foto

Boris Hybner

  • nar. 5.8.1941
    Vyškov, Protektorát Čechy a Morava
  • zem. 2.4.2016 (74 let)
    Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Český mim, herec, režisér, dramaturg a pedagog Boris Hybner hned po maturitě nastoupil do chemičky v Litvínově, následně pokračoval ve studiích na zemědělské škole a poté na pedagogickém institutu v tehdejším Gottwaldově. Tam založil kabaret Reflektor. Jeho první mimické vystoupení na veřejnosti v souboru Ladislava Fialky se odehrálo v Divadle Na zábradlí v roce 1964. Po několika letech založil se Ctiborem Turbou Divadlo Alfreda Jarryho. Spolu se souborem Gag, jenž založil roku 1978, pokračoval v rozvíjení němé filmové grotesky.

V osmdesátých letech slavil velký úspěch zejména v Nizozemí s trilogií Zahrada jménem Hollywood, kterou později zpracoval do podoby televizního seriálu GAGMAN - za něj získal Bronzovou růži z Montreux. Zahrál si i v Austrálii, a to s vynikajícím ruským klaunem Slávou Poluninem v jeho světově proslulé Snowshow. V roce 1990 založil v Praze divadlo Gag, které fungovalo šest sezón. V současnosti vede na pražské HAMU katedru nonverbálního divadla.

Ve filmu se objevuje jen příležitostně a převážně v menších rolích. Jmenujme například snímky PANELSTORY ANEB JAK SE RODÍ SÍDLIŠTĚ Věry Chytilové, JÁRA CIMRMAN LEŽÍCÍ, SPÍCÍ či ROZPUŠTĚNÝ A VYPUŠTĚNÝ Ladislava Smoljaka, komedii RAFŤÁCI Karla Janáka a v neposlední řadě v Hřebejkovy PELÍŠKY, PUPENDO a U MĚ DOBRÝ.

Tomáš "hippyman" Tesař

Herecká filmografie

2016 Rudý kapitán
2015 Marguerite
Přístav (TV seriál)
Wilsonov
2013 Nevinné lži (TV seriál)
Škoda lásky (TV seriál)
2012 Muž, který se směje
Probudím se včera
2009 Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?
Peklo s princeznou
2008 Fredy a Zlatovláska (TV film)
U mě dobrý
2006 Poslední vlak
Rafťáci
2005 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2003 Čert ví proč
Pupendo
2002 Prsten kohouta Alektrya (TV film)
1999 Pelíšky
1987 Gagman (TV seriál)
1984 Bergman a Bergman, detektivní kancelář (TV film)
Někdo to rád horror (divadelní záznam)
Rozpuštěný a vypuštěný
1983 Concerto Grosso (divadelní záznam)
Jára Cimrman ležící, spící
Modré z nebe
Straka v hrsti
1982 Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
1979 Julek
Letadlem do Karlových Varů
Panelstory aneb Jak se rodí sídliště
1978 Kočičí princ
1970 Harakiri (TV film)
1969 Bludiště moci (TV film)
1968 Údolie večných karaván
1966 Můj čas je tvůj čas je náš čas není čas (studentský film)

Dokumentární

2016 13. komnata Borise Hybnera (TV film)
2015 LSD made in ČSSR (TV film)
2006 Táta jako máma (TV seriál)
2005 13. komnata Borise Hybnera (TV film)
2003 Je to krásné, když vám přes noc vyroste na zahrádce cirkus (TV film)
Kristova léta, dámy... (TV film)
1996 Mňága - Happy End
1992 Turba ergo teatro (TV film)
1989 První sekunda (TV film)
1969 Záznam o posledních chvílích komické dvojice Clow a Hamm, pořízený v roce čtyřicátého výročí zvukového filmu

TV pořady

2014 Kancelář Blaník (TV pořad)
TýTý 2013 (TV pořad)
Večer plný hvězd (TV pořad)
2013 Ceny Thálie 2012 (TV pořad)
Máme rádi Česko (TV pořad)
2012 Barování (TV pořad)
Rozhovory na konci světa (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Všechno nejlepší (TV pořad)
2010 Ceny Thálie 2009 (TV pořad)
Český lev 2009 (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
2009 Politická střelnice (TV pořad)
2005 Pípšoubazar (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2003 Mléčná dráha (TV pořad)
Telebazar (TV pořad)
2000 Další, prosím! (TV pořad)
Hogo Fogo (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Věšák (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
XXL (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1990 Šaráda (TV pořad)
1988 Video a já (TV pořad)
1987 Manéž Bolka Polívky (TV pořad)
1982 Možná přijde i kouzelník (TV pořad)
1981 Malý televizní kabaret (TV pořad)

Producentská filmografie

1999 Kanárek

Scenáristická filmografie

1984 Bergman a Bergman, detektivní kancelář (TV film)
Někdo to rád horror (divadelní záznam)
1983 Concerto Grosso (divadelní záznam)
1973 Papír (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace