Reklama

Reklama

Muž z Vysokého zámku

(seriál)
  • USA The Man in the High Castle
Trailer 2
USA, (2015–2019), 36 h 6 min (Minutáž: 45–70 min)

Tvůrci:

Frank Spotnitz

Předloha:

Philip K. Dick (kniha)

Hrají:

Alexa Davalos, Rupert Evans, Luke Kleintank, DJ Qualls, Rufus Sewell, Michael Rispoli, Carsten Nørgaard, Conor Leslie, Rick Worthy, Hank Harris, Ron Roggé (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Představte si, že druhá světová válka dopadla tak, že Spojené státy ovládli nacističtí Němci s japonskými spojenci. Je rok 1962 a USA jsou nyní rozdělené na tři části. Východní ovládá nacistická vláda, západní Japonci a mezi nimi je pak neutrální území. Mezi těmito částmi však nepanují úplně ideální vztahy. A navíc se napříč sociálními skupinami začne šířit video, které detaily a průběh války vykresluje jinak, než se píše v učebnicích. Pravý čas na revoluci.
Pilotní epizoda, která vznikla na motivy románu P. K. Dicka, vybojovala celou řadu na Amazon originals. (geklon)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (251)

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zřejmě nejrozporuplnější seriál, který jsem kdy viděla. Na jednu stranu pomalý, občas nemající logiku (postihují se Židé, nepostihují se černoši) a obsazený v drtivé většině případů necharismatickými, ne příliš talentovanými herci. Všechny kladné postavy jsou nezajímavé, minimálně polovina dějových linií je vyloženě nudná. Obyčejná každodenní rutina lidí žijících v nacistických říších není dostatečně pečlivě vylíčena a někdy seriál působí jen jako sbírka nejprovařenějších faktů o nacismu zasazená do Ameriky a Japonska tak, aby to Američanům znalým evropské historie jen velmi povrchně, připadalo obohacující a chytré. ALE na druhou stranu nikdo nemůže The Man in the High Castle upřít zajímavou hlavní myšlenku a přes veškerou dnešní, někdy až do absurdna zahnanou, korektnost, věrnost zobrazení nacistických symbolů (včetně pozdravů a hesel), zvyků, některých zákonů a rasových teorií. Nikdo nemůže seriálu upřít napětí ze hry o moc mezi vysokými nacistickými představiteli, a ani pro západního diváka obohacující pohled na vnímání světa z japonského úhlu v kontrastu s tím americkým. Nikdo nemůže seriálu upřít nečernobílé postavy, kde především Obergruppenführer Smith a vyšetřovatel Kido, coby záporáci, mají uvěřitelné motivace ke svým činům a nejsou vylíčeni jen jako chladná, nelidská monstra. A konečně - nikdo nemůže seriálu upřít výtečného Rufuse Sewella (John Smith), který se v jinak unylém castingu skví jako diamant a na scény s nímž se vyloženě těšíte. /// Abych to tedy shrnula, The Man in the High Castle rozhodně není žádný současný prvoligový titul typu The Crown, The Handmaid's Tale nebo Stranger Things (chtělo by to připsat i Hru o trůny, ale poslední dvě série už se kvalitními nazývat nedají), ale i přes nezdařený casting (s čestnými výjimkami Rufusem Sewellem, Joelem de la Fuentem a Chelah Horsdalovou), nelogičnosti, roztahanost a nezajímavost některých linií a postav, zůstává originálním a má zlepšující se tendenci, takže diváka motivuje pokračovat v jeho sledování. Po všech sériích velmi slabé 3*. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Děj mi tak zajímavý nepřišel, jako spíš to, jak by běžný život vypadal, kdyby OSA vyhrála válku. Abych pravdu řek, ději mi přijde takovej trochu zvláštní, je tam jakoby mystično. Další, co je na tomto seriálu zajímavé, je otázku, kterou si dokola kladu. Kde je bod, od které se to všechno vyvíjelo jinak? Přijde mi, že není jeden. Každopádně uvidíme, co přinese druhá série, třeba mě přesvědčí o tom, že děj je zajímavější.... ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý seriál s pomalejším rozjezdem a naprosto luxusní atmosférou. The Man In the High Castle je rozhodně jedním z těch lepších loňských seriálových počinů, jehož kvalita je naprosto bez diskuze. První polovina seriálu je pomalejší, navnazuje do děje, seznamuje se skvěle napsanými a zahranými postavami. A pak se to rozjede a je to ještě větší žrádlo, prostě dílko, které je fakt díl od dílu lepší a zejména poslední dva díly jsou vyložená lahůdka (heil Heidrich). Navíc, už jen ten nápad (koho tněkdy nenapadlo, jak by to vypadalo) si zaslouží hvězdu navíc, obzvlášť když má tak špičkové ztvárnění - už jsem se zmiňoval o té luxusní atmosféře a vizuální stránce celého díla? Phillip K. Dick by měl radost. Přesto jsem byl mírně zklamán a tak zatím nechávám čtyři hvězdy, nicméně na druhou sérii jsem nesmírně zvědavý. Před ní si to asi dám ještě jednou a slibuji, že sii to vychutnám víc, včetně prvních dílů, které by opravdu mohly jen těžko zaujmout - ale nevzdávejte to, ten seriál je fakt klenot (u mě se to zlomilo někdy na konci čtvrtého dílu, pak to jelo). 80%. ()

Redi 

všechny recenze uživatele

Frickové a japončíci si rozdělili USA, což se "nečekaně" nelíbí každému, a tak se to neobejde bez odboje. Super. Bohužel Amazon není HBO ani Netflix, takže zpracování už zase tak super není. Odporně přesvícené interiérní scény bílým světlem, kde všechno září jak na prvního máje v mlze, mě iritovalo celou dobu. Hl. postavy civilů to zrovna netáhnou, na druhé straně to částečně zachraňuje role nazi velitele v NYC a postavy japan zastoupení - ministr obchodu Tagomi a inspektor Kido. Některé scény jsou na facepalm (u pádu z přehrady jsem se válel smíchy), ale jinak dobrý, budu sledovat dál, seriál dostal druhou řadu. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Příběh alternativní historie, kdy během druhé světové války zvítězili nacisté a ovládli tak spolu s Japonci i Spojené státy, je víc než zajímavý. Knižní předlohu Philipa K. Dicka jsem nečetla, takže nemohu srovnávat, nicméně v produkci Ridleyho Scotta vzniklo dílo, které má velký potenciál. Mezi letošními piloty Amazonu má právě tenhle největší šanci u diváků uspět a dočkat se tak celé série. Pilot - 80% 18.2.2015: Tak je rozhodnuto, Amazon objednal celou sérii./Po první řadě jsem naprosto nadšená. Čekala jsem hodně, dostala jsem hodně. Tohle je zkrátka dílo, které mému vkusu sedlo tak dokonale, že víc to ani nejde. A pomalejší tempo vyprávění, které zřejmě bude řadě zmlsaných diváků vadit, vítám. Díky němu jsem si mohla užít každé políčko "filmu", úžasnou výpravu, pečlivě budované napětí a výtečné herecké výkony. Od druhé série si slibuju mnoho, rozehrané to mají tvůrci parádně. A co se týká konce první série, k tomu lze jen říct, že to není nic pro diváky, kteří postrádají představivost. Ale jejich škoda. 1. série - 100% Druhá řada je ještě o chlup lepší než ta první. Rozhodně o poznání svižnější, což jistě ocení reptalové, kteří si stěžovali na rozvláčné tempo. Na druhou stranu si nejsem úplně jistá, jak cesty do alternativní reality, které naťuklo finále první série, stráví lidé bez fantazie, kteří s tím měli vážný problém. Ale tak pro takové ten seriál stejně není. Druhá řada je hodně mrazivá a vzhledem k aktuální politické situaci (nejen) ve Spojených státech až děsivě aktuální. 2. série - 100% ()

Galerie (115)

Zajímavosti (24)

  • V 6. epizodě 1. série "Three Monkeys" zazní zhruba v polovině stopáže na pozadí děje z Dvořákovy opery "Rusalka" česky árie "Měsíčku na nebi hlubokém..." (ydenbroy)
  • V alternatívnej realite, v ktorej sa odohráva dej seriálu, prebiehala druhá svetová vojna v rokoch 1939 – 1947. (Avathar)
  • Philip Kindred Dick, autor předlohy "Muž z vysokého zámku", obdržel za své dílo v roce 1963 prestižní cenu Hugo Award. (Tomihiro)

Související novinky

Amazon zachránil The Expanse

Amazon zachránil The Expanse

28.05.2018

Nejspíš vám neuniklo, že zažíváme válku kabelovek a streamovacích služeb. Všichni se totiž snaží mít co nejlepší a nejatraktivnější obsah a předehnat tak konkurenci. V čele pelotonu se momentálně… (více)

Reklama

Reklama