Reklama

Reklama

John Wayne jako mstitel hledající zrádce v řadách armády... Železnice nikdy nebyla zcela jistým dopravním prostředkem, pokud šlo o přepravu peněz. V době války Severu proti Jihu se plukovník Cord McNally vydává po stopě zlodějů, kteří při vlakové loupeži zabili také jeho přítele. Mnohem více ale touží dopadnout tajemného muže, který výhodně prodává nepřátelům informace o transportu peněz a každém pohybu vojsk. Stopy vedou Corda McNallyho až na území Ria Loba, kde zákon je v rukou "nikoho" a farmáři i lidé z městečka jsou vystaveni neustálému strachu... Western natočil režisér Howard Hawks (podepsaný pod mistrovskými díly Zjizvená tvář, Herna na Zlatém pobřeží, Leopardí žena, Červená řeka a Rio Bravo). Vždy kladl neobyčejný důraz na výběr herců a jejich vedení před kamerou. Není proto náhodné, že pro roli Corda McNallyho si zvolil legendu amerického filmu herce Johna Waynea, s nímž již dříve spolupracoval. John Wayne hrál ve více než 142 snímcích. Jeho největší úspěchy jsou spjaté především s žánrem westernu (Přepadení, Muž, který zabil Liberty Valance, Nosila žlutou stužku, Červená řeka a Rio Bravo). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (78)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Až na úvodní sekvenci je to průšvih, který není zaviněný tím, že John Wayne už nebyl zrovna mladík, ale spíš tím, že byl v důchodcovském věku režisér Howard Hawks. Jeho věk by taky nevadil, kdyby si zachoval nápaditost a energii - což se nestalo. Až na tu úvodní sekvenci, která je parádní. Přepadení vlaku má švih a originalitu, rychle odsýpá, divák se těší na pokračování vztahu unionistického plukovníka a kapitána se seržantem bojujících za Konfederaci, protože je jasné, že sice jsou nepřátelé, ale že se také vzájemně respektují. Až do setkání v zajateckém táboře jde všechno hladce. _____ Ve chvíli, kdy se děj přesune do Rio Lobo začne najednou výprava vypadat neuvěřitelně lacině (jakoby celý rozpočet spotřebovali na přepadení vlaku) a hlavně se projeví neskutečné neherectví většiny zúčastněných. Jižanský kapitán (Jorge Rivero) by přesvědčivě zahrál nanejvýš tak figurínu ve výkladní skříni, a to samé platí o třech modelínách, které zastupují ve filmu svůdný ženský element. Hezké sice jsou, ale tím to hasne. Ony nehrají, jen stojí, gestikulují a odříkávají text. Děj začne být značně nepřehledný, finty na přelstění nepřátel jsou ubohé a nebýt pár drobných vtípků (likvidace protivníka kropenatou slepicí, nebo poznámka zubaře k Johnu Wayneovi, se kterým má konspirační schůzku: "Kdybys byl lepší herec, tak jsem mohl ošetřování tvých zubů jen předstírat!"), nebylo by už na co se dál dívat. /29. 9. 14./ ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

5/10 Jak rikal stryc Lux - trikat a dost. Kazdy dalsi pokus komba Wayne & Hawks uz byl slabsi nez ten predchozi, a tak po Rio Bravu a Eldoradu pripada na toto zuctovani jenom cislo 3. Nejvic me bavil zacatek - prepadeni vlaku - ktery do cele serie jaksi nepasuje a o to byl lepsi. Dalsi uz po treti videne schema drsnaka v boji za spravedlnosti obklopeneho bandou podivnych existenci uz je docela o nicem, ale prekvapive nenudi a je divatelne - nejen kvuli peknym babam ;]] ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Úvod ma poriadne navnadil, vyzeralo to nádejne, ale potom sa film zvrtol úplne iným smerom ako som čakal. Úvodná lúpež celého vlaku a originálne zbavenie sa jeho stráže pomocou sršnieho hniezda sľubovala veľa. Nakoniec sme zakotvili tam, kde už J. Wayne stál mnohokrát. Opäť proti šerifovi a jeho bande slizkých hajzlíkov. Aspoň trochu to oživila trojica krásnych žien, ktoré treba chrániť. Ako inak, že? Po toľkých westernoch, čo mám za sebou som čakal niečo originálnejšie. Toto je taký typický zástupca žánru. Ako jeho milovník sa prikláňam k štyrom, ale Wayne má nepochybne lepšie westerny. 70%. ()

anais 

všechny recenze uživatele

V Rio Lobo nepřítele odrovnáte jednou ranou pěstí. městečko je plné dychtivých krasavic, a bohužel většina těch mladých herců kolem Waynea jsou dost špatní herci, V Rio Lobo je pár skvělých momentů (přepadení vlaku a celá jiho-severoamerická premisa a přátelství je fajn), ale jinak je to i přes bezchybný tvůrčí tým docela slabota. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl řekl, že Howard Hawks dokáže Wayna obsadit i ve westernu jiného děje, než tomu bylo v případě El Dorada a Ria Brava. Vcelku zde všechno fungovalo. Děj byl relativně zajímavý, ženy disponovaly nadstandardním zevnějškem a Wayne byl standardně skvělý. Víc než kulky svištěl vzduchem hodně kvalitní humor, který mi několikrát rozhýbal bránici. Jedinou výtku bych měl snad jen k ostatnímu hereckému obsazení. Určitě se dalo obsadit více charismatičtějších tváří. V mých očích ovšem převládala spokojenost a klidně zde zanechám slabší 4 kousky. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo v mexickém Cuernavacu a americkém Tucsonu. (Terva)
  • Své poslední herecké vystoupení absolvovala Sherry Lansing, která se posléze stala generální ředitelkou společnosti Paramount. (Terva)
  • Peter Jason v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama