Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ľúbostný príbeh nešťastnej lásky odohrávajúci sa v období ideologického uvoľnenia medzi 2. svetovou vojnou a nástupom komunizmu. Do malého juhoslovenského mesta prichádza vážený staviteľ Hampl so svojou mladou manželkou Naďou. Jej pozornosť zaujme rovnako mladý učiteľ Daniel Orešanský, na ktorom nedobrovoľná účasť vo vojne zanechala jazvy. Naďa je spočiatku rozhodnutá nepodľahnúť Danielovej charizme, no horúce leto a božská vôňa rozkvitajúcej agávy jej rozhodnutie komplikujú. Keď agáva po tridsiatich rokoch konečne zakvitne, Nadino úsilie je načisto zmarené... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (40)

silentname odpad!

všechny recenze uživatele

Ach jaj. Občas mám pocit, že slovenský divák je príliš kritický na domácu tvorbu a často pošlú do pekla aj filmy, ktoré sú v skutočnosti okey. No v prípade "Agávy" tomu tak podľa mňa rozhodne nie je. Toto je jeden z najhorších slovenských filmov, čo som videl v dlhej dobe. A to ani nemusím ísť ďaleko. Jediné čo môžem povedať je fakt, že to pôsobí tak neprirodzene, že človek sa na to nedokáže ani chvíľku dívať bez toho, aby si hovoril, že niečo tu nefunguje. A to sú hneď 2 veci. V prvom rade sú to dialógy. Kto takto kedy rozprával? Ako moja manželka povedala, že veta filmu je: "Vojna je sviňa, ale voda je výborná." Ani v jednej chvíľke som neveril tomu, čo sa deje na obrazovke a všetko to nefunguje. Pretože naši herci tomu absolútne nevedia nič dať. Ale, aby som bol férový, neobviňujem z toho ich. Myslím si, že všetko má na svedomí neskutočne plytký a slabo spracovaný scenár, no najmä príšerná réžia, kde mám pocit, že Ondrej Šulaj chcel ísť veľmi umeleckou cestou, no výsledne z toho plynie tá neskutočná neprirodzenosť filmu. Nikto v tomto filme nerozpráva normálne, nikto nevie predať svoju postavu a všetko to nemá žiadneho ducha. Keď som videl Šafaríkovú, tak som mal pocit, že jej výkon je tragédia a zlyháva. No nemusí jej to byť ľúto, pretože v tomto filmu zlyhali úplne všetci. Kňažko, Geišberg, Mórová, Mokos, Latinák, Konečná... môžem pokračovať. Jediný, kto sa aspoň trochu snaží niečo spraviť, no i jeho výkon je veľmi neprirodzený je Milan Lasica. Ale to je ako keby som vyberal zlé medzi hrozným. Nefunguje to. Tie dialógy a tá réžia absolútne nejdú dokopy. Celý čas mám pocit, že sa pozerám na hercov, ktorí nevedia predať ten mizerný scenár. Výpravne to síce vyzerá okey, ale je to tak strašná nuda, že človeku v pamäti ani len vizuálna stránka filmu neostane v pamäti. Je to proste tragédia od začiatku až do konca. Od prvej scénky je vidieť, že sme na nesprávnom mieste. Film odporúčam ignorovať. Hodnotenie: F ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je spracovaný podľa románu slovenského spisovateľa Ladislava Balleka Agáty. Posledné výstrely len nedávno dozneli a v spoločnosti sa začína konečné uvoľnenie. Ale ľudia, ktorí priamo boli v kontakte s vojnou, ako mladý učiteľ Daniel, príslušník samostatnej československej obrnenej brigády s ktorou sa zúčastnil jej bojového vystúpenia v Dunkerque (10.1944 až 5.1945) tu sa nedobrovoľne zoznámil zo smrťou o ktorú sa aj teraz pokúša. Ide o vojnou poznačeného jedinca, ktorý sa zamiluje do dievčiny uväznenej v nezmyselnom manželstve. V prvom rade je potrebné si uvedomiť, prečo tento film vznikol a čo chcel a komu povedať. V prvom rade ide o historickú reflexiu zložitej doby, ale či je tá doba aj presvedčivý dôvod prečo film vznikol, to ponechávam posúdiť divákovi. Dej filmu sa odohráva v meste Palánk (fiktívny názov Šiah) a je príbehom staviteľa, jeho mladej ženy a jej milenca. Odohráva sa v predtuche dramatických spoločenských zmien v lete 1947. Potom už nasleduje iba “Víťazný február” predstavený Gottwaldom vo filmovom žurnále a premietačom, zúrivým boľševikom. Celým filmom nás sprevádza glosujúci rozprávač Milan Lasica, ktorý nám predstavuje príbeh ale aj celú povojnovú dobu. Pre mňa bol film úžasným zážitkom. ()

Reklama

klúčik 

všechny recenze uživatele

Príbeh mladej ženy, ktorá prišla so starším mužom na juch Slovenska. Predloha filmu je celkom zaujímavá, no prenesená do scenáru filmu sa akosi nepodarila. Film mal celkom dobré herecké obsadenie. Tu kraľuje pán Lasica a Kňažko. Zaujímavo predstavili predstaviteľov komunistickej strany, jeden bol stále ožratý a druhý bol naozajstný blázon... Aj napriek dobrému hereckému obsadenie ma film nezaujal ... Je to škoda, dávam 45%. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Priroda vie, čo robí, to jen my sme hlupáci."                                                                                                                           Stále znovu a znovu mě překvapuje s jakou zdrcující kritikou se zde stetkává současná slovenská tvorba. Je to tak masivní, až začínám mít podezření, že to patří ke zdejší image a řada uživatelů takto podhodnocuje i filmy, které se jim ve skutečnosti líbily, ale bojí se to přiznat. Přitom jde o snímek režisérsky vyvážený, herecké obsazení i výkony jsou dobré, kamera zajímavá, hudba příjemná. I samotný příběh je sice jednoduchý, ale není násilný. Ondrej Šulaj je zkušený scénárista, i když ve svých 65 letech jako reřisér debutuje, má za sebou rozsáhlou filmovou praxi. Agáva je vyzrálým filmovým počinem, příběh, který volně plyne má úžasnou atmosféru, postavy jsou přesvědčivé. Je pro mě mnohem víc pochopitelný než v Muzice. Příjemným překvapením je pro mě Katarína Šafaříková, jejíž přirozená krása a šarm je ozdobou plátna. Křehký vztah mezi Naďou a Danielem je vykreslený v krásných obrazech s erotickým nádechem ale bez vulgárnosti. Vztah Nadi a staršího manžela má hloubku, jeho žárlivost je nakonec to, co vrhne Naďu do náručí mladého milence. Myslím si, že jde o film, na který mohou být Slováci právem pyšní. Jejich chyba, pokud nejsou. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„S príbehy, ktoré poznáme, žijeme dlhšie. Mennej sa bojíme smrti a zabúdanie.“ Tento místy i maličko poetický filmový příběh (viz hezká kamera) o krásné mladé Naděnce, ženě stavitele Hampla (výborný Milan Kňažko), která tak jako rostlina Agáva „rozkvete“ naplno jen jedinkrát a na krátko, jsem si pustil primárně na počest Milana Lasici. A tomto směru jsem si film velmi užil, neboť jeho postava doktora Vargy, moudře glosujícího dění kolem sebe, je napsaná i zahraná moc hezky. Ona hlavní dějová linka příběhu se točí kolem „krásné cizí ženy vzbuzující v mužích nekonečnou touhu“ a musím říct, že velmi oceňuji s jakou grácií byl vykreslen onen křehký vztah mezi Naďou a Danielem. Divák se zde dočká krásných obrazů s erotickým nádechem ovšem bez jakékoliv vulgarity. Kromě toho mě ale zaujalo i nastínění atmosféry poválečného Slovenska roku 1947. Z filmu je totiž již cítit jakési napětí z postupného nástupu moci komunistické strany. Tu ve filmu názorně demonstruje zejména postava mladého promítače místního kina, nadšeného komunistickou ideou. Každopádně, když doktor Varga na konci říká, že ta "blížící se osmička mě děsí", docela jsem chápal, proč to říká.  Co bych filmu ale na druhou stranu vytknul, jsou některé vedlejší postavy (např. věčně ožralý postarší muž nebo syn doktora Vargy řešící své studentské milostné trable), které jsou buď pro vývoj děje spíše nadbytečné nebo načrtnuté velmi nejasně. Moc mi pak nesednul závěr filmu, který  je sice vlasně dost smutný, přesto mě ona dvojí smrt nechala trošku chladným. Možná i proto se mi v této souvislosti vybavil jeden citát z tohoto filmu: „Zklamání je zlatý střed. Vlevo je bujará veselost, a právo smrt“. Za mě tedy celkově pěkný zlatý střed. Ale kvůli Milanovi Lasicovi musím dát o hvězdičku více. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (8)

  • Film Agáva bol nakrútený na motívy literárnej predlohy "Agáty" od slovenského spisovateľa, politika a diplomata Ladislava Balleka. (TeddyBearik)
  • Ondřej Šulaj chtěl původně Agávu natočit jako televizní film. První verze scénáře vznikla v roce 1997. (Zdroj: ČSFD)
  • Prvá klapka filmu padla v obci Jahodná, posledná v meste Bernolákovo. Film sa nakrúcal aj obciach Želiezovce, Šahy, Malé Vozokany, Tesárske Mlyňany, Šamorín a tiež v Bratislave a Trnave. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama