Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jean Gabin v roli venkovského statkáře, který vzal spravedlnost do vlastních rukou. Francouzsko-italský snímek režiséra a scenáristy Pierra Granier-Deferrea z roku 1970 připomene Jeana Gabina (vl. jménem Jean-Alexis Moncorgé 1904–1976) v období jeho nejvyzrálejšího herectví, kdy měl již za sebou desítky slavných rolí včetně Jeana Valjeana či slavného komisaře Maigreta. Po dobu své 20 let dlouhé herecké kariéry natočil Jean Gabin téměř půl stovky filmů.
Postava starého patriarchálního farmáře Augustea Maroilleura, kterou ztvárňuje v tomto kriminálně laděném thrilleru, Jeanu Gabinovi dokonale padne. Jeho hrdina je despotickým, ale svým způsobem spravedlivým vládcem své půdy v tradiční farmářské rodině v Normandii, ve které společně hospodaří dvě dcery i jejich manželé. Ve chvíli, kdy Auguste zjistí, že jeho vnuk Henri je zapleten do nebezpečného obchodu s pašeráky drog a že jeho farma se dokonce stala úkrytem pro smrtící bílý prášek, neváhá vzít spravedlnost do svých rukou. Když je však prolita krev, nebezpečná hra se mění v nevyhlášenou krutou válku bez zákona a pravidel. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (159)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Trošku jsem se zasekl na malém detailu, který mi zkazil jinak skvělý dojem z drsňáckého poselství filmu o spravedlivé válce za čest a svou rodinu. Tím detailem pro mě bylo dobrácké jednání mafiánů, které ani nenapadlo vzít si to co se nabízelo a pak se dožadovat směny za svůj majetek a souputníka. Gabin se netvářil, že by se nechal jen tak zastrašit, tak nechápu, že když už obšťastnili ženskou část rodiny svou návštěvou, Gabinovic vnučku při té příležitosti zprznili ( i když těžko říct, nebyla zas tak otřesená), proč si hergot třeba tu holku nevzali sebou ? Zřejmě to nechtěl Granier-Deferre tak hrotit nebo to možná jen nedomyslel, zaslepen poctou chlapáckému postoji k obraně svého teritoria. Každopádně Gabina si zvolil dobře, ten by patrně ustál s kamenným výrazem ve tváři i vyvraždění celé své rodiny a přesto by to byl sympaťák. Ohrožení vlastního teritoria může mít různé odstíny a já si z tohoto filmu beru ponaučení, čili až mi zase zazvoní jehovisti u baráku, tak... ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Povolání ?" ----- "Vlastník statku." ----- "To není povolání." ----- "Podle mě je." ----- Měl statek, rodinu - a zásady. Nic jiného pro něj neexistovalo - nic jiného nebylo důležité. A žádné ze svých priorit se nehodlal vzdát. Možná nešel s dobou, možná zůstal příliš svrchovaným vládcem svého malého panství - staromódním, hrdým a zatvrzelým ... přesto mu nemůžete nefandit ... v civilně pojatém, syrovém příběhu, který svého hrdinu nekompromisně vytrhne z izolace - aby ho konfrontoval se světem zločinu. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Velmi moc sympaticky film o starom statkarovi /Jean Gabin- Sicilsky Klan, Touchez Pas au Grisbi/, ktory si brani majetok pred bandou vydriduchov a pred kadejakou nasranou militantnou vymletou luzou. Okrem Gabina tu hral aj Reinhard Koldehoff /u nas znamy mr. Ears z filmu Dva machri mezi nebem a peklem/. Maximalne zaujimave prostredie francuzskeho vidieka, silne sceny /kravy/ a vyborna rezia Pierre Granier -Deferra. 100 % ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nynější protesty francouzských zemědělců proti vysokým nákladům a nízkým výkupním cenám, kdy se cesty blokují traktory, hořícími pneumatikami a balíky slámy a hnůj s močůvkou je navážen před úřady, jsou jen čajíček proti tomu, když se drogový gang začne srát do rodiny Jeana Gabina. On je totiž šelma sedlák.. Stoický despota kázající činy o svatosti rodiny a půdy, na nezbytně nutné minimum osekaná stopáž přinášející ráznost a Gainsbourgova nepatřičná hudba, na kterou si člověk nakonec zvykne. Jedny vidle navrch přihazuji pro bezmocného soudce, kterému nezbývalo nic jiného, než doporučit pro sklepní čtení dalšího významného světového filosofa.. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejslabších filmů Granier-Deferra. Morální poselství filmu je jako obvykle velmi silné, ale s atmosférou si tentokrát pan režisér tolik nevyhrál. Zřejmě se spolehl na dokonalé Gabinovo herectví. Gabin je obvykle přesný, ale jeho spojení s panem režisérem rozhodně lépe fungovalo v Kočce. A sám Gabin byl určitě mnohem zajímavější sedlák ve filmu Případ Dominici. Granier-Deferre předvedl své dokonalé režijní nápady mnohem lépe v La Métamorphose des cloportes. A že umí udělat Atmosféru dokázal v Kleci. Bohužel Heroin nepatří k tomu nejlepšímu, co pan režisér natočil, to už je možná lepší i obyčejná detektivka s Noiretem Utonutí zakázáno. Ale i ten nejhorší film Pierre Granier-Deferra nemá problém nad mnohými ostatními snímky vyniknout. A Heroin rozhodně není nejhorší, toto místo bych si dovolila obsadit seriálem Le Gorille. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (6)

  • V původním znění, tzn. ve francouzštině, má film název La Horse, což může u ledakoho evokovat, že se jedná v překladu o koně. Ve skutečnosti však výraz „La Horse“ znamená ve francouzském argotu heroin. Režisér filmu Pierre Granier-Deferre v témže roce natáčel ještě jiný film, který má rovněž podobně znějící zvířecí název Le Chat - Kočka (1971). V tomto filmu hlavní roli ztvárnil rovněž Jean Gabin. (Posheidon)
  • Film se natáčel v Normandii ve Francii, konkrétně v lokacích Saint-Maurice, Val-de-Marne a v Studios de Saint-Maurice. (Posheidon)
  • Roli farmářova vnuka Henriho, který se zaplete s pašeráky heroinu, ztvárnil herec Marc Porel. Tato droga se mu v osobním životě stala osudnou - byl na heroinu závislý, což mu zničilo nejen slibnou kariéru (kromě herectví se také věnoval psaní), ale možná také zapříčinilo jeho předčasný skon. Zemřel ve věku 34 let. (Nine)

Reklama

Reklama