Reklama

Reklama

Spotlight

  • Česko Světelný bod (více)
Trailer 1

Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams a Liev Schreiber v hlavních rolích skutečného příběhu, ve kterém reportéři amerického deníku The Boston Globe odhalili masivní skandál zneužívání nezletilých představiteli místní arcidiecéze. Případ neměl dopad pouze na pár obviněných duchovních, ale otřásl celou katolickou církví. (Falcon)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (778)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Levná, úsporná a přece áčková filmařina, kolem které se točí celý Hollywood. Spotlight není o emocích, ale o faktech, proto ty Oscary. Skvělá věc a zároveň největší nevýhoda pro diváka, jelikož tahle dvouhodinová procedurálka je místy trochu monotónní, únavná a neosobní. Na druhou stranu tématika o které se tu mluví a výpovědní hodnoty které zanechává jsou bezprecedentní, skoro až démonické a jasně indikující, že církev je prvotřídní svinstvo. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jako zas nemám potřebu hejtovat a tvrdit, jak mě to nebavilo jen kvůli tomu, že Akademie je banda idiotů. Téma je poutavé hodně, bohužel už sama míra kontroverze musí být pro řadovýho bezvěrcovskýho českýho psa trochu uměle vyšponována ve stylu "udělej si sám" (což nedoporučuje 1,5 z 10 černoprdelníků). To ale ještě není tím největším kamenem úrazu, protože ona ta cesta party z Boston Globe za poznáním nebyla nijak dramatická, no už vůbec ne strastiplná. A tak vypadá i ten film. Popravdě....já bych si mnohem radši přečetl ten článek, než znova trávil dvě hodiny sledováním, jak vznikal. Oscarové nominace jsou mimo jak pro herce (OK, Ruffala jsem schopný jako nouzovku připustit), tak pro film a režii, které jsou uměle vyhnané kontroverzí, která dávno pominula a byla dostatečně ohodnocena Pulitzerem. Jestli tohle vyhraje nejlepší film, tak ty ceny mají váhu asi jako výsledky fotbalu. Jinak něco podobného mnohem úderněji tady. 75% ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Uznávam, Thomas McCarthy je vyborný režisér, určite lepší ako herec. Z jeho predošlej tvorby sa mi páčili najmä The Station Agent a Nepozvaný hosť. V prvom prípade zahviezdil malý veľký muž Peter Dinklage a v druhom zasa R. Jenkins. Ani Sledovačka nie je výnimkou. Páčila sa mi a to aj napriek tomu, že tu nie je žiadny dramatický vývoj ani nijak výrazná emotívna stránka. Jediný pocit, ktorý tu prevládal bol pocit nasranosti a strašnej nespravodlivosti, žiaľ v tomto svete je to tak normálne ako že zajtra vyjde slnko. Ale nominácia na oscara za najlepší film? To sa mi už zdá trochu prehnané. Viem však asi prečo. Námet je totiž veľmi silný, vie chytiť za srdce a to páni akademici majú veľmi radi (hlavne keď sa to zakladá na skutočných udalostiach). Celý čas tu vlastne sledujeme iba napínavé pátranie po pravde, ktorú si vo výsledku a v plnej paráde snáď nevedel predstaviť nikto, veď kto by si už len pomyslel, že zneužívanie detí cirkevnými perverzákmi je tak brebujnené, že rakovinový nádor vo štvrtom štádiu je proti tomu len neškodné prechladnutie? Vo filme bola vypovedaná jedna pekná myšlienka, a síce, že takýto cirkevníci nevezmú svojim obetiam len dôstojnosť a detstvo, ale že im zoberú všetko, celý život, vrátane viery a možnej cesty k Bohu. Ľudia čo majú chrániť a pomáhať takto vlastne len zabíjajú v ľuďoch všetko to, čo by mohlo súvisieť s vierou v Boha alebo normálnym životom (pekným príkladom bola aj babička mladej reportérky). Ešte späť k oscarom. Jasný víťaz ako herec vo vedľajšej úlohe by sa mal stať Mark Ruffalo, tu mi ukázal, čo za hereckého chameleóna to vlastne je. Potlačil v sebe všetko charakteristické čo už poznáme z predchádzajúcich jeho postáv, a prišiel s niečím absolútne novým, úplne novým charakterom a postavou, do najmenších detailov precízne zvládnutou, počnúc od štýlu chôdze, mimiky, neverbálnych gest, intonácie reči.... No skrátka, klobúk dole, muselo to dať neskutočnú prácu. Už len kvôli nemu sa oplatí snímok vidieť. 75/100 ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

…a odpusť nám naše viny, jakož i my neodpouštíme našim viníkům… Klidná koncentrovaná síla, jenž je nesmírně působivá v obou svých rovinách. V té, co odkrývá šestiprocentní systémové selhání zametané léta pod chór i v té, co oslavuje poctivou nezávislou novinařinu. Mark Ruffalo budiž pojítkem k podobně nastavenému Zodiacovi od Finchera, ovšem tam se nejednalo o amorální spiknutí. Selhal snad Bůh, že uvedl je v pokušení..? ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Snímek na atraktivní téma, bohužel v naprosto neatraktivním provedení. Je to určitě pěkná ukázka investigativní žurnalistiky, ale mě to nic moc nedalo. Děj plyne odnikud nikam z protagonistů nedokáže žádný významně zaujmout a co mě mrzí nejvíc s jakou povrchností ten film k jinak atraktivní kauze přistupuje, protože chodí akorát tak kolem horký kaše a nejde vůbec do hloubky. Jo a, že je katolická církev spolek sviní to jsem věděl už dávno. Naštěstí moje rodina byla vždy přísně ateistická a tak jsem ho (díky bohu!) nikdy žádnýmu faráři kouřit nemusel. Průměrný 3* by se udělit dali, ale musím zareagovat na to přestřelený hodnocení tady.45% ()

Galerie (56)

Zajímavosti (23)

  • V době uvedení filmu Michael Rezendes (Mark Ruffalo) pracoval stále v týmu Spotlight, a to jako jediný z novinářů, kteří se tehdy podíleli na odkrytí skandálu. (bohyyy)
  • Matt Caroll (Brian d'Arcy James) má v mnoha scénách na stole položený kelímek od Dunkin' Donuts s ikonkou programu odměn "DD Perks", který začal fungovat až v roce 2014, tedy třináct let po době, kdy se film odehrává. Na chipsech Doritos v kanceláři je zase logo, které se začalo používat až v roce 2013. (hansel97)

Související novinky

Z La La Landu na Měsíc

Z La La Landu na Měsíc

24.06.2017

Damien Chazelle (Whiplash, La La Land) se letos stal nejmladším režisérem, který má doma na poličce Oscara. Jeho další film tak doprovází astronomická očekávání, před nimiž by se kdekdo schoval k… (více)

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

30.12.2016

Ani novým Star Wars se nepodařilo sesadit z trůnu nejúspěšnějších filmů roku 2016 v českých kinech pohádku Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. Těší nás, že tento post drží český film, který si u nás vede v… (více)

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

Startuje letní přehlídka BEST FILM FEST

14.07.2016

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama