Reklama

Reklama

Zaklínač - Série 1

(série)
Trailer 5
USA / Polsko, 2019, 7 h 57 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvůrci:

Lauren Schmidt

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrají:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Videa (4)

Trailer 5

Recenze (225)

Toren 

všechny recenze uživatele

8/10. Jsem spoko. Hodně spoko. Nečekal jsem věrnou a přesnou adaptaci, takže Netflix to u mě vyhrál relativně dopředu. Cavill, si dává Geralta na pána a nedovedu si představit, jak lépe se mohl řezníka z Blavikenu chopit. Zbytek obsazení ho skvěle doplňuje a společně tvoří funkční a komplexní svět, ve kterém je radost pobývat. Televizní produkce z toho pochopitelně často vykukuje ale tvůrci se snaží, aby fantastkní Kontinent vypadal k světu - ne vždy to klapne (CGI občas bolí), ale to je dáno rozpočtem, kompromisy a zadaným tématem. Z povídek se vycuclo vše, co se dalo a i když se tu razantně škrtalo, přepisovalo a upravovalo tak, aby to seriál zvládnul, neměl jsem s tím nijak výrazný problém. Trefou do černého jsou akční pasáže (šermování je zase jednou cool!) a naprosto úžasný sountrack, jenž mi hraje v hlavě doteď. Vzhledem k několika změnám, jsem FAKT zvědav, jak si poradí s druhou sérií, ale držím palce! ()

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně dobrý seriál. DO výbornosti chybí větší orientace na celky než polocelky a o něco lepší casting. Jinak Henry Cavill je excelentní. Bohužel ostatní herci za ním zastávají o jednu celou délku. Rozhodně ale vykreslení světa, jeho fungování, magie, to vše je zde dobře vysvětlené i podané. Logiku to vše má a ač se tu a tam objeví nějaké její lapsy, rozhodně nejsou natolik vadné, aby to uškodilo celku. První série Zaklínače tak plní vše, co si vzala. Představuje nám fantasy, které rozhodně má na to stát se plnohodnotnou náhradou za ukončenou Hrou o trůny. Jestli jí to vyjde ukáže až série další. První ale rozhodně navnadila. Těším se na pokračování. 80% ()

Reklama

MoiJe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Predlohu som citala pred nakymi 20 rokmi, takze v tomto smere velmi problem nemam. Dokonca ani s hereckym obsadenim, co je pre mna najvacsie prekvapenie, drevo Cavill sa na sem nakoniec hodi. Prve diely celkom navnadili, ze hura, nie je to zle. Potom uz to kolisalo, par dobrych prihod, par velmi pomalych a nudnych. Ako celok fajn, skukla som za jeden lenivy den (1.1.). ()

Všivák 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jsem spokojený. Nečekal jsem buhvíjaký zázrak. Seriál se v celku věrně drží knižní předlohy z malýma odchylkama nebo občasným zjednodušením děje. Kdyby měli být zfilmovány všechny maličkosti z povídek, osmihodinová stopáž by na to těžko stačila. Jako znalec knih jsem se dobře orientoval v dějových liniích. Herci jsou dobře vybraní a atmosféra správně temná. Od začátku mi bylo jasné, že spousta lidí tomu napaří odpad kvůli černým elfům a dryádám. Bez ohledu na kvality samotného seriálu. Těmhle lidem bych řekl: "Kdybyste si vytáhli hlavu ze zadku, nerozčilovali se nad každou nepodstatnou kravinou a prostě se jen bavili, byli byste šťastnější". Je to jen fantazie. Vymyšlený svět. Až Ciri začne cestovat mezi sférama, už to rozhodně nebude vypadat jako typizovaný středověk. ()

SamVimes

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Proč nás Lauren S. Hissrich během příprav seriálu tolik strašila?! Zaklínač se totiž nakonec nad očekávání povedl. Předlohu sice neadaptuje úplně přesně (proč by taky měl…), využívá ji ale dostatečně, občas i doslovně používá její obzvlášť povedené repliky. Vypráví v dobře zvolené struktuře třech časových rovin pro tři hlavní postavy, díky čemuž můžeme zároveň sledovat původ Yennefer a Ciri a zápletky z povídek s Geraltem. Tato nechronologičnost není hned zpočátku zřejmá, čtenáři zde budou ve výhodě, pozorný divák se ovšem nebude ztrácet i bez znalosti knih. Je ale pravda, že některé povídky vzal seriál až příliš rychle a v závěrečných epizodách řada nevygradovala tak dobře, jak by měla. Henry Cavill obecně možná nemá obrovský výrazový rejstřík, Geralta ale zvládá výborně a herecké schopnosti dorovnává obrovským zápalem a porozuměním zdrojovému materiálu. U Ciri a Yennefer nakonec také nebyl důvod k obavám. A Joey Batey jako Marigold, ač třeba na statických fotkách ze středověkého okolí poněkud vyčnívá, jakmile začne mluvit nebo dokonce zpívat, je skvělý. Přešlapem se tak ukazuje jen Triss a pár vedlejších postav (dryády jsou ale úplně v pohodě). Seriál se může chlubit nádhernou výpravou (jen s výjimkou vysmívané nilfgaardské zbroje). Fantastický soundtrack s důrazem na struny a smyčce využívá i středověké a renesanční nástroje (loutna, niněra a mnohé další), což mu oproti klasickému orchestru dodává kromě „dobové“ atmosféry i dojem určité neučesanosti, drsnosti. A Geraltovy bojové scény nabízí vynikající choreografii s mečem. Jen těch scén pohříchu není zas tak moc a ta asi nejlepší je hned v první epizodě. I přes některé výtky jsem zkrátka se Zaklínačem nadmíru spokojen. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (67)

  • Oproti knižní předloze dračí mládě bylo již narozené. Matka mláděte navíc nebyla zabita. Tvůrci navíc příběhy více propojili a v posledním rozhovoru s Borchem (Ron Cook) odkázali i na džinovo přání a Dítě překvapení. (Geralt z Rivie)
  • Spolu s Renfrii byla přeobsazena celá její banda, kde původní herce nahradili profesionální kaskadéři. Až na postavu Nohorna (Packy Lee). (Geralt z Rivie)

Reklama

Reklama