Reklama

Reklama

Muž, který zastřelil Liberty Valance

  • Česko Muž, který zastřelil Libertyho Valance (více)
Trailer
USA, 1962, 118 min

Režie:

John Ford

Předloha:

Dorothy M. Johnson (povídka)

Hrají:

John Wayne, James Stewart, Vera Miles, Lee Marvin, Edmond O'Brien, Andy Devine, Ken Murray, John Carradine, Jeanette Nolan, John Qualen, Willis Bouchey (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Když se legenda stane faktem, platí legenda… Kariéra velkého amerického režiséra Johna Forda (1894–1973) začínala v době rozkvětu němého filmu a končila v šedesátých letech, kdy hollywoodský studiový systém procházel vleklou krizí a zástup mladých tvůrců čekal na svoji příležitost. Stálou součástí jeho rozsáhlé tvorby byl žánr typický pro americkou kinematografii jako žádný jiný – western. A jedním z posledních velkých Fordových westernů se stal film Muž, který zastřelil Libertyho Valance (1962). Snímek byl v době své premiéry většinou kritiky odmítnut jako mistrovo šlápnutí vedle, ale čas dal za pravdu těm, kdo v něm od počátku viděli důstojný příspěvek legendárního filmaře k pomalu se měnícímu žánru. Muž, který zastřelil Libertyho Valance je totiž poněkud atypický zástupce westernu. Černobílý snímek, natočený převážně ve studiu, bez širokých plání i bez režisérovy oblíbené lokace, jíž bylo Údolí monumentů, je vyprávěn jako vzpomínka na starou událost, kdy mladý právník Ransom Stoddard (James Stewart), který sice neuměl zacházet se zbraní, ale odvahy měl na rozdávání, zastřelil místního zločince Libertyho Valance (Lee Marvin), jehož se všichni báli. Že skutečnost byla jiná, to v té době věděl jediný muž, chovatel koní a zručný pistolník Tom Doniphon (John Wayne)… O rozpačitém přijetí filmu svědčí i jediná oscarová nominace (navíc neproměněná), kterou dostala legendární Edith Headová za černobílé kostýmy. V roce 2007 byl snímek pro své nepopiratelné kvality zařazen do Národního filmového registru při Knihovně kongresu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Odvážný a šlechetný mladý právník (hraje celkem starý Stewart) dorazí na negramotný divoký západ s osvětou, vyměnit zbraně za law books. Mile starosvětský, idealistický tón doplněný o vysoká sdělení na téma civilizační změna, význam demokracie a občanská povinnost. Ač docela baví, nejvíc ze všech libový gauner Lee Marvin, tak ve finále spíše chladný dojem. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Western, na který jsem se těšil, a který mne nakonec naprosto minul. Dlouhatánské scény politické agitky prokládané těmi nejpitomějšími westernovými stereotypy, stárnoucí Wayne a tucty trapně přehrávajících postav - na šerifa nebo majitele novin se opravdu nedalo dívat. Z humoru se stala fraška, z dramatu patetická křeč. Amerika v těch dobách skutečně musela čekat na Leoneho, aby ten zatuchlý, kovbojský rybník trochu provětral. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ak legendu dostihne pravda, napíšeme legendu. Pravdivé pozadie jednej z legiend divokého západu (neviem, či sa jedná o "reálnu" legendu, alebo typizovanú fikciu), príklad, ako to asi vyzerá na pozadí mnohých legiend. Steward sa snaží dostať na územie, kde sa viac strieľa, ako rozpráva, základy práva a prináša do mestečka vzdelanie. Sekundujú mu drsný sympaťák Wayne a vo vedľajšej úlohe poteší Lee Marvin. Ak dávate pozor, všimli ste si v cameo úlohe Lee Van Cleefa. Politické téma príbeh vhodne dopľňa bez toho, aby rušil základnú dejovú kostru, ktorej je zároveň súčasťou. ()

classic 

všechny recenze uživatele

John Ford ako režisér klasických westernov, John Wayne ako predstaviteľ v klasických westernoch Johna Forda, k tomu James Stewart, ktorý mal zastreliť Libertyho Valancea, Woody Strode hral v Kubrickovom Spartacuse, má viacero pozoruhodných vedľajších úloch v známych snímkoch, Vera Miles, ktorá sa pozná s Alfredom Hitchocockom, tak isto ako Jim Stewart, Lee Marvin ako Liberty Valance, chlap, ktorého z celej duše nenávidíte, či absolútne unikátny Edmond O'Brien ako Dutton Peabody, šéf miestnych novín, ktorý len tak nezdupká, to všetko obsahuje tento nadčasový western majstra žánru JOHNA FORDA v nesmierne pôsobivom spracovaní, ktorému nechýba napätie, toho tu je požehnane ! Ja sa v prvom rade opieram o kvalitné obsadenie a scenár, vďaka tomu som si prišiel na svoje, ako už dlho nie, a to sa mi na tom všetkom páči, že to má svoj čas, kde sa nikde neponáhla, na každého raz príde, čas všetko podstatné ukáže ! ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem to podstatně horší. Abyste mi rozuměli, western rozhodně nepatří mezi můj oblíbený žánr a často se stává, že u více než dvě hodiny trvajících eposů mezi všemi těmi pistolníky trpím. Chybou tohoto filmu je, že je jeho konec v podstatě snadno odhadnutelný. Vázne tu akce, napětí, chybí atmosféra. James Stewart se sice snaží seč může a jeho postava patří k tomu nejlepšímu, co je v Liberty Valanceovi k vidění (John Wayne také není špatný), ale i tak mě tento snímek, jako skoro všechny klasické westerny, které jsem prozatím viděla, nedokázal filmově uspokojit. Já a western se prostě míjíme a jen výjimečně mě nějaký film tohoto druhu dokázal přesvědčit o opaku. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (12)

  • Roku 2007 byl tento western zařazen do Národního filmového registru USA mezi hodnotné filmy, které je třeba zvlášť uchovávat. (Mariin)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Dorothy M. Johnson. (Hans.)
  • Film je natočen černobíle zejména proto, aby byl zamaskován fakt, že jak Stewart tak Wayne hráli postavy o 30 let mladší, než ve skutečnosti byli. (Kulmon)

Reklama

Reklama