Reklama

Reklama

Muž z Vysokého zámku

(seriál)
  • USA The Man in the High Castle
Trailer
USA, (2015–2019), 36 h 6 min (Minutáž: 45–70 min)

Tvůrci:

Frank Spotnitz

Předloha:

Philip K. Dick (kniha)

Hrají:

Alexa Davalos, Rupert Evans, Luke Kleintank, DJ Qualls, Rufus Sewell, Michael Rispoli, Carsten Nørgaard, Conor Leslie, Rick Worthy, Hank Harris, Ron Roggé (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Představte si, že druhá světová válka dopadla tak, že Spojené státy ovládli nacističtí Němci s japonskými spojenci. Je rok 1962 a USA jsou nyní rozdělené na tři části. Východní ovládá nacistická vláda, západní Japonci a mezi nimi je pak neutrální území. Mezi těmito částmi však nepanují úplně ideální vztahy. A navíc se napříč sociálními skupinami začne šířit video, které detaily a průběh války vykresluje jinak, než se píše v učebnicích. Pravý čas na revoluci.
Pilotní epizoda, která vznikla na motivy románu P. K. Dicka, vybojovala celou řadu na Amazon originals. (geklon)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (251)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem dočetl před pár dny, ale vlastně je to úplně jedno, jestli jsem jí četl nebo ne. Seriál je sice zasazen do alternativního světa Philipa K. Dicka, kde válku vyhráli Němci a Japonci, ale předlohy se nedrží skoro vůbec. K postavám, které se objevují v knize, přihazuje velkou kupu nových a vytváří nové dějové linky, které se v několika málo bodech podobají tomu, co se dělo v knize. Tento přístup, kde hlavním hybatelem děje není kniha "Kobylka..." ale několik filmových kotoučů, které zobrazují nacistickou porážku, se poměrně dost povedl, stejně tak jako celkově akčnější pojetí děje. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Plakátová prezentaze fašizmu a nacizmu, snaha vzbudit emoce k postavám, které známe sotva minutu a angažovanost ke vztahu, který známe sotva dvě. Všudypřítomný hnědý filtr a k tomu jeden z mých nejméně oblíbených žánrů - alternativní realita. Ne zrovna ideální rozjezd. Jestli si mě seriál něčím získal, pak velmi brzkým příslibem zajímavého sci-fi, které se začne naplňovat koncem první série a mou slabostí pro špionážní drama, které se naplňuje až do samého konce. Díky premise navíc nabízí snad jediný legálně možný vhled do nitra nacistické rodiny. Hajluje se neustále, cigareta pálí jedna od druhé a pro tabuizovaná slovíčka a myšlenky nechodí daleko. 'Alternativní' tedy funguje jako svého druhu alibi pro nepříjemné srovnávání s 'realitou'. Na své si přijdou příznivci motýlího efektu a samotný konec otevírá dveře symbolickým významům a přesahům, které do seriálu prosakují od samého počátku. Poměrně velké překvapení a palec nahoru pro producenta, co to odklep. ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Na úvod je to celkem silná káva, pobrat všechny informace a postavy, stejně jako především vztahy mezi jednotlivými frakcemi - nicméně jakmile se tím prohlodáte, vyplivne vám na konci pilot dvě celkem sympatické postavy a jednoho záporáckého hajzla, tudíž se celá rovnice rychle pokrátí a dál už se s tím bude počítat mnohem líp. Teda alespoň doufám, protože atmosférou a kulisami je to náramně originální podívaná, tak snad i ten příběh bude stát za to. Pilot 70% ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Season 1: 85%. Následující text obsahuje SPOILERY! První série volné adaptace knihy P. K. Dicka zatím nechává spíše spoustu otázek, než odpovědí. Od kud se berou ty tajemné filmy, které ukazují různé verze alternativních realit (naší současnou poražením Reichu a Japonska, nukleárně zničené San Francisco, realita, kdy stalin žije i v roce 1954, přitom v seriálové realitě byl popraven v roce 1949 a v naší zemřel v roce 1953)? Kdo je onen muž z vyskoého zámku, pro kterého jsou ty filmy dělané? (Poslední epizoda vlastně potvrdila, že je to Hitler, který žije na zámku v Rakouských Alpách a vlastní obsáhlou sbírku právě zmíněných filmů, díky nim se asi poučuje o alternativních verzích historie a snaží se vyvarovat a zabránit událostem, které by k realitě těch filmů vedly), Japonský ministr, který se na konci probudí v naší realitě? Zajímavá je teorie, že v seriálu existují lidé, kteří dokáží procházet mezi realitama a vlastně tak se získají ony záhadné filmy. Ministrův sekretář pochází z Nagasaki, má na ruce popáleninu a v poslední epizodě vypadá, že ví víc, než se předpokládá a naléhá na ministra, aby více meditoval, což ho přivede v poslední scéně právě do té naší reality. No na nějaké odpovědi si musíme počkat do další série, jsem velmi zvědav. Hlavně ale nečekejte akční seriál, je to opravdu dialogovka, ale atmosféru alternativní historie se podařilo vykreslit opravdu výborně. ()

Mkqp 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

U filmových zpracování knižních předloh bývá většinou problém, že při znalosti oné předlohy pak u diváka nastává z filmového vyobrazení obrovské zklamání. Já jsem před zapnutím předmětného seriálu nebyl ničím ovlivněn a tak jsem si mohl naplno užívat pouze představu režisérovu a nedošlo ke konfrontaci s mou vlastní. Jsem z The Man in the High Castle hodně nadšený. Další z těch milých seriálových překvapení, na jehož pokračování se rád vrhnu. Děj je obalen v mysteriózním kabátu a jsem zvědavý co dalšího pod ním schovává. Jen doufám, že se mi nedostane pohledu na nechutného ptáka postaršího chlápka, jenž má pouze potřebu jej pyšně ukázat světu. Komu nevadí pomalejší tempo vyprávění a zaujal jej obsah, vřele doporučuju všema deseti. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (23)

  • Philip Kindred Dick, autor předlohy "Muž z vysokého zámku", obdržel za své dílo v roce 1963 prestižní cenu Hugo Award. (Tomihiro)
  • Postavy to síce nikdy nahlas nevyslovia, ale séria zakázaných filmových kotúčov, ktoré zobrazujú víťazstvo Spojencov v Druhej svetovej vojne, sa volajú „The Grasshopper Lies Heavy“, v preklade: „Kobylka zaľahla sťažka“, čo je odkaz na biblickú knihu Kazateľ. (Avathar)
  • V 6. epizodě 1. série "Three Monkeys" zazní zhruba v polovině stopáže na pozadí děje z Dvořákovy opery "Rusalka" česky árie "Měsíčku na nebi hlubokém..." (ydenbroy)

Související novinky

Amazon zachránil The Expanse

Amazon zachránil The Expanse

28.05.2018

Nejspíš vám neuniklo, že zažíváme válku kabelovek a streamovacích služeb. Všichni se totiž snaží mít co nejlepší a nejatraktivnější obsah a předehnat tak konkurenci. V čele pelotonu se momentálně… (více)

Reklama

Reklama