý detektiv Richard Krauz se dostává k novému případu – na hřbitově byla vykopána mrtvola kostelníka Kloknera s hřebíkem v hlavě. Krauz zjišťuje, že za jeho umučením stojí bývalá StB a nikdy nenalezený spis zachycující zločiny kněží, na jehož základě StB církev vydírala. Případem posedlý Krauz se vydává napříč rozpadajícím se Československem hledat muže, ke kterému vedou všechny stopy: Rudého kapitána, specialistu na „konečné" výslechy. Krauz však není sám, kdo ho hledá... (A-Company CZ)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (405)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Zatímco kniha mě vtáhla do děje od prvních řádků, film se vydal na svou šílenou pouť aniž by se mě dotknul. (3.4.2017) S odstupem času vyvanul dojem z knihy a film jsem viděla jako by to bylo poprvé. Už jsem neměla potřebu srovnávat sknižní předlohou, vnímala jsem film. Chápu filmovou zkratku, často je ku propspěchu věci, ale zdá se, že tady to poněkud znečitelnilo děj. Přimlouvala bych se příště za minisérii, která by umožnila podrobnější zpracování. Viděla slovenská i česká verze. (21.1.2018) ()

larelay 

všechny recenze uživatele

a tak slubne to vyzeralo. ale... nuz, ale na ale sa tu nehrame a aj nieco co vyzera slubne, moze skoncit fiaskom. herecky okay, atmosfera super, ale tie postsynchrony a sialeny strih, kedy mate pocit, ze vam uslo nieco podstatne, tak to je velky pruser. mimochodom, uz som spomenula postsynchrony? katastrofa! ciste peklo. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

„UDĚLALI TO NARYCHLO. ŽÁDNÝ ÚMRTNÍ LIST, ŽÁDNÝ DŮKAZ O VRAŽDĚ…“ /// Pokus o špionážní thriller, v československým podání, takže hlavní roli hrajou porevoluční STB(áci) a skandální odhalení mezi „černoprdelníky“. Půl hodiny se neděje nic (kromě Genzerova camea (ve spojení se Suchošem prdel, ale v dramatický scéně?...). Naštěstí pak se objeví famózní úkaz (míněno vážně) v podobě Kaisera (ten by se kurevsky hodil k majorovi Zemanovi!) a příběh jakž-takž celkem funguje. Ovšem v podstatě je to taková historka, která místy potěší filmařinou, ale výpovědní hodnota je mizerná. Tohle jste měli natočit v roce 1995 a ne 30 let po revoluci! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „Červený kapitán“, kterou v roce 2007 napsal Dominik Dán, neznám. 2.) Pohřbíval jsem „narychlo“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ne ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Dominika Dána mám veľmi rád. Považujem jeho diela za jasný prínos na poli slovenskej literatúry, hoci sa detektívny žáner považuje skôr za oddychový. Jeho cit pre vykreslenie charakterov je ale presný a každí si v nich nájde svojich obľúbencov. Ak pristupujeme k adaptácií tohto diela komplexne nevyhneme sa faktu, že tieto postavy musia dýchať životom aj na plátne. A to sa tu veľmi nedeje. Netvrdím ale že by bol film plochý. Je tu ale citeľný jednoduchý fakt, že tvorcovia neustále balansujú medzi žánrovkou a komerčným filmom a zároveň niečím s nádychom artu. Kameramanské vychytávky - hoc ako nápadité často narúšajú plynulé rozprávanie. Stuhr ale výborný spolu s ostatnými. Poteší prítomnosť Kozu aj štek Genzera - policajt v zelenom, ktorý sa zase otočí naspäť keď uvidí hrdinov pred policajnou stanicou. Kollár pracuje s tým že príbeh už poznáme a preto ho môže posunúť do temnejšej roviny a vyhýba sa odľahčeniu (Váňa a Hanzel strašne nevyužitý spolu s Jimbom). Nadávky začínajú tiež po chvíli pôsobiť samoúčelne, len aby sa nepovedalo. Ale do atmosféry - ktorá je inak veľmi perfektná - sa akosi nehodia. A hoci sú tam nejaké neistoty, film sa nebojí násilia alebo pamätných scén - horiaci dom, chlapec čo sa počúráva, vlaková stanica. Ale Karásek a jeho Kandidát zase fungovali v komerčnej rovine takmer bezchybne. Ak bude pokračovanie budem rád. Takto dávam slabé 4. Jednak z radosti že prišla ďalšia žánrovka, ale aj z faktu, že atmosféra starej Bratislavy je naozaj bezchybná. Len toho strihu mohlo byť možno menej. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Stylově natočená tvrdá kriminálka ze začátku 90. let vypadá opravdu dobře – od výpravy až po kameru a střih. Jenže zase mám problém s příběhem, nejasnostmi v něm, nelogičnosti a dost možná i nesmysly. Je to podobné jako s přístupem ke slovenštině, také je to předabováno do češtiny skoro všechno, ale sem tam něco slovensky zůstalo. Mám z toho rozpačitý pocit, že tu bylo zaděláno na víc, ale nakonec je to sice nadprůměr, ale na čtyři hvězdičky ne. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (28)

  • Arcibiskup vo filme je v knihe spomenutý priezviskom Jastrab. Dominik Dán totiž postavy podobné s realitou v románoch šifruje veľmi okato (Mlynská dolina – Pekárska dolina, SIS – ISI, Róbert Remiáš – Róbert Eliáš a podobne). Tvorcovia filmu meno arcibiskupa zámerne vynechali. Ide o postavu podobnú s arcibiskupom Sokolom, ktorý mal koncom 90. rokov aféru s otvorením zväzkov ŠtB, kde figuroval ako spolupracovník. Román a teda aj filmová línia ohľadom spisu ostala zachovaná. (giaruj)
  • Knižná predloha k tomuto filmu, román "Červený kapitán" od Dominika Dána, vyšla na Slovensku v roku 2007, v Čechách o rok neskôr pod názvom "Kapitán Smrt". (Santino7)
  • Martin Finger (Ivan Canis) nemal dabéra a v slovenskej verzii rozpráva autentickou slovenčinou. Naopak v českej verzii nadaboval sám seba v postsynchrónoch. (Jello Biafra)

Související novinky

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

Kino na hranici: hvězdy na těšínském nebi

22.07.2021

Letos se v obou Těšínech budou slavit prázdniny s filmem. Na přelomu července a srpna se po pandemické přestávce diváci setkají naživo v rámci filmové přehlídky „Kino na hranici”. Co je čeká? „Loňský… (více)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Reklama

Reklama