Reklama

Reklama

Trabantem z Austrálie do Asie

(seriál)
  • Slovensko Trabantom z Austrálie do Ázie
TV spot

Epizody(12)

Obsahy(1)

Dvanáctidílný seriál Dana Přibáně popisuje doposud nejnáročnější půlroční expedici tohoto cestovatele. Vzdálenost z australského Perthu přes Východní Timor, Indonésii, Malajsii a Thajsko překonal devítičlenný tým ve dvou žlutých trabantech, polském fiatu, neboli maluchovi, na staré čezetě, jawě a dvou invalidních vozících. Přibáňův tým na své zatím poslední filmové cestě urazil během půl roku 15 291 kilometrů. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Frajer42 k tomuto seriálu (12)

O pár koleček víc (2016) (E01) 

Líbí se mi, kterak názvy jednotlivých dílů dokonale reflektují jejich děj. První díl nám kromě těch pár nových koleček ukazuje i řidiče a řidičky těchto nových našlapaných strojů. Celý díl se táhne v rytmu příprav a komplikací ohrožujících start žlutého cirkusu. Několik zúčastněných nažene do postelí lehčí verze rýmičky a o komplikace je tak postaráno. Příjemné bližší seznámení se s posádkou. Něco takového ve filmu zřejmě býti mělo. ()

Bitva s byrokraty (2016) (E02) 

Příjemné rekreační pozastaveníčko v Perthu. Nekonečné dny nudy a ubíjející čekání na povolení na povolení na povolení. Na to, že do Austrálie byli kdysi dávno deportování zlodějové a vrazi, tak si to tam kluci za tu řádku let pěkně přestavěli. Nakonec se přeci jen posádka dočkala a v příštím díle už by se snad mělo konečně frčet. ()

Zlatokopeckou stezkou (2016) (E03) 

Konečně píseček. Člověk si musel počkat tři díly, ale opět zaplatilo to staré otřepané "Kdo si počká ten se dočká". A že se bylo dočkat čeho. Konečně díl dle mého gusta. Kdyby se v podobném duchu táhly všechny nadcházející, tak budu po zbytek seriálu příst jako kocourek. Jinak jsem stejně jako posádka samozřejmě žasl nad tím, jaká dovede být v Austrálii zima. Kdo by to byl řekl?! Hádám však, že zřejmě byla zima i mouchám, takže daly alespoň na chvíli pokoj. Snad Marcin brzy dohoní...ostatní a pojede se vesele dál. ()

Na hranu pustiny (2016) (E04) 

Pro mě zatím rozhodně nejlepší díl. Marcin konečně dohonil ohon a bakelitová vozítka vesele brázdí cesty, kde by sténala i autíčka s pohonem na všechna čtyři kola. Takhle to má vypadat. Silná vůle a odhodlání ženoucí výpravu na druhou stranu Holland tracku. O tom to celé je. Výrazně více než autíčka se trápí motorkáři. Padají i nejlepší z nejlepších. Třeba takové Domči se v písečku velmi zalíbilo. Člověk ji prakticky ani nevidí na motorce. Dost mě pobavilo, kterak se Dan rozhodl machrovat a se zlou se potázal. Opravdu našlapaný díl, ve které nechybí ani určitý motivační dozvuk. Doufám, že se v podobném duchu bude pokračovat. Nemám co vytknout. ()

Nejdelší zkratka (2016) (E05) 

Spoilery! Další luxusní díl o opuštěném trabantu, fingované resuscitaci a mnoha dalších věcech, který mimo jiné divákům prozradí, co je horší než suchý písek. Pádu na bahnitém písku je hodně a padají i nejlepší z nejlepších a divák se tím pádem baví. Uvědomuji si, že účastníci výpravy musí být mimo jiné dost psychicky odolní (nebo alespoň konstantně ponořeni v alkoholu). Strávit tolik času se stejnými lidmi na místech, která nabízejí takřka nulovou zábavu, to není zajisté žádná legrace. ()

Na horký sever (2016) (E06) 

Další díl jedoucí v rytmu poruch po stále stejné australské cestě. No a co má být? Stále se jedná o seriál, který se tyčí vysoko nad televizním standardem v naši malebné zemičce. Kdo má rád pravidelnou denní dávku emocí s píčovinou Ulicí, kde je každý díl originální, jedinečný a úžasný, ten nechť přepne program. Já si monotónní Austrálii užívám. Není to sice Jižní Amerika, která neměla chybičku, ale stále je seriál super a já mlsně očekávám každý další díl. Jak tak sleduji hypochondričku Domču, tak se mi ani nechce věřit, že je na své současné sólo výpravě stále mezi živými. Jinak mě stále a znovu okouzlují road trainy. Docela rád bych si je zařídil. ()

Mezi krokodýly (2016) (E07) 

Spoilery! Další dávka příjemné Australské roviny. Tentokrát už úplně naposledy. Nejpůsobivějším okamžikem byla zřejmě krokodýlí noční koupel. Jináč mě docela zaskočilo, že jeden člen jen tak opustí výpravu, takže byl v průběhu cesty vypsán konkurz na náhradního člena posádky. Naopak mě vůbec nepřekvapilo, že se Polákům opět kamsi zatoulal pas. Dost se mi líbilo sledovat, kterak se za normálních okolností šíří požár australským lesíkem. Jeden z nejpříjemnějších dílů. ()

Na jiné planetě (2016) (E08) 

Spoilery! Velice příjemný díl, který mi alespoň na 28 minut zlepšil nepříliš pozitivní náladu a pomohl mi přijít na jiné myšlenky. Celý díl je o Východním Timoru, o jehož existenci jsem se dozvěděl právě až díky trabantímu dobrodružství. Zajímavá zemička plná pozitivních lidí, žijících si své primitivní, leč naprosto šťastné životy. Ve výpravě vystřídal Marcina Marek, který málem výpravu po 14 dnech opustil, a to tak, že na věčné časy. Jeho parťák Radek si málem našel nové frajerky. Moc se mi nelíbila snad pouze ta krátká odbočka ke kohoutím zápasům, které mi cool prostě nepřijdou. Posádka se rozhodla po cestě sežrat všemožné ovoce různých tvarů, chutí a účinků a odstartovala tak blicí maraton. Až nyní jsem si uvědomil, že značná část výpravy má muzikantské vlohy. ()

Vzteklá bohyně (2016) (E09) 

Spoilery! Osahání indonéských měchů nevelkého vzrůstu, přivedlo posádku do neadekvátních nesnází. Vypravěč David Novotný navodil skoro až hororovou atmosféru. Tedy alespoň na moment. Jeden Marek klasicky opět málem zemřel. Druhého Mareka zase navštívilo několik rodin mazlivých broučků, tak divákům představil jedinečný recept, kterak broučky deportovat. Jinak byl k vidění návod, jak rozbít kokos a díky úžasnosti trabantích bubnových brzd byl málem k vidění i návod, jak si rozbít kokos. Že se občas proletí vzduchem nějaká ta píča nebo kurva, to mě jaksi zanechalo klidným. Na rozdíl od mentálně nedozrálých spolukomentátorů - pokrytců, kteří nejsou schopní správně stylizovat jedinou větu psaného projevu. Měli by se nad sebou hluboce zastydět a vzájemně se kultivovaně politovat. ()

Z dílny do nemocnice (2016) (E10) 

Spoilery! Další cool díl, který se táhne v rytmu nekonečných oprav žlutých bouráků a cestě z jedné nemocnice do druhé. Téměř každý člen posádky na této výpravě málem jednou umřel. Tentokrát to bylo díky luxusní a naprosto hygienicky nezávadné indonéské kuchyni. V tomto dílu také zazní ten vůbec nejslavnější hit dua M + M. Vlastně je to zřejmě jejich první song. To není vůbec zlá bilance. Uvědomuji si, že se nám pomalu blíží finále. Bude se mi stýskat. ()

V pasti (2016) (E11) 

Spoilery! Na konci minulého dílu se Danovi podařilo přejte Domču a ta zřejmě od té doby trucuje, neboť ji v tomto díle nebylo možné spatřit. Celkově na mě díl působí takovým dojmem, že byl splácán hrozně rychle, jako by vám za sedinkou doutnal deadline. Působí hrozně nesourodě. Skáče se od něčeho k něčemu, aniž by byl vidět nějaký přechod. I tak toho bylo k vidění více než dost a já si přišel na své. Nejvíce se mi líbil holubí dům, který kdysi ve své písni hledal Jirka Schelinger. Zajímavé místečko, které by stálo za návštěvu. Velice zajímavá byla kratičká zastávka v parním cukrovaru a velice důležitý byl pohled na přístup Indonésie k jejich národnímu bohatství. Na sloní park nebyl hezký pohled. O všudepřítomném hustém smogu a umírajícím pralese pomlčím úplně, neboť se mi nechce zvedat si adrenalin v krvi. Předpokládám, že se bude poslední díl táhnout v rytmu alternativní dopravy domů. Těším se a netěším zároveň. ()

Spanilá jízda (2016) (E12) 

Spoilery! Obstojné zakončení. Buď byly poslední díly vytvořeny za zatraceně krátkou dobu, nebo už došel všechen zajímavý materiál. Samozřejmě, pořád se jedná o výborný seriál, který u nás nemá moc obdoby. Jen už jaksi nejsem schopen jásat nadšením. Konec přišel opravdu v pravý čas. V průběhu tohoto dílu jsem si uvědomil, že bych zřejmě nebyl podobné výpravy schopen. Všichni členové by mě časem začali srát. A kdybych nebyl tak úžasný, sympatický, inteligentní a krásný mladý muž, tak by existovalo riziko, že bych jim mohl malinko vadit i já. Ve vzduchu bylo cítit, že už mají po půl roce výpravy všichni více než dost a chtěli by se ukázat také doma. Celkem mě překvapila velká rybička. Indonésané jsou zřejmě posedlí stavbou svatyní ve tvaru zvířátek. Na stavbu takového zvířátka, by se daly nastřádat penízky třeba při provozování lodní dopravy. Celkem mě částka překvapila. Velmi mě potěšilo dnešní zjištění, že kolem roku 2018 by nás mohlo čekat další trabantí dobrodružství, pokud tomu tedy budou všichni bohové nakloněni. A já věřím, že budou a budu se těšit. ()

Reklama

Reklama