Tajemný ostrov
Dobrodružný / Rodinný / Sci-Fi / Fantasy
Velká Británie, 1961, 101 min
Cy EndfieldHudba:
Bernard HerrmannObsah
Filmové dobrodružství natočené podle Julese Verna o skupině lidí, kteří ztroskotali na odlehlém ostrově a odvážně se postavili podivným stvořením. (oficiální text distributora) -
Uprostřed bojů války amerického severu proti jihu vzlétl k nebi balón. V jeho koši se tísnilo pět vojáků, byli tu čtyři unijní modrokabátníci a jeden stoupenec Konfederace. V silné vichřici se zcela neovladatelný balón dostal z pevniny až daleko nad oceán, kde se pod silným poryvem větru roztrhl a bičován deštěm začal klesat do vln. Naštěstí, v cestě jeho sestupu ležel ostrov. Zdánlivě opuštěný, ve skutečnosti však mnohá tajemství skrývající kus země kdesi v Pacifiku, na který lidská noha zřejmě ještě nevkročila.
Film podle volného námětu románu Julese Verna Tajuplný ostrov. (dopitak)
Lima
Mile naivní a vizuálně poměrně zdařilá dobrodružná podívaná s nezaměnitelným rukopisem trikové legendy Raye Harryhausena. Jednoduché trikové techniky, zadní projekce, malované kulisy a rozpohybované animatrické loutky v podobě obřího kraba, obřích včel, jekéhosi křížence pštrosa a slepice a gigantická chobotnice - to všechno jsou znaky Harryhausenovy práce, jenž je už od dob The Beast From 20000 FAthoms až po Souboj titánů stále neměnná, jasně čitelná a působivá. Verneův román Tajuplný ostrov jsem nečetl, takž nemohu posuzovat, do jaké míry se tvůrci drželi předlohy, ale podívaná je to vkusná a trikově bohatá.(24.9.2004)
lebowski
Neskutečně zmršená adaptace románu Julese Verna, naprosto bez dějové linie a s nepochopitelně přidanými věcmi (ženy, obří zvířata, podmořské město), která se možná může líbit tomu, kdo knihu nečetl, pro ostatní naprostá ztráta času(13.9.2006)
Ďalšie úžasné sfilmované dobrodružstvo z pera Julesa Verne, výdatne podporené trikmi od Raya Harryhausena, ako bonus tu je kapitán Nemo. Pôsobivé dielko aj po niekoľkých desaťročiach od svojho vzniku. /80%/(10.5.2010)
D.Moore
Úvod s letem v balonu mě navnadil, zbytek filmu poměrně zklamal. Ano, díky Rayi Harryhausenovi je v něm všechno (doslova) velké - krab, "praslepice", včely... Jenže tentokrát mi to nestačilo. Těšil jsem se na Verneův příběh, který znám z předlohy, a na ten se tvůrci doslova vybodli. Nezachránil to ani Herbert Lom v roli kapitána Nema. Trikově za čtyři hvězdy, ale se vším všudy dvě a půl.(9.7.2011)
Vitason
Tam za vodou v rákosí je ukrytý půvabný ostrůvek, po kterém se prohání obří krabi, ohromní kříženci slepice a pštrosa a spousta dalších roztomilých zvířátek a na tomto ostrově si udělá neplánovanou dovolenou skupina vojáků v adaptaci knihy Julese Verna, která zřejmě nebude své předloze moc věrná, protože můj kamarád, veliký milovník předlohy po zhlédnutí snímku hooodně prskal. Mě jako člověku neznalého předlohy se film líbil. Hlavně díky trikům Raye Harryhausena, který tentokrát vytáhl z klobouku hodně barevná stvoření. Ještě se musím zmínit o sice zajímavé hudbě, která je místy skvělá a místy hrubě nesedí. Za zmínku ještě stojí Herbert Lom v roli kapitána Nema, slušná vizuální stránka a správně naivní příběh. Poctivé 4*.(6.5.2008)
dopitak
Četl jsem několik verneovek, ale Ostrov mezi nimi nebyl. Asi taky proto s tímhle filmem nemám žádné větší problémy, kromě některých chyb ve scénáři. SPOILER: Pomalu potopená loď jistě skýtá možnost záchrany alespoň několika pasažérů - nestalo se. Když už zůstali všichni na lodi, proč po jejím vynoření nebyly někde mrtvoly?___Trikově zapadající do technického kontextu doby, 3D grafiku rozhodně nečekejte.(2.2.2010)
Compadre
Zase jedońou se mi zachtělo vidět poctivý starý gumový monstra pana Harryhausena a dočkal jsem se. Bohužel zbytek filmu už moc zábavnej není. Knihu od Verna jsem četl a to byla zřejmě chyba. Endfield si s ní moc dobře neporadil (spíš se na ní docela vysral) a tak stojí za podívání jen obrkrab, včela, obrpták...no zkrátka Harryhausen :)(5.10.2011)
corpsy
Vizuálne efektné, podobne ako všetky ostatné filmy dua Harryhausen - Schneer. Verneovka, ktorá je možno ešte lepšia ako samotný román.(17.10.2010)
pend
Lebowski to vystihl - pokud jste nečetli knihu, možná budete spokojeni, v opačném případě ruce pryč a nezachrání to ani triky Raye Harryhausena.(29.12.2007)
fragre
Tady by neškodilo trocha toho vernovského purismu. Myslím, že originální příběh je natolik poutavý, že je zbytečné ho neústrojně vylepšovat tím trikovým obludáriem a limonádou. Moc hezký začátek (útěk balónem), ale pak zklamání.(30.9.2011)