Reklama

Reklama

Muž, který poznal nekonečno

  • Velká Británie The Man Who Knew Infinity (více)
Trailer 3

Pravdivý příběh o přátelství, které navždy změnilo matematiku. V roce 1913 přicestuje indický matematik-samouk Srinivasa Ramanujan (Dev Patel) do Cambridge na pozvání svého mentora, excentrického profesora G.H. Hardyho (Jeremy Irons). Tady se však setkává nejen s přísným akademickým světem, nepřejícím jeho intuitivním matematickým teoriím, ale i se společenskými předsudky. Spolu s Hardym budou muset bojovat, aby ukázali Ramanujanův geniální matematický talent celému světu. (Magic Box)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (107)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keďže sa poväčšinu stopáže nachádzame na akademickej pôde, tak čisto akademicky zobrali tvorcovia aj spracovanie. Témy, ako predsudky, rasizmus a nedôvera k faktu, že by niekto inej ako bielej pleti mohol prísť s niečím skutočne objavným, sú vo filme zobrazené príliš prvoplánovo. Vojaci si do mladého muža kopnú radi len tak pre zábavu, ale na druhej strane, ak mal Srinivasa podobný zážitok odžitý, tak prečo ho nezobraziť. Všetci zhruba tušíme, k akému rozuzleniu film speje a asi aj akú bude mať bodku, ale wikipediu si aj tak vopred nečítajte. Takže som rád, že som sa dozvedel, kto to bol Srinivasa Ramanujan a potešili samozrejme aj spoľahliví herci. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Fascinujúci Ramanudžanov príbeh, o ktorom som doteraz nevedel absolútne nič. Po tomto filme aspoň budem vedieť, že takýto talentovaný indický matematik skutočne existoval. Vedecká časť filmu s matematickým kontextom našťastie nebola až tak jednoznačne v popredí, inak by som sa asi v tom celom úplne stratil, keďže v matematike, číslach, vzorcoch a konštantách sa až tak nevyznám. Ale životný príbeh sympatického tamilského mladíka bol nesmierne inšpiratívny a obdivuhodný. Muselo to byť pre neho obrovsky ťažké - ďaleko od domova, v cudzom prostredí, kde ho nikto neuznáva a nechcú dopustiť, že by mohol mať pravdu... a do toho ešte aj vojna. Jedinou útechou bola snáď tá matematika (a samozrejme sympatický profesor Hardy, ktorého vynikajúco stvárnil Jeremy Irons). ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Podobné filmy mě prostě baví. Jasně, té matematiky zde nakonec tolik není, ale ono to ani nevadí. Tohle je příběh, který je silný sám o sobě jako příběh člověka, který nedostal tolik času, kolik by mohl. Co by asi dokázal, kdyby dostal víc času a mohl dál počítat a dokazovat? Dev a Jeremy byli klasicky skvělí. ()

Paserak 

všechny recenze uživatele

Chyba ve filmu: v okamžiku bombardování se objevuje nad městem vzducholoď Zeppelin. Za normálních okolností Zepeliny bombardovali z vyšší výšky než byl výškový dosah standartních letadel. Důvodem výšky byla právě bezpečnost před útokem latadel. Výška s sebou ale nesla velkou nepřesnost bombardování a přinášela spíše psychickou újmu pro obyvatele než jiný vojensko-strategický význam. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Matematických gnériu-"naturščiků" se rodí zatraceně málo. Proto je dobře, že o jednom takovém byl natočen životopisný film. A to velice dobrý film, který dokáže z matematiky udělat fascinující záležitost i pro zcela nematematicky orientovaného diváka. Hodně tomu pomáhají J.Irons a D. Patel, ale především je to sám příběh, který fascinuje. Přiznávám, že předtím jsem o S. Ramanudžanovi vůbec neslyšel, ale odteď si ho budu dobře pamatovat! ()

Galerie (61)

Zajímavosti (2)

  • Na přípravě filmu se podíleli skuteční matematici a vědecká obec po jeho premiéře ocenila vysokou míru autenticity, se kterou jsou vyobrazeni hrdinové i jejich řešení matematických operací. (raininface)
  • Celosvětová premiéra proběhla 17. září 2015 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno