Reklama

Reklama

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief

  • Austrálie Going Clear: Scientology and the Prison of Belief
Trailer

Obsahy(1)

Zničující dvouhodinový dokument podle stejnojmenné knihy Lawrence Wrighta popisující pomocí archivních záběrů, rozhovorů s bývalými i současnými členy scientologické církve vznik a chod tohoto hnutí, jeho financování a hierarchii. Zajímavostí je, že ve filmu jako členové hnutí vystupují známé osobnosti Hollywoodu. (Shadowland)

Videa (1)

Trailer

Recenze (53)

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

To je tak, když se autor sci-fi, chorobný lhář a psychicky nemocný člověk rozhodne, že si založí vlastní náboženství. L. Ron Hubbard vlastně prokázal světu službu tím, že uprostřed dvacátého století názorně předvedl, jak je možné pobláznit desítky, stovky a nakonec i desetitisíce lidí a přesvědčit je o tom, že mají věřit šíleně znějícímu příběhu o vesmírném vládci a upsat svou duši na miliardu let. Dokument odkrývá pochybné praktiky této pseudocírkve, která je postavená na finančním vysávání svých členů, a hodnou porci času věnuje dvěma teď už trochu zašlým hollywoodským hvězdám a nejslavnějším tvářím Scientologie, Cruisovi a Travoltovi. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Vlastně se snad i nakonec považuji za fanouška Alexe Gibneyho a jemu transfůze prostředků a zdrojů od HBO jenom prospěla. Dokument vypadá velmi uhlazeně, bohatě a velkolepě (ne že by jeho předešlé snímky vizuální stránku postrádaly). Nebudu si hrát na žádného experta na scientologii (většina mých znalostí o amerických reáliích stále spočívá ze South Park referencí), konečně jsem si poskládal spoustu střípků o tomto náboženství dohromady a přišel mi dokument velmi zajímavý. Informacemi se rozhodně nešetří, vyprávění je to velmi zajímavé, možná stopáž mohla být trochu kratší, nebo jsme se mohli dostat spíše dokumentární minisérie. Ale celkový dojem je vlastně velmi bravurní a já jsem se celé dvě hodiny čistě bavil a zdravě konzumoval obsah. 80 % ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Příběh o snad největší manipulaci v historii lidstva. Příběh o naprosté fanatičnosti a neuvěřitelném nesmyslu. Já ani nevím jak na toto vlastně reagovat. Spíše jako kdybych měl hodnotit samotnou scientologii než film. Film je totiž naprosto strhující. Ze začátku se bojíte jak to bude vypadat, ale celý problém a příběh je vám servírován zcela jasně a přesně. Jako vždy objevuje zcela neuvěřitelné a šokující věci, které vás nenechají klidnými. Je to jednoduše neuvěřitelné. Navíc pod záštitou HBO si s tím více vyhráli a vypadá to skvěle. Prostě dech beroucí. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dokument o "viere", ktorá ako jedna z mála, nedokázala za pár rokov udržať za zubami to, čo iné po stáročia áno. Je snáď už dnes nad svetlo sveta jasné, že cirkví je na svete viac ako dosť, pričom takmer všetky fungujú na jednom a tom istom princípe - nezdanených darov. Asi preto je potrebné, miesto podania chleba chudákovi, zaobstarať zlaté gombíky na rúcho pre samotného "pope". Z môjho pohľadu je Scientológia len jedna z ďalších foriem zla, ktorá sa tvári ako šľachetné dobro. Úprimne, na nejakého Toma Cruisa či Travoltu sa môžem zvysoka jebať. Dokonca budem natoľko úprimný, keď uvediem, že sa môžem jebať aj na tých zvyšných 50 000 členov, ktorí sú natoľko zaostalí, aby zo sebou nechali manipulovať. Jediné z čoho mám obavy je fakt, aby to čo je možné snáď len v Amerike, nebolo čoskoro možné aj na Slovensku. ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Sekta, která ukradla duše tolika známým a slavným lidem... Resp. sekta, která přesvědčila Cruise a spol., že je potřeba se jí upsat, aby společně zlepšili svět a hlavně nabouchali finanční konta hlavních scientologů... Docela průhledná záležitost, která ale vznikla, rozmohla se, a stále trvá, takže je to vlastně docela dobře fungující podnik. A moc se neliší od těch ostatních církví. Satanovo sémě je všudypřítomné a hltá slabé a slaboduché už po staletí...a nevypadá to, že by mělo nastat nějaké prozření... Pořád tu jsou noví a noví jedinci znovu a znovu ponížení, zneužití, podvedení a okradení... ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • Ve filmu je zmíněna žaloba, kterou roku 2013 podala manželka Martyho Rathbuna na Davida Miscavige. Ta byla rok po uvedení filmu, v dubnu 2016, bez dašího vysvětlení stažena. Od té doby se na blogu a na youtubovém kanále jejího manžela Martyho Rathbuna objevují hanlivé příspěvky zaměřené proti ostatním kritikům scientologické církve, s mnohými z nichž spolupracoval při natáčení Going Clear. (jandastlouky)
  • Scientologická církev nemá v ČR status církve ani náboženství, provozuje tedy v několika městech Dianetická centra zaměřená na duševní rozvoj. Kromě center, ale pod taktovku církve, spadají i společnosti zastřešené organizací WISE (World Institute of Scientology Enterprises), např. konzultanstké společnosti Business Success a Performia nebo jazyková škola LITE. (jandastlouky)

Reklama

Reklama