Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do jakési země, jejíž národ je plamennými projevy diktátora právě úspěšně přesvědčován o své nadřazenosti a oprávněnosti vojenské expanze, se rozšířil bacil silně destruktivní formy malomocenství. Je nazýván morbus Tshengi nebo lidově „bílá nemoc". Jediný, kdo proti němu vyvinul účinný lék, je lékař chudých jménem Galén. Odmítá však tajemství svého medikamentu prozradit, dokud mocní maří lidské životy válkami. (NFA)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

_Moon_ 

všechny recenze uživatele

Film mě překvapil svým zpracováním. Na takhle dobrou kameru a práci se světlem jsem nebyl u filmů z 30. let zvyklý. Herecké výkony jsou taktéž skvělé. Zejména pak Zdeněk Štěpánek. Jeho Maršál - zprvu chvílemi až démonický - hnaný snahou splnit své poslání, se stává na konci postavou neuvěřitelně lidskou a tragickou. Těžko zapomenout to světlo v jeho očích, když hovoří o válce. Co je pro mě ale naprosto nepochopitelné, je postava doktora Martina, která se v předloze neobjevuje. Ta totiž závěrečnému vyústění jednoznačně ubírá na údernosti. Není mi jasné, proč se autoři snažili jakkoliv upravit jedno z vrcholných děl génia formátu Karla Čapka. Doslovný přepis Bílé nemoci by mi byl milejší. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála československých starých filmů, který přežil a dá se na něj koukat i po sedmdesáti letech, aniž by působil směšně. Haas je výborný herec (Galéna zahrál fantasticky) a poměrně nadaný režisér, některé záběry mě skutečně překvapily....Haasovi výborně sekunduje i Štěpánek v záporné roli maršála, taky velmi dobrý. Ještě bych zmínil a vyzdvihl Bedřicha Karena v roli primáře, byl taky úžasný, takový zabedněnec. Obzvláště silný je u filmu konec, který je ohromně působivý i dnes. I když je potom úplný závěr hodně naivní a utopistický, je Bílá nemoc skutečně fantastickým filmem s výbornými hereckými výkony a nápaditou režií a varovným a nápaditým příběhem z pera jednoho z největších literátů, jaké jsme kdy měli. ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Hugo Haas v roli Dr. Galéna exceluje v alegorickém dramatu podle stejnojmenné knihy Karla Čapka. Bílá nemoc je obávanou nemocí chudých, později se však tento fenomén potře a začne postihovat i bohaté, zkrátka všechny bez rozdílu. Dr. Galén, člověk, který stojí na hranici mezi plněním lékařské povinnosti a povinností zůstat člověkem, který si přeje mír. Nebudu tady spoilerovat těm, kteří o ději nic neví, ale beztak to znáte z literatury. :) ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Vynikající snímek s ohromným ponaučením a skvělým tématem. Myslím, že by se na něj měl podívat každý, jelikož ukazuje, co je v životě nejdůležitější - zdraví. Opravdu skvělý příběh, celá atmosféra, zápletka a herci. Ani mi nevadilo, že je černobílý, akorát to přidalo na důslednosti celého děje a podpořilo to i dobu, ve které se to celé odehrává. Jednoduše skvělý film, dle skvělé předlohy. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Kdo nezná tento Čapkův román kde naráží na lidskou tupost, ani netuší o co přichází. Já k neznalým lidem naštěstí nepatřím, tento příběh znám velmi dobře a tuto zfilmovanou podobu s výtečným přepisem a zpracováním jsem si náležitě vychutnal. Hugo Haas v roli Dr. Galena je naprosto nezapomenutelný. Další skvost Československé kinematografie. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (17)

  • Film bol v USA uvedený až v roku 1940, aj to zostrihaný do dĺžky 78 minút. (Raccoon.city)
  • Film byl natočen 2 měsíce po vydání samotné literární předlohy od Karla Čapka a 2 roky před 2. světovou válkou, díky čemuž měli poté všichni herci problémy s nacisty. (montongery)

Reklama

Reklama