Reklama

Reklama

Z této cesty se nikdo nevrátí takový, jaký na ni vyšel... Osadník Thomas Dunson spolu s nalezencem Matthewem vybuduje v Texasu vlastní dobytkářské impérium. Půda, na které se usadil, je pro chov skotu ideální, avšak stádo více než devíti tisíc kusů dobytka je třeba jednoho dne dopravit k obchodníkům. Nejbližší známá železniční stanice se nachází v Missouri. Cesta trvá několik měsíců a je plná nástrah. Dunson a jeho muži bojují s Indiány, se suchem, s deštěm, s obtížným terénem i s vlastní únavou. Z Dunsona se postupem času stane ješitný tyran, který nepřipustí jiný názor než svůj. Právě díky své paličatosti dosáhl všech úspěchů. Teď však chce zastřelit každého kovboje, který je proti jeho rozhodnutí. A tak přichází čas, kdy se mu postaví i jeho nejbližší přítel, Matthew… Film Howarda Hawkse patří v žánru westernu k těm nejlepším. Velkolepé scenérie s dobytčím stádem tvoří pozadí příběhu o rivalství dvou mužů (ztvárnili je John Wayne a Montgomery Clift), z nichž každý prosazuje svou vůli jiným způsobem. Scénář filmu vznikl na základě článku v časopise Saturday Evening Post. (Česká televize)

(více)

Recenze (108)

andrii 

všechny recenze uživatele

...teče tudy. Divoce, drsně i tiše v ní proudí osudy. Karavana "kovbojů" putuje podél i přes ni, prodat stádo, získat oba její břehy, usídlit se na úrodném kusu území. Občas se někdo nepohodlný, s neposlušnou krví, odpojí. Červená řeka rozděluje spravedlivě, stejným dílem. Chvála vám, být dobrými přáteli, rovnocennými sousedy. Chvála vám, být "otcem a synem." Kdo by odolal neobdařit fešného kralevice westernového dešťovým polibkem? ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Jeden z tých westernov, kde 'kraví chlapci' nesedia v salúne a nudia sa. Nie, tu sa maká, pretože kraví chlapci sú presne pri tom, podľa čoho dostali svoje označenie. Ale núdza o pištoliarske súboje paradoxne (ani pri takej práci) nie je. Prácička sa musí splniť a kedže sú dve pohľady na jej správne riešenie, logicky nastáva spor. Ten končí pästným súbojom, po ktorom si súperi schuti zažartujú. Že je to americké klišé, ktoré s realitou nemá nič spoločné, netreba hádam pripomínať. Wayne mi tu vadil o čosi menej, kedže tu nepredstavoval pre neho tak typického hláškujúceho klaďasa, ale išiel cez mrtvoly. Film má na svoj vek veľkolepú výpravu, už vtedy typické prvky pre celý neskorší westernový žáner a v závere graduje. Napriek tomu siahodlhá stopáž, viacero hluchých a melodramatických scén a veľmi vlažný začiatok, keď to podstatné začína až niekde od druhej tretiny, ho ťahajú dole. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Skupina chlápků zanedbávající hygienu putuje na koních a s obrovským stádem dobytka z jednoho konce Ameriky na druhý. Celkem tisíc mil pojedou skoro sto dní, více než dvě hodiny filmového času, budou pronášet odporně patetické dialogy a sem tam střelbou pročistí vlastní řady – máte na něco podobného dostatečně odolné nervy? Pokud ano, čtěte dál, Červená řeka patří ve westernovém žánru k tomu lepšímu. Zásluhu na tom má hlavně režie Howarda Hawkse, díky které této pohádce o „otcích současné Ameriky“, odpustíte zdůrazňování právě těch prvků, které většinu lidí na westernech nejvíce iritují. Pro některé scény by nebyla škoda slova „akční“, a mnoho a mnoho minut záběrů na valící se stádo (dobytka, tedy krav a volů) je vzrušující. Hawks na základech Vzpoury na lodi Bounty vystavěl skoro až dojemný příběh o nefalšovaném mužském přátelství. John Wayne nehraje stoprocentního klaďase, tudíž je docela snesitelný, Montgomery Clift je mu pak schopným protějškem. 80% ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Asi klasika. Pro mě jeden z mnoha příběhů, u kterýho jsem si říkal, že tady někde je počátek současných horních deseti tisíc Ameriky. Ale štrachat se přes půl kontinentu s krávama bez auta, bez google.maps, bez navigace, bez sprcháče, bez teplý večeře aspoň obden, na to bych se pěkně mohl. Proto taky nikdy nebudu v horních deseti tisících. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Skvelý western so sympaťákom Montgomery Cliftom a klasikom Johnom Waynom v prekvapivej úlohe. Ale nemôžem si pomôcť s pocitom, že klasické westerny starnú zo všetkých žánrov asi najvýraznejšie - (s výnimkou 7 statočných a Veľkej zeme) . iba preto 8/10 aj napriek tomu, že je to jeden z vrcholov žánru. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (20)

  • V roce 2012 vyhodnotil Americký filmový institut snímek 5. nejlepším westernem v historii. [Zdroj: afi.com] (vyfuk)
  • Panovaly obavy, že John Wayne a Montgomery Clift spolu během natáčení kvůli opačným politickým názorům a jejich otevřenosti o politice nedokážou vyjít. Údajně souhlasili, že nebudou o politice diskutovat, a natáčení šlo bez problémů. (facojurka)
  • Po dokončení filmu dal Howard Hawks Johnu Waynovi přezku k opasku s logem Červené řeky a Wayne tuto přezku nosí později ve filmu El Dorado. (facojurka)

Reklama

Reklama