Reklama

Reklama

Z této cesty se nikdo nevrátí takový, jaký na ni vyšel... Osadník Thomas Dunson spolu s nalezencem Matthewem vybuduje v Texasu vlastní dobytkářské impérium. Půda, na které se usadil, je pro chov skotu ideální, avšak stádo více než devíti tisíc kusů dobytka je třeba jednoho dne dopravit k obchodníkům. Nejbližší známá železniční stanice se nachází v Missouri. Cesta trvá několik měsíců a je plná nástrah. Dunson a jeho muži bojují s Indiány, se suchem, s deštěm, s obtížným terénem i s vlastní únavou. Z Dunsona se postupem času stane ješitný tyran, který nepřipustí jiný názor než svůj. Právě díky své paličatosti dosáhl všech úspěchů. Teď však chce zastřelit každého kovboje, který je proti jeho rozhodnutí. A tak přichází čas, kdy se mu postaví i jeho nejbližší přítel, Matthew… Film Howarda Hawkse patří v žánru westernu k těm nejlepším. Velkolepé scenérie s dobytčím stádem tvoří pozadí příběhu o rivalství dvou mužů (ztvárnili je John Wayne a Montgomery Clift), z nichž každý prosazuje svou vůli jiným způsobem. Scénář filmu vznikl na základě článku v časopise Saturday Evening Post. (Česká televize)

(více)

Recenze (108)

swed 

všechny recenze uživatele

Stovky krav (na ty údajné tisíce jsem neskočil), desítky kovbojů a nemálo westernových stereotypů. "Červená řeka" se nijak nevymyká z ostatní různorodé tvorby Howarda Hawkse - je to spolehlivě natočená žánrová podívaná, ve které mi chybí výraznější režisérský rukopis či nějaká geniální scéna. Tím se Hawks liší od ostatních režisérských mistrů, jakými byli Hitchcock, Wilder nebo například podobně žánrově rozptýlený Wyler, jejichž filmy budou v mých očích vždy stát o něco výše. 8/10 ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zajímavá věcička v mnoha ohledech, předně tedy mýma očima se jedná o zcela chlapácké dobrodružství, které se už dnes nevidí.. Honáci ženou stáda krav a koní tisíc mil, aby je mohli úspěšně prodat, cesta je to strastiplná a každá z postav odhalí své lepší i horší já.. U mě spokojenost, konec mě krásně filmově pohoupal a John Wayne i Montgomery Clift se mi líbili.. Pochvalu zaslouží i velkolepá výprava a místy až dokumentární styl, bylo mi potěšením vrátit se v čase.. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Srovnání remaku s originálem: Waynův western je tvrdší, chybí v něm užvaněnost, Dunson si půdu nekoupil, ale zabral ji mexickému zbohatlíkovi, který svůj majetek ovládá až odněkud zpoza Rio Grande. Hned na počátku přišel při útoku indiánů o svou snoubenku (tedy motiv se později opakuje u jeho chráněnce Matthewa), na jiném místě svedl skvěle natočenou obranu před útočícími indiány (úžasný záběr letícího hořícího šípu). V originálu chybí rasová zápletka (místo černocha je v tlupě indián), naopak je tu zajímavější (a velmi povedený) hudební motiv, výborná B&W kamera. Zajímavé je, že ani Hawks s Rossonem se nevyhnuli poměrně zšenštilému "červenému románku". Resultát: originál třikrát lepší remaku. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Boli doby, keď sa točili westerny westernovejšie, ako ktorékoľvek potom. V dnešných časoch ich už v ponuke nenájdeme. A preto sa treba vracať ďaleko do minulosti, hlboko do histórie filmu, aby sme našli kúsok, ktorý páchne špinou a potom kovbojov a honákov, dusia všadeprítomným prachom a ponúkajú notnú dávku hrdinstva a divokozápadného sentimentu. Tak ako RED RIVER. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Skvelý western so sympaťákom Montgomery Cliftom a klasikom Johnom Waynom v prekvapivej úlohe. Ale nemôžem si pomôcť s pocitom, že klasické westerny starnú zo všetkých žánrov asi najvýraznejšie - (s výnimkou 7 statočných a Veľkej zeme) . iba preto 8/10 aj napriek tomu, že je to jeden z vrcholov žánru. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (20)

  • Film se dotočil v roce 1946, ale premiéra přišla až za dva roky, z části kvůli právním problémům s Howardem Hughesem, který tvrdil, že je snímek stejný jako film Psanec (1943). (facojurka)
  • John Wayne a Walter Brennan se nemohli přenést přes fakt, že je Montgomery Clift homosexuál. Pokud se zrovna nenatáčelo, snažili se mu vyhýbat. John Wayne dokonce chtěl, aby Clifta nahradili po zjištění, že měl aféru s Johnem Irelandem. (facojurka)
  • V roce 2012 vyhodnotil Americký filmový institut snímek 5. nejlepším westernem v historii. [Zdroj: afi.com] (vyfuk)

Reklama

Reklama