foto

Emma Stone

  • nar. 6.11.1988 (29 let)
    Scottsdale, Arizona, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Už od raného dětství byla Emily „Emma" Stone přitahována k jevišti jako magnet. Poprvé se ocitla na prknech, která znamenají svět v 11 letech v místním divadle v Glendale ve státě Arizona. Během dospívání vzhlížela k ikonám komediální scény jako jsou Bill Murray, Gilda Radner nebo Charlie Chaplin. Právě odtud pochází její velká láska k legendárnímu komediálnímu seriálu Saturday Night Live. Úspěchy velkých lidí minulosti inspirovaly teprve patnáctiletou Emmu k tomu, aby se pokusila přesvědčit své rodiče k tomu, aby ji podpořili v jejím celoživotním snu stát se herečkou. To se jí podařilo. Před dovršením svých šestnáctých narozenin se společně s maminkou přestěhovala do Los Angeles.

Hned na začátku ovšem zjistila, že cesta na vrchol je plná překážek. V prvních letech se objevila pouze v několika episodních rolích v seriálech Louie nebo Medium. Ucházela se také o roli Claire v pozdějším seriálovém hitu Heroes. Neúspěšný konkurz později označila na nejtvrdší a zároveň nejužitečnější zkušenost v dosavadním životě. Na začátku roku 2007 se pomalu začalo blýskat na lepší časy. Ztvárnila jednu z hlavních rolí v seriálu Drive z prostředí automobilových závodů. Životnost seriálu byla pouze 7 episod, přesto se jednalo o první větší úspěch.

Do povědomí širší veřejnosti se dostala díky roli Jules ve finančním hitu Superbad. V roce 2009 přišla první větší role po boku Jeffa Danielse ve filmu Papírový Hrdina. Následovala romantická komedie Bejvalek se nezbavíš a především kultovní Zombieland. Ve stejném roce se Emma přestěhovala do New Yorku. O rok později excelovala v teenagerovské komedii Panna nebo Orel. Za svůj výkon byla nominována na Zlatý Glóbus. V říjnu 2010 se jí splnil životní sen, když moderovala jednu episodu kultovního seriálu Saturday Night Live. O rok později se ji dostalo velké cti si svou účast zopakovat.

Mimořádně úspěšný byl rok 2011. Představila se po boku Ryana Goslinga v romantické komedii Crazy, Stupid Love. Za zmínku stojí také její cameo ve filmu Kamarád taky rád. Následovala hlavní ženská role v oscarovém dramatu Černobílý Svět. Loni o sobě nechala slyšet ztvárněním slavné komiksové postavy Gwen Stacy v rebootu The Amazing Spiderman. Letos se objevila v mafiánském eposu Gangster Squad: Lovci Mafie a animovaném hitu Croodsovi.

A na co se můžeme těšit v nejbližší budoucnosti? V postprodukční fázi je černá komedie Birdman od Alejandra Gonzáleze Iñárrity, ve které ztvární dceru Michaela Keatona, vracející se z odvykací kůry. V roce 2014 dorazí do kin komiksové pokračování The Amazing Spiderman 2. Společně s Bradley Cooperem a Rachel McAdams se upsala novému filmu Camerona Crowea. Objeví se také po boku Colina Firtha v připravovaném projektu od Woodyho Allena.

Emma ráda sleduje starší černobílé filmy. Věnuje se propagaci boje proti rakovině prsu. Nemoci, kterou onemocněla její maminka. Velmi si chrání svoje soukromí. Původem přírodní blondýnka na sebe v jednom rozhovoru prozradila, že by časem ráda zkusila producentské řemeslo. Uvidíme, jestli se jí tento sen podaří splnit.

Martin "Fancipal" Wróbel

Herecká filmografie

Filmy

2020 The Croods 2
2019 Zombieland 2
2018 Favoritka
2017 Souboj pohlaví
2016 La La Land
Popstar: Never Stop Never Stopping
2015 Aloha
Iracionální muž
2014 Amazing Spider-Man 2
Birdman
Kouzlo měsíčního svitu
2013 Croodsovi
Gangster Squad – Lovci mafie
Mládeži nepřístupno
2012 Amazing Spider-Man
2011 Bláznivá, zatracená láska
Kamarád taky rád
Černobílý svět
2010 Marmaduk
Panna nebo orel
2009 Bejvalek se nezbavíš
Papírový hrdina
Zombieland
2008 Domácí mazlíček
Rocker
2007 Superbad
2005 New Partridge Family, The (TV film)

TV seriály

2018 Maniac (TV seriál)
Option C (E10)
Utangatta (E09)
The Lake of the Clouds (E08)
další epizody (10)
2012 Studio 30 Rock (TV seriál)
The Ballad of Kenneth Parcell (S06E04)
2007 Drive (TV seriál)
iCarly (TV seriál)
2006 Lucky Louie (TV seriál)
2005 Médium (TV seriál)
Sweet Dreams (S02E05)
Sladký život Zacka a Codyho (TV seriál)
2000 Malcolm v nesnázích (TV seriál)

Dokumentární

2017 One Day a Week
2016 David Blaine: Beyond Magic (TV film)
2014 Hrdinové a padouši: Svět úžasného Spider-mana (TV film)
2012 Rite of Passage: The Amazing Spider-Man Reborn
2011 The Big Picture (TV seriál)

TV pořady

2018 Oscar 2018 (TV pořad)
The 75th Golden Globe Awards (TV pořad)
2017 23rd Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
Oscar 2017 (TV pořad)
The 74th Golden Globe Awards (TV pořad)
2015 87. Annual Academy Awards (TV pořad)
Nickelodeon Kids' Choice Awards 2015 (TV pořad)
Saturday Night Live 40th Anniversary Special (TV pořad)
The 21st Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 2014 MTV Movie Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2013 Ok! TV (TV pořad)
2012 2012 MTV Movie Awards (TV pořad)
84. Annual Academy Awards (TV pořad)
Módní styl hvězd (TV pořad)
Nickelodeon Kids' Choice Awards 2012 (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2012 (TV pořad)
People's Choice Awards 2012 (TV pořad)
Stand Up to Cancer (TV pořad)
The 17th Annual Critics' Choice Movie Awards (TV pořad)
The 66th Annual Tony Awards (TV pořad)
2011 2011 MTV Movie Awards (TV pořad)
Teen Choice 2011 (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
MTV Video Music Awards 2010 (TV pořad)
2009 Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
Up Close with Carrie Keagan (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2002 Last Call with Carson Daly (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace