Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromý detektiv z Los Angeles, Philip Marlowe se ujímá případu vydírání a sleduje stopu, jež jej zavádí mezi vrahy, lumpy z nočních klubů, autory pornografie, zkažené zbohatlíky a další. Ale Chandlerův legendární hrdina vše vyřeší v naprosto nesentimentálním a drsném stylu - a styl je to, o čem film "Hluboký spánek" celý je. Režisér Howard Hawks přináší na plátno elegantní setkání jednotlivých postav (zejména to Humphreyho Bogarta s Lauren Bacallovou), rázné tempo a fantastickou atmosféru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Možná je to otřepané, ale Humphrey Bogart je nejlepší Phil Marlow, co kdy žil. Přesnější by podle mě bylo, že Bogart dělá Marlowa. Ten pro mě sám o sobě je muž bez tváře, napsaný na papíře, kterého si lidé jen domýšlí. Bogart představuje jednu z možností a podle mě odpovídá přesně myšlence soukromého očka v Americe 20-30 let minulého století. Lauren Bacall je fajn, i když její hlas v originále je trochu moc mužský. Sama o sobě není tou ikonickou krasavicí, ale ženou s povahovými rysy potvory, která čeká koho bude moci využít. Celý film se šikovně odehrává na malém prostoru několika apartmá, místností a exteriéry jsou tu jen zřídka. Big sleep možná není nejzásadnější a nejdokonalejší film-noir, který kdy vznikl, ale využívá všech jeho tajných zbraní, pro potěchu diváckého srdce... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„My, my, my! Such a lot of guns around town and so few brains!“ Suché hlášky chrlící čmuchal si neustále rozšiřuje kolekci střelných zbraní, každá sukně na něm může oči nechat (nejen proto, že on na ně chytře útočí přes jejich uši) a jen tak mimochodem rozplete několik detektivních případů v jednom.. Hluboký spánek (jinými slovy Smrt) možná trochu trpí na komplikovanost a nejasnosti v ději (koneckonců ani sám Chandler v tom neměl jasno), ale to jsou mouchy, které spolehlivě zlikviduje v cigaretovém dýmu zahalená plácačka Humphrey Bogart. Jediný pravý Marlowe - sice subtilní postavy, ale o to robustnějšího charismatu.. Není pochyb, že dostihové metafory s Lauren Bacall a vůbec jejich vzájemné jiskření na plátně, pak byly pro publikum, lačnící po "opravdové romanci" hollywoodských celebrit, dokonalým lákadlem.. ()

Reklama

paascha 

všechny recenze uživatele

Pan suchar "mluvím jen koutkem úst" Humphrey Bogart se pro tuto roli moc nehodí. Marlowe byl pořízek, co sice dostával po hubě, ale většinou ze zadu. Bogie je takový sušinka, kterému věřím v Casablance a Africké královně, ale ne tady. Ale přestože to není Marlowe ani náhodou, jako film o jiném detektivovi je to super ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Humphrey Bogart je dokonalý. Uvedomil som si, že je predobrazom mnohých filmových aj televíznych postáv a hrdinov. Howard Hawks napratal film kopou krásnych mladých žien a aj keď to nie je pravý noir z toho prvotného noirového amerického obdobia (väčšina sa tu odohráva v luxusných interiéroch) výprava je i napriek komornosti veľmi pôsobivá od začiatku do konca - najmä skvelý úvodný obraz s generálom medzi orchideami, kedy sa Marlow potí ako kôň, potom "dažďová scéna" alebo skvelý obraz v hazardnom dome eddieho marsa... príbeh, aj keď sa môže zdať prehustený informáciami, ktoré sa dozvedáme v slovných prestrelkách, je úplne jasný a zrozumiteľný, je to typická detektívka drsnej školy, no tu nejde o samotný príbeh, ale o bogarta a marlowa v jeho podaní, je to o skvelých dialógoch a hláškach a o veľmi vydarenej atmosfére a vzťahu medzi marlowom a vivian. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Existují dvě vysvětlení, buďto jsem jako divák přízemní a nedovtipný, nebo je hluboký spánek sice klasický, ale hodně přešmodrchaný zástupce žánru. Překvapení provází od začátku až do konce, protože scénář je zcela nevyzpytatelný. Mazaný Filip, v tuzemsku u diváctva propadlý, hledal zjevně inspiraci někde poblíž.___Scénář byl napsán za pouhých osm dní, což se negativně odrazilo na jeho detektivní linii. Režisér humorně vypráví o natáčení: "V zápletce jsme se už nevyznali. Ptali se mne, kdo koho zabil - nevěděl jsem. Poslali telegram autorovi - nevěděl to. Poslali telegram autorovi scénáře - taky to nevěděl. Ale přesto byl film velmi napínavý a zábavný..." (Hendrich, Vladimír: Americká drsná škola ve filmu; str. 28). ()

Galerie (69)

Zajímavosti (18)

  • V příběhu filmu bylo po prvním veřejném promítání provedeno několik změn a dotáček. (Cherish)
  • Claude Chabrol tvrdil v roku 1955, že dielo nemôže byť rekonštruované, napríklad v podobe remakeu, lebo by sa z diela vytratil tvorca a výsledok by pôsobil ako podradná imitácia. Napriek tomu to skúsil Michael Winner v roku 1978, no snímka nezožala úspech. (Biopler)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama