Reklama

Reklama

Příběh popisuje události na plovoucí vrtné plošině Deepwater Horizon, která se v dubnu 2010 potopila následkem exploze a způsobila největší ropné zamoření v americké historii. (Freeman Ent.)

Videa (21)

Trailer 1

Recenze (599)

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Důstojně zpracování ropné katastrofy v USA. Mark Walhberg táhne snímek, co to jde. Do vypuknutí katastrofy nic zajímavého, dále už příjemná podívaná. Bohužel to americké klišé a kýč mě tady doslova odrovnal. Všude oheň, ale USA vlajka vlaje dále, ono nestačí, že nám jí ukáží na přilbách, ale tohle byl vrchol. Amíci jsou hrdý národ, ale nemusí to ukazovat pořád .. 6/10 = 65% ()

InJo 

všechny recenze uživatele

První hodinu se tam hádají bodří drsní dělňasové (btw Kurt Russell bude macho grande asi i na smrtelné posteli) s hamižnými (jak jinak, že?) kravaťáky o tom, zda vrtat, či nevrtat. Zbylou cca půlhodinu už pochopitelně probíhá od začátku očekávané (digitální) ropné peklo, které ovšem postrádá památné momenty a místo do extrému hnaného napětí a nervozity vsází (bohužel) hlavně na zběsilé tempo. Tím naštěstí disponuje i dlouhá dialogová expozice, která by jinak byla kvůli nebývale nadměrnému využívání odborných termínů (karotáž, cementace a mraky dalších pro laika podivných slov) patrně k nepřežití. Dobrá sezónní jednohubka, žánrové vrcholy však raději hledejte jinde. 60 % ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Skleněné peklo na vrtné plošině... Katastrofický žánr mám rád, a tak jsem zklamán nebyl. Jediné, co mi vadilo - nablblé dialogy ve druhé čtvrtině. Kecy o tom, kde je jaké potrubí nebo čerpadlo proložené rádoby vtipnostmi, mne ubíjely. Naštěstí jak se začalo rozjíždět peklo, ovládly film akce a napětí. Malkovich si roli odporného slizouna očividěn užíval, stárnoucí Russell připomenul, že ještě nepatří do starého železa, co se akčních filmů týče. Špína, exploze, ohnivé jazyky, svištící rozpálený kov a moře v plamenech. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Úvod před samotnou katastrofou je docela nezajímavá část, protože se pouze řeší provedení nebo neprovedení testu cementu. Zkouška potrubí a následná havárie vrtné plošiny Deepwater Horizon je rozhodně divácky atraktivnějí a intenzivnější část filmu. Snímku se určitě daří uctít památku obětí, ale ten začátek mohl být kratší nebo záživnější. Osudné noci 20. dubna 2010 zemřelo na palubě Deepwater Horizon 11 lidí. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

42 rokov pred Deepwater Horizon bolo nakrútené Sklenené peklo. Aj keď nie je celkom korektné porovnávať oba katastrofické filmy, ten skôr nakrútený vyhráva na celej čiare. Tie novodobé monštrá nazývané plávajúce plošiny sú budované preto, aby sa nielen zo zeme, ale aj z morského dna vyťažila všetka dostupná ropa, aby si dôležití panáci mohli lietať za dôležitými stretnutiami, aby kdekto si mohol svoju riť vyvážať sám v dvojtonovom autiaku a aby takmer všetkým bolo úplne jedno za akých podmienok sa palivo dostáva do ich auta. A keďže ide o veľký kšeft naháňajú sa termíny, prehliadajú sa bezpečnostné pravidlá, čo pri takých komplikovaných výtvoroch, akým je plávajúca plošina, môže byť fatálne. Film nepovažujem za vydarený. Začiatok namiesto nenásilného vytvárania predstavy diváka, akým obrovským a komplikovaným dielom je plávajúca plošina, bol vyplnený nezáväzným tliachaním chlapákov od fachu. Samotná havária bola zmesou ničivých efektov, pričom málokedy bolo zrejmé kde a prečo sa to, či ono deje.  Od zničenia plávajúcej plošiny už uplynulo dosť rokov a nemyslím si, že by v hľadaní ložísk, ťažbe ropy, či racionálnej spotrebe produktov z nej vyrobenej došlo k nejakým povšimnutiahodným zmenám. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (17)

  • Deepwater Horizon byla postavena v roce 2001. V září roku 2009 vyvrtala rekordně hluboký vrt, který měl přes 10 km. Vrtnou plošinu běžně obsluhovalo 130 pracovníků. (dom156)

Související novinky

Wahlberga čekají roboti a El Dorado?

Wahlberga čekají roboti a El Dorado?

21.12.2014

Čtyřka Transformers sice neposbírala moc nadšených reakcí, protože se ale jedná o nejvýdělečnější film roku, pokračování nás nemine. V minulých měsících se hojně spekulovalo o tom, jestli ságu… (více)

Reklama

Reklama