Reklama

Reklama

Zlý drak unese princeznu Miroslavu uprostřed svatby a uvězní ji na hradě, který stojí na opuštěném ostrově. Princezna přijde o všechno – svou rodinu, přátele i ženicha. Jediné, co jí zbylo, je život v kleci a pravidelné setkání se záhadným mladíkem jménem Arman... jenže co je Arman zač a jak se dostal na drakův opuštěný ostrov? Pravdu se Miroslava dozvídá až příliš pozdě. Láska k dračímu princi je hořká a strašidelná. (TV Prima)

(více)

Recenze (207)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Existuje pět fází vyrovnání se se smutkem (popírání, vztek, smlouvání, deprese a smíření). I když by se to dalo aplikovat i při hodnocení současné úrovně (nejen) ruského filmu, já si při sledování Legendy o drakovi vystačil s trojfázovkou. A to v pořadí: rozčarování, smíření se a odpuštění. Prvních dvacet minut jsem byl velmi rozčarovaný. Opět smrtelně vážně se tvářící a superpředvidatelné fantasy, potažené digišedí. Homo bookinga nutně musí napadnout, proč ti rusové blbnou s vymýšlením "nových" fantasy příběhů a nehrábnou do ruských bylin a nekonkurují Ironmanovi a ostatním americkým kašparům postavami, které jsou tak skvostně přepálené, že je vedle nich cpt. Amerika trapný instruktor pilates. Ilja Muromec, Dobryňa Nikitič, Aljoša Popovič... každý by zasloužil celovečerák a pak týmovku. Neee, místo toho je tady unylý příběh o unášení pannen drakem. Paradoxně se to ale zlepšilo od chvíle, kdy se z fantasy stala romance na ostrově. Tvůrci to trochu rozvolnili, občas žertík a ona ani ta romantika člověka nezabije...zvlášť, když se herci povedli... . Takže když jsem se smířil s tím, že se žádná akční fantasy řež konat nebude, začalo to být snesitelné. V českém dabingu, podotýkám. Nu a co finále? Kdyby se pořádala olympiáda v psaní předvidatelných scénářů, tak by družstvo DDD zvítězilo i bez použití zakázaných látek. Ale...já jim odpouštím. A ani nevím proč. Možná mi zkratovaly mé cynické obvody a nemám chuť být zbytečně kritický, protože je to jen bezelstně romantická pohádka s fajn postavami i herci. Víc humoru a 4* bych dal bez váhání...takto jen blýskavé tři. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu je jak ze snu milovníka fantasy. Nádherná úvodní scéna, emotivní hudba, krásné záběry na krajinu, ještě hezčí animované vsuvky...úvod do tohoto fantasy světa s nádechem vikingské mytologie neměl chybu. Po chvíli ale nastupuje přehnaně emotivní romance jak ze Stmívání, kde upíra zaměnili za draka. Z filmu se stane decentní film o dvou postavách, kde ruský herec neustále chodí bez trika, aby ukázal žebřík na hrudi a ruská herečka je neustále zaobírána z takových úhlů, aby ukázala klasické přednosti, včetně ladných nohou. Celé je to takové typicky rusky velikášské a jediné, co jsem si z toho opravdu odnesl, tak ten vizuál a záběry na krásnou přírodu. Oceňuji snahu Rusů natočit fantasy, ale když už chtějí točit komorní fantasy, možná by měli trošku ubrat na samolibosti. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Rusové umí dramatické a hororové pohádky nejlíp ze všech. I když inspirace snímkem Jak vycvičit draka nemusela být tak okatá (scény létání), většinou jde film svoji vlastní cestou. Už úvodní záběry na vyprovázení dračích nevěst, laděné do černo-bílo-červena, navodí atmosféru majestátnosti a hrůzy. Obětované nevěsty jdou bosky sněhem po cestičce vysypané červenými jeřabinami na znamení jejich krvavého osudu a potom v bílých šatech ulehnou do člunů nesených černou, zimní vodou, která vystihuje jejich chmurnou budoucnost. ____ Pak se film přenese na dračí ostrov a nastává seznamování se mladé dvojice: kněžny-robinsonky, kterou únos drakem příliš nevykolejil (je z ruského dvora, zvyklá patrně na všelicos, takže to není žádná křehule), a tak se nebojí spřádat únikové plány za pomoci svého copu nebo zákeřné útoky na draka. A záhadného mladíka, který evidentně nemá své sexuální puzení pod kontrolou. Vůbec: drak jako symbol nezvladatelné sexuality je jedním z nosných témat pohádky, přestože samozřejmě není vyjádřený přímočaře. Ale náznaky tam jsou po celou dobu filmu („Letěla jsem poprvé.“ „Já taky poprvé.“) _____ Odpustila bych si některé zbytečné momenty kýčovité idyly na ostrově (cachtání se v moři). Mladý muž se někdy choval nejednoznačně, jeho boj o sebeovládání měl být přehlednější. ___ Ale ta pohádka má nápad, atmosféru, skvělou kameru, estetiku a silný, jednoduchý, příběh. /21. 8. 17./ ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Ruská Kráska a zvíře (opravdu, i s postavou, která zastupuje Gastona)... kde místo chlupáče vystupuje drak. Nic víc v téhle pohádkové fanstasy nehledejte. Hezká je ruská (slovanská) stylizace ve vizuálně krásném balení a i herci jsou potěchou pro oko. Romantická linka mezi hlavním párem, které je věnovaná celá střední pasáž filmu, by naopak mohla být hlubší a emoce upřímnějí. Celkově jde o příjemnou podívanou na Vánoce, ale děti vzhledem k tomu zaměření na ústřední duo asi příliš bavit nebude. ()

SamVimes 

všechny recenze uživatele

Rusové se už zase nebojí těžkých "inspirací". Dokud se vykrádá Hobit (Jezerní město, drak i athelas), je to ještě docela fajn. Pak to ale přejde v trochu lepší Stmívání, které se navíc odehrává převážně v jednom ateliéru. Aspoň že ten začátek v zasněženém Jezerním městě je po výtvarné stránce krásný. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (3)

  • Jeskyně, do které drak hodí Miru, se jmenuje Prohodna a nachází se v severozápadní části Bulharska. Je známá klenbou a horními symetrickými otvory. Další lokací bylo pobřeží Černého moře, ve kterém bylo v čase natáčení množství hnědých řas, takže se modrá barva musela tvořit v počítači. (Jirka_Šč)
  • Červené bobule používané během dračím rituálu jsou sušené Rowan bobule. Podle starých folklórních tradic mají Rowan bobule chránit před zlem. (BMW12)

Reklama

Reklama